Az idei év úgy látszik a meglepetéses enni- és innivalók éve lesz. Volt ugye a sárgarépa lekvár, meg a meggyel megbolondított fügelekvár és akkor most azt olvastam, a füge leveléből meg szörp készíthető...
Be kell valljam ennek alapján lehet, hogy a cseresznye, vagy szilva levélből is készíthető szörp, de a fügelevelest kipróbáltam.
Én 10 közepes méretű, egészséges, szép (friss és nem szárított) levelet (szára nélkül) aprítottam össze. Ehhez tettem 1 liter vizet, 30 dk. cukrot, egy citrom levét és reszelt héját, és kb. egy mokkáskanál gyömbért.
Felforraltam, vásznon (a főleg a gyömbér miatt) átszűrtem - és máris kész az újdonság, a füge szörp.
Nem jó, nem rossz, "különleges" füge íze sincs, de vízzel hígítva egy olyan nemtudommilyen ízű szörp lett belőle. És akkor elmondhatom, ezt is kipróbáltam... De mivel nem vagyok valami nagy szörp-ivó - azt hiszem marad ez kísérlet...én meg maradok a víznél.
Ha mégis lesz legközelebb talán tegyél bele pár darab fügét is. Egészségedre a megkóstolt nedűt😊
VálaszTörlésMegpróbálom - mert nem ronthat rajta. Viszont a recept csak a levelekről szólt - és valójában nem is nagyon akartam elhinni, hogy ebből iható valami lesz.De az lett. Lehet(ne) citromfűből, mentából, rozmaringból és akár levendulából is szörpöt főzni (állítólag) - én csak a bodzát használom, azt viszont nagyon szeretem. Idén is késztettem.
TörlésÉn is csak egy-kétszer készítettem, amikor az elsőt csináltam, az jobban ízlett. De mindkét alkalommal lehetett enyhén érezni a füge ízt. Igaz én az összetépkedett leveleket, miután már a szirup is is rajta volt, még le is turmixoltam, és utána még kicsit hosszab ideig állni hagytam. Csak utána szűrtem le. Így az egész intenzívebben zöld lett.
VálaszTörlésDe biztos a tied is el fog fogyni, próbáld még egy kis citrommal ízesíteni.
Én meg arra gondoltam, csinálok még egy kísérletet, van még pár szem füge a fán, azokat is belefőzöm...és lehet én is leturmixolom kicsit a leveleket.Avagy: már most van szárított, aprított füge-levelem, lehet, abból teszek bele (?) Na, majd kísérletezem....És igen, kicsit több citrom sem fog ártani bele.
Törlés