2008. december 28., vasárnap

Clayderman 55




Richard Clayderman - a romantika hercege –a francia zongoravirtuóz 1953-ban december 28-án született Párizsban. Neve eredetileg Philippe Pagés. A zene állandóan ott volt az otthonukban, hiszen édesapja zongoratanár volt. 

Állítólag 6 évesen hozzáértőbben olvasta a kottát, mint a francia olvasmányokat. 12 évesen fölvették a konzervatóriumba, ahol Mozartot, Beethovent, Schumannt, néha Debussyt vagy Ravelt kellett játszania. 16 évesen kapta az első díját. Ragyogó karriert jósoltak neki. Azonban röviddel ezután mindenki meglepetésére a kortárs zene felé fordult és néhány barátjával rock bandát alapított. Édesapját nem zavarta, hogy nem klasszikus zenét játszik, de ragaszkodott ahhoz, hogy folytassa tanulmányait a konzervatóriumban. A tehetsége nem maradt ismeretlen és hamarosan olyan ismert sztárok kísérője lett, mint: Michel Sardou, Thierry LeLuron és Johny Hallyday. 

Az élete 1976-ban változott meg alapvetően mikor Olivier Toussaint-tól -az ismert francia lemezproducertől- megbízást kapott, aki társával Paul de Senneville-lel zongoristát keresett egy romantikus zongoraballadához. Paul ezt a balladát az akkor született kislányához, " Adeline " -hez címezte. A 23 éves Philippe Pagés, akit 20 másik jelölttel együtt hallgattak meg, legnagyobb meglepetésére meg is kapta a feladatot. Philippe Pagés nevét Richard Clayderman-ra változtatta (dédmamája családnevét vette föl, hogy elkerülje nevének helytelen kiejtését Franciaországon kívül). 

A szólólemezből 22 millió példány kelt el 38 országban. A címe " Ballada Adeline " -nek. Ez volt tehát a sikertörténet kezdete és azóta Richard Clayderman egyéni zongorastílusával világszerte kiérdemelte a világsztár rangot. Több mint 1000 dalt vett föl lemezre, s egy német újságíró szerint, vitathatatlanul többet tett a zongora népszerűsítéséért a világon, mint bárki más Beethoven óta. Richard Clayderman létrehozott egy " Új Romantikus " stílust. Világszerte hatalmas rekordot, 70 milliós eladást ért el. 267 arany és 70 platina lemezzel büszkélkedhet. Zenéjében több hatás érvényesül Chopin-től a Beatles-ig, Debussy-től Chick Corea-ig. A " Romantika Hercege " elnevezés New Yorkban született 15 évvel ezelőtt. 

A Waldorf Astoriaban zongorázott egy jótékonysági koncerten. Ennek a koncertnek történetesen Nancy Reagan volt az elnöke, Amerika korábbi First Ladyje. A koncert után Mrs. Reagan köszönetet mondott és így szólt: " Tudja Richard, Ön a Romantika Hercege " . Erre ráharaptak az újságírók és a következő napon a legtöbb cikk a sajtóban Richard Clayderman-t mint a " Romantika Hercegé " -t emlegette. Állítólag Japánban van a legnagyobb rajongóbázisa.
A legnagyobb ár, amit Claydermannak fizetnie kell a nemzetközi sztárságért, az az idő, amit a családjától távol tölt. „Nagyon sok jazz zenész rajongója vagyok, olyan zenészeké, mint: Didier Lockwood, Chick Corea, Joe Semple és Pat Metheny... és nagyon szeretnék egy napon valamelyikükkel együtt dolgozni...remélem, hogy az álmom valóra válik” 
„Van valami, ami azonban mindig meglepi az embereket: Ez az, hogy szeretek vásárolni. Szeretek piacra járni... bevásárló központokba...mint bárki más. A legtöbben azt képzelik rólam, hogy állandóan fehér szmokingban vagyok, és ha otthon tartózkodom gyertyák százai vesznek körül. Igazándiból rendszerint pólókat, farmert és edzőcipőt hordok.” „Szeretek élőben előadni a színpadon, mert így közvetlen kapcsolatom van a közönségemmel.” „A családom nagyon fontos számomra " hangoztatja gyakran, " édesanyám, a feleségem Christine, a lányom, a fiam, ők azok, akik éltetnek, ők az életem értelme, a zeném mellett természetesen. " / http://www.operabal.com/ /

 Rengeteg videója van fent a YouTube-on, látogassátok meg, jó hallgatni a zenéket, amit játszik !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése