2023. október 24., kedd

Szitakötő

Tisztában vagyok vele, hogy a blogomat már szinte senki nem nézi/olvassa, de elhatároztam, hogy akkor csak a magam kedvére/örömére gyűjtögetek itt össze mindenfélét, érdekességet, gondolatot, képet, stb-t.

Mert hogy mit találtam ma is...O.K. láttam én már szitakötőt nem is egyet. Kisebbet is nagyobbat is. De most egy FB kép láttán rákerestem a részletesebb ismertetőjére és találtam valami fantasztikusan jó leírást, sokkal jobb,  mint a Wikipedia https://hu.wikipedia.org/wiki/Szitak%C3%B6t%C5%91k.......habár itt is elég sok érdekesség van.

Amit felfedeztem, az itt olvasható: 

https://mttmuzeum.blog.hu/2017/12/19/az_ev_rovara_2018-ban_az_orias-szitakoto_anax_imperator


Csak úgy érdekességként egy mondat az ismertetőből: "....Őseik több mint 300 millió éve, a karbon korban a szárazföldet meghódító szárnyas rovarok egyik úttörő csoportjaként jelentek meg...." (Én nem tudom, miért vagyunk mi ennyire eltelve saját magunktól ? Akkor mi még sehol se voltunk, mert az ősemberek úgy 2.5 millió éve kerültek elő valahonnan...)

Ez is érdekes http://www.egypercesek.hu/cikkek/Szitakoto_102407/ de igazából azt hiszem senki se tudja, miért az a nevük, ami...

Nos, van még mit felfedezni a világból...


8 megjegyzés:

  1. Sok érdekesség van körülöttünk, és még mennyi lehet, amiről fogalmunk sincs. Ez a kinagyított kép is szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem régóta léptem be, de az egész FB-ból ezt szeretem és nézegetem rendszeresen, hiszen ilyen fotókat (állatról, virágról) máshol nem nagyon lehet találni.

      Törlés
    2. De tudjok már végül is honnan jön a szitakötö megnevezés? Nem tudtam kitalálni a leirtakból, vagy nem véltem felfedezni valamit?

      Törlés
    3. Próbáltam nézelődni a neten, de igazán jó leírást, indokot az elnevezésre nem találtam....

      Törlés
  2. A macro világba betekinteni egy csodálatos élmény. Sajnos ezt én is késön fedeztem fel. Elkezdtem a macrofotografiát a mai fejlett fotoapparátusok lehetövé tették azt ami korábban csa kutató laborokban volt lehetséges. Azonban a technika nem minden, kell hozzá az ember a maga meglátásával , és egy nagy adag türelem, de megéri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem haragudnék, ha a következő szülinapomra kapnék egy olyan gépet, amivel a fentihez hasonló képet lehet készíteni. Én csak azt nem értem, hogy némelyik fotót "állítólag" telefonnal csinálták. Igaz lehet ez ? Megcáfolni persze nem tudom, nem is akarom, csak csodálkozom rajta...De ma már akár igaz is lehet, mert ezek a modern, új telefonok tényleg csodákra képesek....

      Törlés
  3. Elnézést az elözö kommentben nem adtam meg ki vagyok.
    Egy kezdö macrofotós.

    VálaszTörlés