2011. szeptember 1., csütörtök

Munkaköpeny

Találtam egy  blogot, melynek tulajdonosa – kb. az én korosztályom  és sok sok részletben emlékszik vissza ifjú évei eseményeire. Itt nézegethető:  http://evekesemlekek.blogspot.com 


Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a napokban akadt egy 1968-ban készült fotó a kezembe, melyen a hivatali asztalom mellett ülök és „természetesen” egy kék „munkaköpeny” van rajtam. (Persze akkoriban inkább csak fekete-fehér film volt divatban, így hát el kell hinnetek, hogy ez kék volt.  :- )  )
Amikor dolgozni kezdtem és még utána is jó pár évig, magától értetődő volt, hogy a saját ruha kímélése céljából, a munkahelyen köpenyben dolgoztunk. Nekem még olyan férfikollégám is volt, aki könyökvédőben ült napi 8 órát az íróasztala mellett. És nem nevettük ki – valahogy természetes volt az is. (Egyáltalán tudja-e  egy mai fiatal, hogy ez micsoda ?)
Ruhajegyet adtak,  amit aztán adott helyen lehetett beváltani munkaköpenyre. A köpenyviselés  az iskolában is kötelező volt, – senki sem csodálkozott ezen munkába-állás után. A hivatalokban, iskolákban a kék volt az „egyenszín” – és ha valaki nagyon fel akart vágni, akkor varratott egy halványszürkét. (Erre azonban nem volt érvényes a kedvezmény.) Nem tudnám megmondani, mi okból volt kék, talán kevésbé volt kényes, mint egy világosabb....


Kék köpenyem volt az iskolában is (Janusista voltam) és kötelező volt a fehér svájci sapka, rajta elöl a Janus Gimi jelvénye. Ha sapka nélkül látott meg egy tanár, annak osztályfőnöki intő lett a vége.  (Egyszer én is kaptam, mert hülye fejjel épp egy tanárunk háza előtt ácsorogtam természetesen egy Lajosistával… =  Nagy Lajos Gimibe járó diákkal.)

Szóval a köpeny – szerintem – nem volt rossz dolog. Túlzottan az iskolában sem utáltuk, de a munkahelyen sem. Uniformizált, de egyben a konkurálást is ellehetetlenítette. (Az igazi egyéniség meg különben sem a ruhából állapítható meg...Ezért mosolygok én a sok feketébe öltözött  alakon.) Igaz, a hatvanas évek nem a divatozásról szóltak. A hajadonok a kevéske fizetésükből, a kötelező kiadások kifizetése után megmaradó pénzeken, inkább vettek a jövendő stafirungjukhoz egy-két hasznos darabot,  csupa olyasmit, aminek ma már szerintem a nevét se ismerik, pl. mint az „ujjavasaló”  vagy az akkoriban épp divatba jövő műanyag konyhai készletek.

Szeretném látni, mit szólnának ma a lányok-asszonyok egy ilyesféle előíráshoz ?
Szerintem leordítanák a napot az égről.

5 megjegyzés:

  1. Én is emlékszem rá!:) Leginkább az iskolaira, méghozzá általános iskolában! Sötétkék volt és rágombolható/cserélhető fehér gallérokat varrt hozzá anyukám, vagy azt adták hozzá, nem tudom már. Gimiben hasonlóan, jelvénnyel. A sapkát akkor vetették el - szerencsémre!:)
    Az első munkahelyemen óvónőként dolgoztam, ott fehér köpeny volt, gondolom most is.
    Praktikus és valóban, abban nem látszott,hogy "ki, kicsoda"... Nem ártana ma sem, de gondolom, kiakadna az ifjúság!:)

    VálaszTörlés
  2. Különösebben (régebben sem) most meg főleg nem fogok elgondolkodni azon, hogy ez a téma a nőket,vagy a férfiakat "foglalkoztatja-e" jobban.
    Úgy érzem, kevés az információnk, azaz a legtöbben csak egy munkahelyen dolgoztak (anno...)- és eléggé sokféle munkaterület van.
    Ami talán igaz (?) - napjainkban is !- a munkahelyi öltözködési kultúránk meglehetősen hiányos ! (Évek óta olvasgatom - főleg nyáron, hogy Hogy' lenne illő felöltözni a munkahelyeken. )
    Iga, régebbi a cikk, de kb. itt írnak róla : Megszűnőben van a munkahelyi divat ? ( Google)
    Véleményem : talán azért "adták" régebben a köpenyt, mert az volt a legolcsóbb! ( a cégnek) - Nem tudom, kinek milyen információi vannak, hogy napjainkban (egyes cégeknél) milyen béren kívüli juttatások vannak ? (mert sok helyen vannak...)- ne soroljam.
    Hogy a "mai fiatalok" mit szólnának ha valami kötelező lenne ?- hát... max. ne menjenek oda dolgozni ! ( Ahol pl. munkaszerződésben is előírhatják a ruhaviseletet és egyéb etikai kódexek vannak ?- vagy mik.)
    Gondolom, ez a köpenyes történet is mindenki esetében más és más.
    (Bár az ilyesmik lennének a legnagyobb problémák pl. az oktatásban -és más területeken...) Persze, lehet,hogy ma már "könnyen beszélek ?"...

    VálaszTörlés
  3. Az ifjuság minden uniformizálási törekvésen kiakad, bármennyire praktikus is ez. A munkahelyi divat haldoklóban van, egyre több cég, köztünk a mién is előírja, az egységes céges logóval ellátott ruhák viselését. A fizikaiaknak mindegy ők örülnek a kapott ingyen ruhának, de a fiatal női adminisztratív dolgozók körében nagy volt a felháborodás a köpenyek miatt. persze a vezetés részéről ez senkit sem érdekelt, így most ők is abban dolgoznak már.
    Ebben a nagy egyéniség kibontakoztatásban, csak azt nem veszik észre a fiataljaink, hogy az egyéniség az egy belső tulajdonság és nem a ruhákban, és a különböző tetoválásokban, és testékszerekben nyilvánul meg. Ez a sok egyforma külső díszítés és hajfestés, nálam pont az ellenkező hatást váltja ki, nem tudom őket egymástól megkülönböztetni. Ha nagyon ritkán találkozom egy-egy egyéniséggel köztük azt persze rögtön felismerem, de nem a külsejéről. :)

    VálaszTörlés
  4. Zéta, érdekes számomra, hogy még ma is létezik efféle kötelező köpenyviselet. Becs szó, nem gondoltam volna. Egyébként maximálisan egyetértek a "külső díszítésről" írt soraiddal.

    @x: szerinted ma annyi a fiatalokra váró üres munkahely, hogy eszerint válogathatnak ? Nem hinném.

    VálaszTörlés
  5. A középiskolai sapkaviselet
    különösen az első évben volt
    zavaró. Ahogy megkaptuk a második,
    harmadik,negyedik aranycsík jelzést,
    hogy hányadik osztályban járunk,
    már nem is volt annyira ciki.
    TiffanyIda jól emlékszik. A cserélhető szép fehér gallérokkal
    sokat segítettünk a sötét köpenyek
    egyhangúságán.
    Aki hármasnál rosszabb jegyet kapott, azon a héten nem kapott
    mozilátogatási engedélyt az osztályfőnöktől.(Kisváros lévén
    a tanárok ellenőrizhették a
    filmvetítést.)
    A gyerekeim is nehezen értették
    meg,ha az apjukkal erről
    beszélgettünk,de az unokáimnak
    már nem is mondom el. Ők
    egyáltalán nem értenék meg, hogy
    miről beszélek.
    A mai világban festett hajjal
    körömmel,pircinggel,tetoválással
    ülnek a gyerekek az iskolában,
    és a kollégiumi tanár kopogtatás
    nélkül nem léphet be a szobába,akkor én miről beszélek?
    Hogy melyik a jobb?? Ki-ki
    döntse el...

    VálaszTörlés