2011. szeptember 10., szombat

Egy új szobor Pécsett: a „37 m2”



Fura egy cím és ha nem olvassa el az ember hozzá a magyarázatot, az életben soha nem jön rá, hogy a színes üvegkocka mi is akar ábrázolni.
http://www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=921868   Itt részletesen olvashatók információk a szobor keletkezéséről.
Engem meglepett tegnap, ott-jártamkor, hogy ez a kocka valójában egy lakásnyi méretű – talán a fura-ferde elhelyezése csalja meg az ember szemét. Kicsinek láttam, egyáltalán nem lakás-nagyságúnak. (El is merengtem egy ideig, hogy mekkora lehet, mekkorának látszana az én 50 m2-esem. Nem lenne sokkal nagyobb, holott, hát nekem aztán bőséges bőven elég.)

Mindenesetre érdekes alkotás. Akár lakást ábrázol, akár „csak” egy színes üvegkocka.

5 megjegyzés:

  1. Elolvastam nem tudom ki hogy van vele, ha már le kell írni, mit ábrázol valami....hmmmm. nem vagyok elájulva tőle.. Sőt....

    VálaszTörlés
  2. Hagyján, hogy én már akkor, amikor még csak a pályázatot megnyerték,már mi mindent összeolvastam erről. Anióta meg megvalósult, és jó párszor elmentem mellette (busszal) - abbahagytam a kutakodást! mert sehol nem találom azt, hogy ez "méretarányos"-e ? (sejtem,hogy nem) (?) - azaz egy 37 m2 lakás -de valamelyest kicsinyítve.
    Megjegyzem : mivel 5 évig laktam (panel) 35m2 lakásban -1,5 szoba - csak-csak van "elképzelésem" a méretekről.
    (Más - még régebbről- (nem tudom,"honnan veszem?" ) de pl. a GEMINI űrhajó - USA is 35 m2 volt. ( Bár utólag olvasom . 3 m (átmérő és 8,5m hossz ) - (hát,sosem voltam jó matekos... :-)

    VálaszTörlés
  3. (Savanyúcukor!)
    fejszámolás ! ... a 8 x 4,5 m = 36 m2 -és bár a panellakások magasságát (is) elfelejtettem... lehet,hogy e "szobor" méretarányos ?
    Bocs' de nem mennék el egy mérőszalaggal :-) :-)
    Lehet, elég lenne az a és b oldalát megmérni ? ...

    VálaszTörlés
  4. 37 m2
    Éppen akkora.mint egy valódi lakásé - stb. A honlapon -valahol- van még cikk erről.
    (Má' csak ezt kellene tudni, ki volt Rozi néni ?...a lakástulajdonos. :-)
    Megjegyzem - lehet,kevesen tudják, melyik volt az első panelház (!) uránban - stb.
    (Emléktáblája is van- stb.) de most ne bonyolítsam. )

    VálaszTörlés
  5. Tényleg tipikus 37 m2-es panellakás alaprajzának látszik. Ötletes, és dekorítív alkotás, vagy nagyon jól fényképezted, mert nekem tetszik :)

    VálaszTörlés