2008. április 17., csütörtök

Timbuktu és Heinrich Barth

2008.04.17.csütörtök



Ma reggel a Phoenix TV-ben a „Sivatag fiai” sorozatban egy érdekes úti-filmet láttam, vagyis talán nem abban az értelemben úti-film, ahogy ma arra gondolunk. Volt egy német földrajztudós, felfedező, aki muzulmánnak adva ki magát bebarangolta ezt a környéket. Ez után kutakodva a neten /no nem sokat találtam magyar nyelven/, rábukkantam egy érdekes beszámolóra. Ha van kedved, - nem túl hosszú - olvasd el itt: http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv2001/tv0108/nemeth.html



És hogy hol van Timbuktu ? Íme: Mali területén, a Szahel-övezetben, Afrikában. A Szahara déli része és a füves szavanna közti fokozatosan elsivatagosodó területen. Valamikor virágzó kereskedelmi város volt. Timbuktu a Niger folyó közelében fekvő település, ahol 1100 körül telepedtek meg a tuaregek. Ez volt az iszlám egyik szellemi központja, egyetemekkel, mecsetekkel, ha igaz, itteni matematikusok "találták ki" a nullát. Akkoriban százezren éltek itt, ma 15 ezren lakják. Az európaiak sokáig csak legendákból ismerték, s még a XIX. század első felében is életveszélyes vállalkozás volt Európából Timbuktuba utazni. Az első, aki megtette, a skót Gordon Laing volt, 1826-ban, igaz, visszatérni nem tudott, a szultán parancsára megölték.








 A város igazi „felfedezõje” a német Heinrich Barth lett, aki muzulmánnak adta ki magát, a jelek szerint sikerrel. Mielõtt megölhették volna, megszökött és hosszú útleírásban számolt be tapasztalatairól. Állítólag tõle származik a legendás mondás: „A cél az út maga.” Mali, "a folyók országa" 1960-ig francia gyarmat volt, hivatalos nyelve ma is a francia. . http://www.the153club.org/barth1.html itt pedig H.Barth által rajzolt képek első része látható. A második és harmadik részre utaló hivatkozást a lap bal oldalán alul találod.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése