2010. március 20., szombat

Gyükési program képekkel

Kedvenc Gyükésem is bekapcsolódott az EKF programokba. Ma délután ott jártam a fényképezőmmel. Nem voltak annyian, mint gondoltam, de az asszonykórus éneke nagyon tetszett, és rengeteg hóvirágot láttam. Megtaláltam a Jankovich féle présházat is. A régi pécsi híres emberekről szóló könyvben az olvastam, hogy az 1948-as államosítások során a híres vasgyáros Hamerli Józseftől elvették mindenét, beleértve üzletének és lakásának kulcsait is. Soha többé nem léphetett be boltjába, lakásába. Egy ismerőse révén élete végéig az un. Jankovich féle présházban húzta meg magát. (Trebbin Ágost: Pécsi színek és hangulatok I. 39.o.) A présház előtt megállva, elgondolkodtam kicsit a dolgokon…
Alább ez a présház és a kápolnáról készült képek láthatók.







Szt. Bertalan (wikipedia): Apokrif iratok tudósítása szerint Bertalan először Itáliában, majd Örményországban hirdette az evangéliumot. Itt lett Krisztus vértanúja, mégpedig úgy, hogy megnyúzták, majd lefejezték. A Sixtusi kápolnában Michelangelo úgy ábrázolja az Utolsó ítélet c. képen, hogy egyik kezében kést, a másikban a tulajdon bőrét tartja. Azt is mondják, hogy Michelangelo erre a bőrre az önarcképét festette rá.
********************           ********************
A Pécs határában található Bertalan-hegyen álló kápolnát 1749-ben építették egy ott lakó remete kezdeményezésére. Felette található a Bertalan-szikla és a Bertalan-kilátó. Régen híres búcsújáró hely volt. A környéken lakók kezdeményezésére újra élettel telik meg a gyükési kápolna.
A burgundiai Gros családból származó Bertalan 1219-1251 között, majd három évtizedig volt Pécs püspöke. Bizonyára Bertalan szőlője lehetett az alapja annak, hogy Pécs keleti határrészében épült fel 1749-ben a róla elnevezett barokk kápolna. A Bertalan napján tartott búcsúra még Bajáról is ide zarándokoltak, és a közeli falvakból is sok itt élő horvát jött el, akik barolovo néven tartották számon ezt az ünnepet. Boszniából katolikusok, azaz horvát-bosnyákok tömegesen a török kiűzése (1686) után érkeztek jobbágyként, először egyházi birtokokra, később világiakra is. Pécsre is települtek, a város Gyükés dűlőjében bosnyák szőlőművelők építették a Szent Bertalan kápolnát.
A Gyükésiek Öntevékeny Köre Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program civileknek szóló pályázatán támogatást nyert az idei Gyükési KápolNapok elnevezésű rendezvény-sorozat lebonyolítására.
A 2010. március 20-án 15 órakor kezdődő első eseményen a pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusának műsora hangzik el, melyet horvát nyelvű mise követ.
A másik nagyobb szabású program augusztus 21-én a Gyükésiek Napja, ahol immár hagyományosan megválasztják a Hegy Pitéjét, a Hegy Borát, és a Hegy Szörpjét egy-egy verseny keretében, de gyermekprogramok, vetélkedők is lesznek. Augusztus 22-én, vasárnap rendezik meg a Szent Bertalan Búcsút, mindkét napra többszáz résztvevőt várnak.
A rendezvénysorozat honlapján - http://kapolnapok.gyukes.hu/  - a részletes programismertetéseken túl hang és videofelvételek is láthatóak lesznek az eseményekről.
( http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=631246 )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése