2011. szeptember 13., kedd

Banán chips



Mi az igazi ajándék ? Az, ami váratlanul okoz örömöt.
Megbeszéltük százszor is a családom tagjaival, hogy az évközi név-és szülinapokra nem veszünk ajándékot egymásnak, csak karácsonyra – de igazából sose tartjuk ezt be. Valami (kisebb, vagy nagyobb) meglepetés csak  csak mindig  előkerül.

Így jártam  vasárnap. Hetek óta nem tudtam használni a nyomtatómat, mert beszáradt a festékpatron és sehogy se tudtam segíteni rajta. Az új 3000.- Ft  lett volna, mondjuk ebbe a hónapba nem fért bele… És mi volt az egyik meglepetésem ? Hát persze hogy egy vadiúj patron ! Tényleg örültem.
De aztán jött az igazi „nagyágyú”
Nem fogjátok elhinni, pedig igaz: ez egy zacskó banán chips volt.
Nem szoktam én magamat kényeztetni efféle nyalánkságokkal, sokkal realistább (skótabb ?) vagyok, max. mazsolát veszek, ha valamiféle sütihez kell, a többi ilyesféleség nálam a luxus kategóriában szerepel. Különben is van alma, szőlő,  egyek azt ! Akitől kaptam, nem tudhatott semmit az én banán chipes sztorimról és hát talán épp ezért esett hihetetlenül jól ez a meglepetés.
Épp múlt hétfőn (szept.5.) volt  23 éve, hogy megmásztam a Triglavot. Nem felejtettem ezt én el (a naptáramban  is be van egy nagy piros szívvel jelölve), csak nem írtam róla, hiszen tavaly épp elég szó esett Szlovéniáról. (Ámbár nekem sosem „elég” a rágondolás.)

Szóval erre a túrára egy hegyjáró barátom azt javasolta, ne cipeljem feleslegesen a nehéz kajákat, (konzerv, kenyér, stb) de szárított gyümölcs és víz mindig  legyen nálam, aztán a turistaházban úgyis ehetek, ha nagyon éhes lennék. Így is történt. Volt nálam aszalt füge, banán, mazsola, meg víz. (Megjegyzem, akkor vettem ilyen banánt először, valójában nem is tudtam, hogy létezik ilyesféle csemege.)

Soha, míg élek, nem fogom elfelejteni, hogy milyen fáradtan értem fel a Tosč hegy előtti hágóra. Szabályosan leroskadtam, azt hittem, nem is tudok továbbá menni. Pompás volt a kilátás onnan, ahol leültem, majd mindjárt megmutatom egy fotón – és előbányásztam a hátizsákomból  „desszertjeimet”.  És igen, akkor, ott ettem aszalt banán chipet. Életemben először és bevallom - eddig - utoljára. Nem, nem azért mert nem ízlett.

És akkor ma – egészen véletlenül – ezt kaptam ajándékba.

Talán megértitek, hogy a zacskót 4 kicsi részre osztottam, mert úgy tervezem, pár napig esténként elmajszolva,  jó lesz ennek segítségével, egészen konkrétan arra az útra gondolni.
(Ha olvasnád, akkor itt is: Köszi TH!)

Képek: A csúnyácska (első) saját fotó 23 évvel ezelőttről, a hágóról visszanézve, (ahol a banán chipet ettem) a megtett útra. A következő majdnem ugyaninnen készült, miközben a fotós még jön felfelé a hágó felé. (http://www.flickr.com/photos/pmalovrh/3993305133/sizes/z/in/photostream)
A harmadik kép egy profi fotós képe, ezen a hágó már a Tosč hegy felől látszik.
http://blog.harzol.hu/tags/szlovenia (A hely pontos neve egyébként Studorski preval) 




 

6 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lehetett! Milyen érdekes dolog, hogy egy íz is mennyire képes felidézni az emlékeinket! Ölellek!

    VálaszTörlés
  2. Kellően "meglepett" (?) a téma, mert szinte semmit nem tudtam róla, aminek lehet az is az oka,hogy soha "nem voltam oda" a banánért. (sem) - Bár jelenleg is "barnul" vagy 2 db. a házban, várva arra,hogy aki megvette, tán' megeszi ?- na, lényegtelen.
    Kicsit csak-csak kattintgattam a neten (ne kellett volna...)- mert ha valaminek "chips" a neve, akkor az sütve van ?- (olajban?) - és szót sem, hogy van sós és pl. mézes banán chips is. És esetleg nem is olyan banánból készül (?)-mint amit mi itthon vehetünk a boltban ?- hát, nem tudom.
    Közeli ismerőseimnek van otthon aszalójuk és szoktak is a szőlőjükben termett gyümölcsöket aszalni,- de még nem említették,hogy banánt aszaltak volna-e ? (nem hiszem)
    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  3. Bizonyára a testalkatom (?) miatt sem szokásom az ételek kalóriaértékeit olvasgatni. Most a neten nézegettem,- az ottani adatokat meg nem tekintem "szentírásnak." Először találtam ezt :
    Hízlaló finomságok-óvakodj tőlük
    (nem tudtam, hogy az aszaláskor is használhatnak cukrot ?) - ki tudja.
    Nagy különbség van a friss és az aszalt gyümölcs kcal értékei között.
    (folyt.köv.)

    VálaszTörlés
  4. (na,újra...)
    Talán itt
    Aztán találtam még egy másik linket is, abban még nagyobb a b.chips kalóriaértéke,- de azt már inkább nem írom be.
    Persze,mindezzel senkit nem akarnék lebeszélni a fogyasztásáról !
    ( főleg, ha nem "együltőhelyben" vágja be az egészet!)
    Hír : már megérkezett (valamilyen magyar szervezethez?)- ahol kóstolgatják : a só nélküli burgonyachips... első megállapításuk... nem fog ez ízleni (nekünk) magyaroknak. (tv-ben láttam)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a hely, megmászni sem kis dolog. Nem csodálom hogy nem felejted el, a banán csak "mazsola"
    a tetején :-)

    VálaszTörlés
  6. Valóban jó érzés olyan véletlen meglepetést kapni amihez emlék fűződik...ráadásul véletlen.
    Nálad ez most talált.
    Megmosolyogtattál, ahogy kiporciózod magadnak minnél tovább tartson a nasi az emlékezés...
    További szép hetet kívánok és hozzá még sok ilyen meglepetést.
    A Zsolnay bejárást köszönöm, remekül alakul, igazi ékszer, méltán lehettek rá büszkék

    VálaszTörlés