2011. szeptember 19., hétfő

Látogatás a Hamerli házban



„Kulturális kavalkád helyszíne lesz a Hamerli ház Pécsett. A Kulturális Örökség Napjai nevet viselő, a  megyeszékhely nevezetességeit bemutató eseménysorhoz, idén  csatlakozott a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár is, melynek részeként megnyitják a Király utca 9. szám alatt található  épületegyüttes kapuit  a nagyközönség előtt. Az itt működő, a könyvtár munkatársai és a  pécsi civilek  által létrehozott Retro Könyvvásár   programja pedig kibővül épületbejárással és kulturális bemutatókkal.”
Folytatás itt:  http://pecsi-hirhatar.hu/hirek/kulturalis-kavalkad-a-hamerliben  akit érdekel elolvashatja.

Alább pedig az én beszámolóm.

Eddig még minden olyan lehetőséget, mely a tudomásomra jutott, megragadtam, ha mód nyílt bizonyos régi pécsi épületek megtekintésére. Itt éltem le egy életet ebben a városban, azt hiszem érthető a kíváncsiságom. Megörültem, amikor a kezembe akadt a mai program szórólapja, és „természetesen” szombaton  10-kor az első  látogatók között ott voltam én is.

Rögtön az elején elmondom az egyetlen negatívumot a bemutatóval kapcsolatban, mert ettől kezdve csak jó szókat tudok írni a rendezvényről. Mint az végül is kiderült, ebben az első csoportban voltak  Hamerli  leszármazottak is. Én a legelején tiszteletteljesen köszöntvén, bemutattam volna őket a résztvevőknek. No azért a végén csak-csak megtörtént ez, de talán jobb lett volna másképp….(Mellesleg én nagyon szívesen hallgattam volna tőlük is néhány családi történetet. Vagy akár többet is…)

Először is dicséret illeti a szervezőt, hogy csak 10 fős csoportokat vittek be a házba.(Vagyis az első csoport ilyen volt, de láttam a másodikban azért már többen gyűltek össze…)  A nagy tömeg (lásd Zsolnay bejárások) hátránya, hogy nem mindig és nem mindenki hallja az ismertetőt, pláne, ha még a fotózással is el van foglalva az illető.

A fiatalember mesélt a családról, bemutatta és elmondta az épületek történetét, eredeti funkcióit. A házban részben még ma is a   Csorba Győző könyvtár anyaga található – de őszintén be kell valljam, bizonyos helyeken sírnivaló körülmények között. Tudom én, hogy mindenre létezik a nagyon könnyen kimondott ”Nincs, nem volt rá pénz!” védekezés, de hát akkor is… Fogok mutatni fotókat, hogy  milyen állapotok uralkodnak ott, ahol könyveket tárolnak. Hulló vakolat, vizes, penészes falak….

Amit a tulajdonos sok sok évtizeddel ezelőtt tisztességes munkásokkal, jó anyagból rendesen elkészíttetett (lásd a téglafalazatú épület külseje) – az ma is változatlanul állja az idők viharát. Ahol valami belső, kisebb  technikai hiba keletkezett, netán meglazult cserép, vagy hasonló okozott bajt, arra szól a fenti mentség. Pedig  szerintem nem csak a pénzhiány volt itt a baj (évtizedek óta), hanem a „nem az enyém, nem törődöm vele” patópáluras magyar személet is.

Meglepett – nem tudtam, hogy a gyermekkönyvtár lépcsőházába Lantos Ferenc alkotások láthatók. Ezek egyelőre jó állapotban vannak, nem úgy, mint a Légszeszgyár utcában – a vasúti átjáró alatti épület külső tulipános dekorációja, amit, miután kikezdett az idő vasfoga, egyszerűen valami ronda festékkel átmázoltak, mindörökre eltűntetve azt. (Sajnos erről most nincs fotóm.)

Ebben az épületben „pihent meg” először a csoport (a három emeletnyi lépcsőzés után ez nem is volt baj) és itt levetítették nekünk Hamerli Antal Pécsről készített filmjének egy összevágott részletét. Nekem ez nem volt újdonság, többször is megnéztem már a youtube-on.
Aki esetleg még nem látta, feltétlenül nézze meg !! Igazán mondom érdemes. Persze a fiatalok nem tudom, mit kezdenek vele – hiszen szerintem fel sem ismerik a helyszínek zömét – sajnos….Mellesleg ma már találtam egy videót a bejárásról is, itt: http://www.youtube.com/watch?v=ieYxlIobNeY   ez a második csoport volt, nem a miénk.

A Kossuth  L. út felőli épületrészben csak egy szoba látható, vagyis nekünk egyet mutattak meg, sajnos kicsit lemaradtam a csoporttól a fotózás miatt, nem tudom elhangzott-e  a többi szoba elzárásának indoka. A bejárás végezetén leültettek bennünket egy igen szép fa-kazettás mennyezetű teremben és meghallgathattunk egy kis  prózai előadást .Itt megnézhető: http://www.youtube.com/watch?v=iZa4qzdDOsg&feature=related
Sajnos azt sem hallottam, hogy ennek mi köze volt az egész bejáráshoz. (Szerintem nem  volt erre szükség – de hát ez aztán teljesen egyéni vélemény. Az elhangzottak ugyanis semmiféle kapcsolatban  nem állhattak a Hamerli családdal -  legfeljebb talán a kor szelemét próbálták vele visszaidézni…Vagy nem tudom…)

Minden egybevetve nagggyon örülök, hogy elmentem, mert megint egy életre szól szép emlékkel lettem gazdagabb !!
A város egyébként tele volt. Láttam (bár nem tudtam), hogy megint fel lehetett menni a Városháza tornyába is.
A Kossuth téren eszméletlen tömeg volt, rengeteg sátor állt, mindenféle orvosi vizsgálatot lehetett ingyen elvégeztetni. Hosszú sor állt a vérnyomásmérők, szemvizsgálók, a cukorbetegséggel foglalkozó sátrak előtt, de más helyeken is. Épp arra gondoltam, tán rendszeresíteni kellene az ilyesmit, az SZTK-ba úgyis néha többnyire hosszú időt kell várni, míg egy-egy rendelésre/vizsgálatra bejuthat az ember….


Csak úgy csendesen magamban morfondírozgattam el, amikor a cukrászda utcai fagyipultja előtt álló, 2 gyerekes anyukát megkérdeztem, (mert nem láttam sehol se kiírva), hogy mennyibe kerül itt egy gombóc fagyi ? Mire az volt a válasz, hogy: „Fogalmam nincs.” Hm… akkor azért még nincs is nagy vész, ha egy kétgyerekes anyukát nem érdekli az ár, mert akármibe kerül, vesz a gyerekeinek….
Én a napot egyébként 100.- Ft kiadással megúsztam. Lementem ugyanis a földalatti parkoló mellékhelyiségét „ellenőrizni” (még nem jártam lent). Elárulhatom, tiszta, volt papír, folyt a víz  és csak egy 100-as volt….

Nos és akkor a fotók:  


A ház üzleti frontja régen és ma 
Családtagok vendégekkel





 A belső udvart körülvevő  épületek
   

 A Hamerliék idejében nem így nézett ki....







A raktárépület kívülről  és belülről

 A fenti képen egy használt, alább egy "elfalazott" lépcső. 
(Természetesen az elfalazás nem a Hamerliék idejében történt.)

Míves munka. Sőt. Alkotás.





Az irodai szárny Lantos Ferenc műveivel díszítve


Részletek az utcai épületben lévő  lakásból


A nagyterem famennyezete és a bemutatott darab szereplői




A lépcsőház, az erkély és csendélet macskával



Végezetül kilátás a raktár legfelső emeletéről


P.s. Az alábbi  képen jó hír a Caflisch-kedvelőknek: 


15 megjegyzés:

  1. Lantos Ferenc "műveihez" csak annyit,- (nincs "erőm" a neten kutakodni most) Kb. 1973-ban költöztem Kertvárosba és kb. arra az időre saccolom, hogy még a PMMF-en (?) elkezdtek kísérletezni a fotón is látható "zománc" táblákkal ! (Több óvoda felső része (?) is azzal van burkolva,- stb.) Szóval, az alapanyag eredendően vaslemez féle - (?) így aztán (talán) a szabadtéri alkalmazása kissé problémás. ( főleg ha leverik a zománcot és még graffitizik is.)
    [na, legalább - utólag- tudom, miért "mozogtál" elég nehézkesen pl. a bp.-i lépcsőkön...és a többit ne is soroljam. Most) Valahogy fáradtabbnak érzem magam, mint tegnap.
    **********************************

    VálaszTörlés
  2. Kifelejtettem, hogy talán - még napjainkban is ?- a PMMF tetején (?) is vannak Lantos F. művek. ( csoportjának művei)- majd nem összetéveszteni "napelemekkel"- mert kb. olyan ferdeségben vannak elhelyezve.
    Másoknak : ( lényegtelen, hogy "életemben először")vettem egy üveg (hideg) ásványvizet [0,5 l ARO (?) kék(buborékos)- 300 HUF-ért ! az IC Utasellátóban- ez itt a kis boltunkban 60 HUF !
    Még csak "nem is átkozódtam", hogy miért hagytam el a "járt utat"- mert a kapható sörök árával max. tisztában vagyok.
    (ne legyek "nagyképű"... egy-egy bevetés után, kerülöm azt,hogy kiadásaimat utólag összesítsem !- Általában egy X összeget viszek magammal - az adódó dolgokra.
    Lehet,hogy a gyerekeinek fagylaltot vevő szülő is így tehetett ?- Eredendően "rászánt" valamennyit !- és talán "nyalás közben", nem keseredett meg a csokifagyi !- ( sajnos nagy 2szakirodalma" van annak is a neten ( pécsi is !) miért annyi a fagyi, amennyi !
    ***********************************

    VálaszTörlés
  3. Igyekszem nem a "mindent zsigerből elutasítók" táborába tartozni !
    Szerintem azok a "szabadtéri eü.kontrollok" sem ingyenesek ! ( az adófizetőknek!)-de ne bonyolítsam!
    Nem vagyok szakember !- bizonyára "csak" a legfontosabb (?) adatait vizsgálják meg az embereknek.
    Én - továbbra is - maradnék annál, hogy adja csak a háziorvos,vagy a szakorvos a beutalót !- és azért se' perc alatt,pl. rendelőintézetben elvégeztetni !
    Más : "mit ér" egy olyan "lelet", melyből megtudhatod kezdődő/vagy meglévő bajaidat !- ha azután már nem mész el az orvosodhoz!) - Ha jól tudom (?) - vannak hasonló mérésekre kijelölt gyógyszertárak is ?- ( bár én "azokkal sem éltem.") - Mielőtt "beszólna" nekem bárki is,- kb. 6 havonta "járok" küldenek laborba... vagy 12-13 éve... ne bonyolítsam.
    ( Szemorvosi vizsgákról se tegyek említést.)Na, de nem többet az eü.-ről... (se)

    VálaszTörlés
  4. "A suszter maradjon a kaptafánál ! = én meg a könyveknél.)
    Egy időben voltam 2 könyvtárban is tag,- mert beiratkoztam pl. a "meszesi" "fiókkönyvtárba" is- (már megszűnt)- amit később Vasasra vittek ?- és mintha a napokban is nyílott volna egy újabb ilyen "kis könyvtár"- ( pontosítsátok)- A gond az csak az,- hogy azok a könyvek (bizony) nem épp' a "legújabbak"... [ nem is az a gondom ] - inkább az, hogy minden egyes "kis" könyvtárnak - a fenntartása,üzemeltetése (stb.) a rezsije - az a gond ! - OK!- a kedvelt mondásom : "Bármelyik ujjadat harapod, az fáj!" (stb.)
    Szerencsés vagy (?) - hogy jó pár, sokkal komolyabb könyvgyűjtemény tárolásának állapotáról - bizonyára- nem tudsz. (Jobb is!)

    VálaszTörlés
  5. "Személyes érintettség" ?- vagy mi- a mozaikszavak !( Még jó, hogy nem OTI-t írtál... SZTK- helyett...) :-) :-) Remélem, mindenki "vágja" azt, hogy mit jelentett az ! ( és jó sok más) mozaikszó !
    Na, neked se legyen könnyebb ?...
    esetleg átküldök egy "pécsi memoárt"-

    VálaszTörlés
  6. "Jó hír"-hez :
    (idejében szólnék...) Lásd régebbi (pécsi) cikkeket,- mi lett a berendezésével ! (?) -
    Bútorok, kávéfőzőgép(!) és mintha lett volna egy cserépkályha is ?- ( pontosítandó)
    OK!- ne legyen igazam !- meg ennyit az "újranyitásról."

    VálaszTörlés
  7. Ezt én is megnéztem vasárnap délelőtt, vásároltam könyveket, lemezeket...
    A sors furcsasága, hogy vettem olyan könyvet is, amit a Lantos írt, talán gyerkeknek a természeti és a fantázia beli formák rokonságáról...

    A Lantos Ferencet én az ANK-ból ismerem, embernek is rendes volt...

    A prevenció is pénbe kerül, de mégis ez éri meg a legjobba.

    aranyos Fodorka, Te nem voltál vasárnap reggela Királ utcában, mintha láttalak volna, barna naciban....

    VálaszTörlés
  8. Kieg:

    Megosztottuk! :-)

    http://www.facebook.com/pages/Kultur%C3%A1lis-%C3%96r%C3%B6ks%C3%A9g-Napjai/272661231108

    VálaszTörlés
  9. (Bár nem vagyok "felhatalmazva" arra,hogy @Aranyosf. helyett válaszoljak, ill. esetleg egy kicsit "segítek" neki (?)
    Azon a "rafinált módon" kell beírni a linkeket,- (ne részletezzem most) jelek )
    Pannonklaszter
    Remélem - működik.
    Más : "igazolom" hogy vasárnap (09/18) hajnaltól estig Bp.-en volt @Aranyosfodorka,- így NEM őt láthatta @ Névtelen.
    Nem kritika !- de ne hozzátok rám a szívbajt !- úgy tudom, Lantos Ferenc él ! Alkotásai (könyv is) esetleg itt (bár szerintem nem "naprakész" )
    Lantos Ferenc
    Ennyit- talán - még a tegnapi (hétfői) dolgokhoz.

    VálaszTörlés
  10. Nekem a "legutolsó hírem" kb. ez
    Lantos Ferenc
    Az összes (régebbit) meg úgy lehet megnézni, ha a főoldal keresőbe beírja nevét az, akit érdekelne.

    VálaszTörlés
  11. a 80-AS ÉVEK MIATT VOLT A MÚLT IDŐ.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen: látod, látod, a dolgokat egyeztetni kell ! :-)
    No, majd legközelebb...A Lantos dolgot látom tisztáztátok, hála Istennek él még kedves rajztanárom!

    PKKK köszönöm a linket, egyetlen aprócska hiba van, nem vagyok/leszek semmiféle netes közösség tagja. Ismerősök segítségével azonban megtudtam, hogy ez ugyanaz, amire én is hivatkoztam, és ez a Youtube-on is látható.
    Köszönöm, hogy benéztetek hozzám, megtisztelve érzem magam.

    VálaszTörlés
  13. Ráckeve
    szomorúan vettem tudomásul, hogy nálunk milyen közömbösek a kulturális örökségünk felkutatásában. Mellékeltem a linket amiben említést tettek a hétvégi Ászok fesztiválról.
    Talán használható a link!
    Egyébként jó volt látni, hogy még a romos épületeknek is megpróbálnak kitalálni valamilyen funkciót, mert ehez kratívnak kell ám lenni!!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Aranyosfodorka!

    Köszönjük - magam és önkéntes szervezőtársaim nevében is - a korrekt és átfogó tájékoztatást. A Hamerli ház bemutatását közel 250 érdeklődő használta ki, így az alkalmi kiállítóterek megnyitásával és az időnként a helyi terepviszonyokat leküzdő túraszámba vehető sétákkal valóban egy kis kulturális kavalkád jött létre.

    Ritka, - vagy csak mi nem tapasztaltuk eddig, - hogy valaki blogban értékeli a látott eseményt, viszont a szervezés és kivitelezés oldaláról fontos és értékes visszajelzést kaptunk, melyet köszönünk!

    Későbbi eseményeinken is szívesen látjuk, - és igyekszünk időben tájékoztatni az eseményekről.

    Üdvözlettel:

    Weinreich László
    Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter

    VálaszTörlés
  15. Én annyi visszajelzést tennék, hogy én 4 szervezővel-dolgozóval találkoztam, kedveesek voltak, és extraként még a jazz lemezt is megvehettem.
    Mondjuk arra fel kellene készülni, hogy 14 tétel könyvnél-lemeznél egy táska kellhet...

    VálaszTörlés