2023. október 5., csütörtök

Állati dolgok

Hogy miket talál néha az ember…(Jó pap holtig….hát én  is…)

Hogy a szirén valamiféle mesebeli nő-szerű(?)-vízi-állat, azt azért nagyjából tudtam. Azt is tudtam, hogy létezik egy „dugong” nevű, kissé bumfordi tengeri lény – de azért ennél sokkal többet nem tudtam  róluk. Most egy hír kapcsán kicsit utánanéztem, mit lehet erről az állatról megtudni. Nos, akit érdekel, kattintson a linkekre, sok érdekesség olvasható róluk.

Tehát először a szirén : 1. (mitológia) Félig nő, félig hal formájú, mesebeli lény, amely csodás énekével magához csábítja, és romlásba dönti a hajósokat….. 2. (átvitt értelemben, ritka, választékos) Csábító és a férfiakat romlásba döntő nő; démon. (Bevallom, halvány fogalmam nincs – az állatot látva - hogy ez az elnevezés kinek és hogyan juthatott eszébe….)

Dugong/tengeri tehén/lamantin/manátusz/manáti :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tengeritehenek

https://hu.wikipedia.org/wiki/Man%C3%A1tuszf%C3%A9l%C3%A9k

Lerövidítve a lényeg:
A tengeritehenek az emlősök osztályának egy rendje. Tudományos nevük alapján néha sziréneknek is nevezik őket. Első ránézésre a cetekre emlékeztetnek, amely valójában csak konvergens evolúció következménye: a hasonló életkörülmények távoli rokon fajoknál hasonló testalkatot eredményez. (Wikipédia)

Érdemes ezeket is hozzá-olvasni: https://termeszeti.hu/15-dolog-amit-biztosan-nem-tudtal-a-lamantinrol-avagy-a-manatuszrol/

https://www.erdekesvilag.hu/a-karibi-manatusz-avagy-a-kulonos-kinezetu-lamantin/




Kép: https://hu.wikipedia.org/wiki/Man%C3%A1tuszf%C3%A9l%C3%A9k#/media/F%C3%A1jl:Manatee_with_calf.PD.jpg


(Előszó helyett utószó: Az élet kezd nehézzé válni, vagy csak én viselem egyre nehezebben a hétköznapok gondjait. Nem fogom részletezni, nem „halálos” bajok – csak a sok kicsi sokra megy elvén, eggyel több kicsi problémám van Pécs város vezetőinek, és egyéb „szerveinek” jóvoltából. Szégyen ami ebben az országban, s ezen belül Pécs városában történik. De úgy látszik, csak engem bosszant – nekem pedig tudomásul kell vennem, hogy széllel szemben nem lehet….protektor nélküli öregasszonynak meg végképp nem…..)




4 megjegyzés:

  1. Sok érdekességet találtál, továbbra is inkább ezekkel foglalkozzál inkább! Sajnos a nehezen elviselt dolgokkal amin úgy sem tudsz változtatni inkább tedd félre. Hidd el sok embert bosszant egészen biztos de ahogy megfogalmaztad más is úgy gondolja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem Éva, de amikor a mások felelőtlensége, nemtörődömsége miatt nekem keletkezik károm, azt azért egy nyugdíjasnak elég nehéz elviselni. Nem is akarok írni róla - próbálom elfelejteni, vagy inkább "félresöpörni" - de ez bizony meglehetősen nehéz feladat.

      Törlés
  2. Kicsit bumfordiak, de kedvesek 😊. Az internetnek köszönhetően mindig lehet valami újat tanulni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem az ilyesféle híreket, örülök, ha találok még "tanulni valót". Még érdekel a világ, ezért nézek pl. nagyon szívesen a tévében úti-filmeket is - mert az majdnem olyan, mintha én utaznék...Szóval próbálkozom én normálisan élni - de körülöttem egyre több dolog nem normális....és nehezen viselem ezeket.

      Törlés