Annyira felzaklattak lelkileg a veszprémi /és egyéb, a közeli napokban történt/ ügyek médiabeli szövegei, hogy majdnem egy politikai jellegű kommentet írtam most ide be – de aztán mégis meggondoltam magam, mert ez aztán semmiképp nem sorolható a „Minek-örültél-ma” témához, sőt!!! Persze az is lehet, meg kellene változtatnom a blog címét „Mitől keseredtél el ma”, vagy „Mitől rettegsz ma” címre. Garantáltan jutna minden napra valami bejegyezni-való.
Tehát ezért ma egy ilyen semmitmondó anyag kerül be:
Hogyan is készül a tequila ? A napokban láttam először, hogy miből, hogyan is készül a tequila. Őszintén szólva nem nagyon érdekeltek/nek a tömény szeszes italok, de ez egy érdekes kisfilm volt. Nagyjából a következőket tudtam meg: Tequila vagy agávépálinka a kék agávé párlatából készített, mexikói eredetű alkoholos ital, Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a mexikói Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma 38~46 tf%, illata a ruméhoz
hasonló.
Kereskedelmi forgalomban öt fajtája létezik * oro vagy gold – (karamellel, fruktózzal, stb.) ízesített/színezett, általában érleletlen * blanco vagy white (fehér), illetve plata vagy silver (ezüst) – érleletlen, ízesítetlen * reposado (pihentetett) – minimum 2 hónapig, legfeljebb 1 évig tölgyfahordóban érlelt * añejo (érlelt) – 1-3 évig tölgyfahordóban érlelt * extra-añejo (extra érlelt) – minimum 3 évig tölgyfahordóban érlelt A tequilát Mexikóban – az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben – tisztán, „kísérő” nélkül isszák. A világ más részein a tequilát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal fogyasztják. Először a kézre sót szórnak, majd lenyalják, ezt követően megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet lime-ot/citromot. /wikipedia + bartrender/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése