2023. december 4., hétfő

Gondolatok a pénzről

Szívemből szól, akár én is írhattam volna...

Itt találtam:  

https://fizesskeszpenzzel.hu/gondolkozni-er/


1. Decatlonban már nincs pénztáros. Csak automaták.

2. Most nyílt nemrég egy új Lidl. 6 bankkártyás automata van, míg csak egy készpénzes működik.

3. A Rossmannban most tették ki az új automatákat, ahol csak bankkártyával lehet fizetni.

4. Pesten a BKV 30 darab jegykiadó automatát tett ki, ahol csak kártyával lehet fizetni.

Szoktatják a jó népet. Aztán szépen eltűnnek a készpénzes automaták. Eltűnnek a boltokból a pénztárosok. Ezzel több 10 ezer ember veszíti el a munkáját. Egyszerűen nem lesz pénztárosra szükség. Rengeteg helyen a világban már csak bankkártyát fogadnak el.
Belegondolt már abba, hogy ha megszűnik a készpénz , akkor ön a rendszer totális kiszolgáltatottja lesz? Lesz a zsebében egy 3 grammos plasztikkártya. Ezen lesz az élete. De ezt az életet már nem ön fogja uralni, hanem a bankok. Mert az emberek a pénzüket a bankokra bízzák, a szabadságukat pedig a politikusokra.
Ha ön bankkártyával fizet, akkor ön csak egy mozgatórugója és rabszolgája lesz a rendszernek.
Legyen intő példa 2022. júl. 8-a. Kanadában leállt fél napra az élet. Leállt az internet, a telefon, az áramszolgáltatás az összes banki szolgáltatás, beleértve a bankjegykiadó automatákat is.
Az emberek bepánikoltak.
Ott állsz a benzinkúton, vagy a boltban és nem tudsz fizetni.
Nem nyílnak az áruházak fotocellás ajtajai.
Nem tudsz telefonálni.
Nincs internet.
Nincs készpénz a zsebedben.
A legtöbb lakásban, házban nincs élelmiszer tároló 3 napra elegendő élelmiszer van talán a hűtődben. Konyhakerted nincs. Állatokat nem tartasz, mert városban élsz a panelban. Önfenntartásra nem vagy felkészülve, mert eddig a multiknál mindent meg tudtál venni. Vagy épp nem tudsz elindulni felé, mert nincs elég tőkéd. És egyszer csak beüt a ménkű.
Leáll minden, készpénzed nincs, mert csak bankkártyád van.
Mit csinálsz?
És mit csinál 8 milliárd ember?
Erre gondoltál már? Ha július 8-án megtörtént mi a garancia hogy holnap nem fog? Vagy holnapután? Mert a teljes leállás már nem konteo. Miután ez már megtörtént a nyáron, mi a garancia, hogy nem történik meg még egyszer? Egy napra. Egy hétre. Egy hónapra. Vagy akár örökre. És ez a júliusi leállás nem humbug. A július 8-i leállás után, 9-én felhívtam a torontói barátaimat. Pánik volt, mert ott már jóformán mindenki bankkártyát használ. Svédországban sokan már nem tudják, hogyan néz ki a saját pénzük. Nincs a párna alatt, vagy a kertben elásva készpénz.
A bankok a főnökeid. Mert náluk van a pénzed. A kérdés, hogy mikor zárják el a pénzcsapot.
Te kiszolgáltatottá váltál.
Függsz a rendszertől, mert már nincs készpénzed. Ezt szeretnéd? Már szinte minden boltban ott a bankkártyás terminál.
Elhitetik veled, hogy ez gyors és kényelmes, de minden bankkártyás fizetés egy hatalmas öngól. De kicsit kisarkosítva azt is mondhatnám, hogy öngyilkosság. Lassú halál, de a vége az. A szabadságod halála. És önként válsz meg tőle, mert kártyával fizetsz.
Idő kérdése és a közmű szolgáltatóknál meg fog szűnni a sárga csekk.
Ha nem lesz bankkártyád, akkor nem lesz otthon gáz, víz, villany.
Már évek óta az e-számlákat erőltetik.
A készpénzt nem szabad elhagyni, mert az a nemzet halála. A készpénzzel életben tartod a boltban a pénztárost. Ha a piacon vásárolsz a parasztgazdától, akkor őt is. Magyar terméket vásárolsz magyar forintért. Ha megmarad a készpénz természetes körforgása és azt magyar emberek zsebébe tesszük, azzal magyar családok ezreit mentheted meg és a sajátodét is. Ezeket nem kioktatásból, vagy esetleges cinizmusból, vagy rosszindulatból , vagy okoskodásból írtam. Kizárólag a jó szándék vezérelt. Nekünk nincs más fegyverünk, csak a szó és a felvilágosítás ereje.”

(Kállay Ildikó)

11 megjegyzés:

  1. Félek én is ettől a változástól. Az elmúlt héten találkoztam Rossmanba ezzel ténnyel, szerencsémre segítségemre volt a még jelen lévő pénztáros. A csekket sem szívesen cserélném netes fizetősre, bár a fiatalok ezt veszik inkább igénybe. Remélem még egy ideig békén hagynak minket és lesz választási lehetőségünk mert ha nem igencsak pánikba fogok esni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én eldöntöttem, ha esetleg olyan boltba kerülök, ahol CSAK automata van - akkor ott nem vásárolok. Minden számlámat én is csekken fizetem. Rá se akarok gondolni, hogy megérem: eltűnik a készpénz.

      Törlés
  2. TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK. NEM SZABAD ÁTTÉRNI A BANKKÁRTYÁS FIZETÉSRE, MEG KELL ŐRIZNÜNK AZ ÖNÁLLÓSÁGUNKAT, KÜLÖNBEN ÁLLANDÓ MEGFIGYELÉS ALATT TARTANAK. HA A RENDSZER ÖSSZEOMLIK, TELJES KÁOSZ LEHET, S EGYMÁST GYILKOLJÁK MAJD AZ EMBEREK EGY FALAT KENYÉRÉRT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is leginkább az állandó ellenőrzés ijeszt, és be kell valljam, mostanában igen sokszor jut eszembe Orwell 1984 c. regénye. El kellene olvasni mindenkinek és elgondolkodni: ezt akarják ?

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Bizony tartok tőle, hogy előbb-utóbb megnehezítik a vásárlást. De bevallom, nem értem az embereket.Senki nem félti a pénzét ? Senki nem fél ? Hiszen egyre jobban közelítünk az "orwelli" világhoz már most is....

      Törlés
  4. Sok riportot hallgattam erről mostanában. Csekken fizetek be mindent és ezen nem is kívánok változtatni, sajnos a fizetésem bankkártyára jön, muszáj volt számlát nyitnom közalkalmazottként, különben az sem lenne. Majd jön a digitális személyi igazolvány meg a többi. Egyszerűen ránk fogják erőltetni, vagy anélkül iszonyatosan megnehezítik az ügyintézést. Mindent tudni akarnak rólunk, és teljesen irányítható bégetőkké akarnak tenni bennünket. Katasztrófa! majd ha valami olyat teszel, ami nem szimpi az aktuális rendszernek, egyszerűen zárolják a számlád, mint a sztrájkoló kamionosoknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos minden soroddal egyetértek. Csak azt nem tudom, hányan vagyunk, akik így gondolkodunk? Tényleg már kisebbségben lennénk "régimódiak" ? Ha igen, akkor elvesztünk és a "pénzurak" fogják átvenni teljesen a hatalmat - de akkor minden fölött. És én azt remélem, már nem érem meg....

      Törlés
    2. Azt hiszem sokan vagyunk, csak valószínű ahhoz nem elegen, hogy ez a dolog ne menjen végbe. A kényelem győzni fog az ész felett.

      Törlés
    3. De érdemes a kényelemért feladni a szabadságot ????? Az én véleményem az, hogy nem - de senki sem kíváncsi az én véleményemre. Egyedül meg nem sokra megyek - erre viszont már megtanított az élet.

      Törlés
    4. Természetesen nem érdemes, ezt mindketten tudjuk, de azt is, hogy az emberiség borzalmasan kényelmes és egyre kényelmesebb. A digitális dolgok pedig nagyon megkönnyítenek mindent, tulajdonképp szerintem egy csomóan egyáltalán bele sem gondolnak, hogy milyen veszélyek leselkednek emögött.

      Törlés