2011. szeptember 22., csütörtök

Kiegészítés a Hamerli-házas post-hoz.


Igazán nem dicsekvés, de be kell valljam, nagyon jólesik, amikor valaki, akiről egy post szól,  a blogban, vagy levélben  reagál az általam leírtakra.
Kaptam egy kedves levelet (a kommentekbe beírtakon felül),  a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter egyik munkatársa írt egy E-mailt, és mivel vannak benne a látogatáshoz kapcsolódó információk, magyarázatok, - engedelmével – ezúton most közzéteszem.


Kedves Aranyosfodorka!

Örömmel olvastam blogbejegyzését a hétvégi Hamerli-programon szerzett élményeiről, tapasztalatairól.
Néhány, Ön által felvetett észrevételre szeretnék reagálni, mint a rendezvény egyik önkéntes közreműködője, a szombati első csoport idegenvezetője.

Hamerli Sarolta már a rendezvényt megelőző napokban jelezte a családtagok részvételét, így számítottunk megtisztelő jelenlétükre. A programon a Hamerli család jelen levő tagjainak indulás előtt történő bemutatásán mi, szervezők is gondolkodtunk. Azonban a családtagok kifejezett kérése volt, hogy ne mutassuk be őket előre, nem kívántak "szerepelni". A kérést tiszteletben tartottuk, és ezért a vezetés végén mutattam be a családtagokat, megemlítve, hogy aki kedvet érez hozzá, a kapualjban lehetősége lesz egy kötetlen beszélgetésre.

A program elsődleges célja egyrészt annak megmutatása volt, hogy az épületkomplexum egyes elemei a régmúltban, a közelmúltban és jelenleg milyen funkciót töltöttek/töltenek be. Másrészt annak illusztrálása, hogy a jövőben milyen sokféle kulturális célra lehetne hasznosítani, újból megtölteni élettel a több mint egy év óta kihasználatlanul álló tereket, helyiségeket - többek között művészeti kiállításokkal, filmvetítésekkel, előadásokkal.

Az egykori Hamerli-lakás zárt helyiségeiben jelenleg a volt Városi könyvár irodáinak berendezési tárgyai találhatók. A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár munkatársai és a közreműködő önkéntesek az első szobát a rendezvény alkalmára rendezték be Várkonyi Nándor és Tüskés Tibor hagyatékához tartozó tárgyakkal, könyvekkel. Ezzel a könyvtár terveit (egy, a jövőben kialakítandó belvárosi fiókkönyvtár kapna helyet az épületegyüttesben) kívánták előrevetíteni és ízelítőt adni abból, ami itt fogja fogadni a látogatókat, amennyiben a terv megvalósulhat. A lakás helyiségeiben négy emlékszobát kívánnak berendezni Várkonyi Nándor, Tüskés Tibor, Csorba Győző és Weöres Sándor tárgyaival. Ezek az emlékszobák a jövőben író-olvasó találkozóknak, dedikálásoknak, könyvbemutatóknak, irodalmi esteknek, irodalom-szakköri foglalkozásoknak adnának otthont. A famennyezetes, egykori Hamerli-ebédlő hírlapolvasó funkciót kapna, valamint alkalmanként irodalmi estek, versfelolvasások, színielőadások kerülnének megrendezésre itt. Ez utóbbi terv "demonstrációjaként" került az épületbejáró séta, a kulturális kavalkád végére a KuPé Folyóirat szerzőinek verseiből összeállított előadás.
Üdvözlettel:
Komlós Attila

Ugyancsak Komlós Attilától kaptam a tárgyban az alábbi ajánlatot:
Az ő blogja pedig itt van:  http://komlosattila.hu

Itt is elmondom, örülök és köszönöm, hogy  elolvasták a véleményemet, s a fentiek szerint kibővítették az infókat.
A PKKK Klaszternek további jó munkát kívánok, s ígérem, figyelni fogom rendezvényeiket.

4 megjegyzés:

  1. Bocs' mindenkitől. Valahogy nem a legalkalmasabb most a helyzetem,- ( 09 órától csak-csak az önko.közgyűlést nézem és hallgatom (tv)- szót sem, hogy 59.napirendi pont (!)- bár a "súlyosabb előterjesztéseket" már futólag elolvastam a neten - stb.)Utókornak : szeles,de napos idő, kb. +22 C°árnyékban (Pécs)- sajnos -esetemben- tompa fejfájás kíséretében. Nézzék el a honatyák...de "otthagytam" őket... (bár "feszengtem" (!) nehogy @Aranyosf. valami "rossz" témával hozakodjon elő... ) Vannak még csodák ?... nekem tetszett! Sok minden,- pl. az, hogy a "magánlevelezését" (?) megosztotta velünk ( 59 olvasóval ?) -, ill. az,hogy (még van) aki a maga dolgai mellett szakít arra időt, hogy írjon egy válaszlevelet ! (pl. K.Attila) - na, de egyelőre ne bonyolítsam jobban,- mert elég nagy bennem a "gondolatok összekeveredése ?" :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (Szokás szerint csak tényközlés részemről,- "éreztem," hogy valahonnan "ismerem?"...)
    Hetedhéthatár
    illetve van ez is :
    Kinek ki,vagy mi tetszik

    VálaszTörlés
  3. Bocs' de ezt (is) terveztem volna írni...
    Az összes "szerző"
    Erre értendő, hogy lehet válogatni (is)! :-)

    VálaszTörlés
  4. Fontos ?
    Múzeumi betegség szindróma
    (nagyítottam a képeket,meg nagyítóval is olvasgattam)- ezek szerint (tényleg) vannak olyasmik, amik egy kiállításon "gondot okozhatnak?" - (rossz közérzetet, stb.) fotózás tilalma,meg a teremőrök - , egyebek - (hát, érdekes) - látom, lesz megoldás ! (?) vagy már van.

    VálaszTörlés