2009. február 16., hétfő

Az a régi jó rock...



Mivel tegnapelőtt is, a havas idő és az eljegesedett szárnyak miatt történt egy repülőgép szerencsétlenség, eszembe jutott, hogy /bár nem épp ma „évfordulós” de/ pár napja volt 50 éve, hogy lezuhant egy repülővel Buddy Holly (eredeti nevén: Charles Hardin Holley) ( Lubbock, Texas, 1936. szeptember 7.- Clear Lake, Iowa, 1959. február 3.) amerikai énekes, dalszerző, a rock and roll úttörője. Negyedik gyerekként született. 

A Holly család igazi muzsikus család volt, idősebb testvérei, Larry és Travis tanították meg gitározni. Minden vasárnap a Holly család a helyi baptista templomban énekelt. 11 éves korában Buddy elkezdett zongoraleckéket venni, de hamarosan átváltott elektromos gitárra majd újabb 20 lecke után akusztikus gitárra. 1949-ben Buddy találkozott Bob Montgomery-vel, aki szintén gitározott és country zenéket énekelt. Montgomery kiváló érzékkel rendelkezett a Hank Williams által játszott country zenéhez, épp ezért Williams countryénekes és Montgomery volt ebben az időszakban Buddy zenei világának meghatározója. Buddy Holly utolsó fellépése a Surf Ballroom -ban (Clear Lake, Iowa) volt 1959. február 2-án. 

A koncert után Buddy Hollyék gépet béreltek, hogy a fárasztó buszozást a következő helyszínre elkerüljék. 1959. február 3-án Buddy Holly egy négyüléses Beechcraft Bonanza gépre ült J.R Richardson-nal (The Big Bopper) Ritchie Valens-el és a pilótával, Roger Petersonnal, hogy a következő fellépésük helyszínére Moorhead-ba (Minnesota) repüljenek. A repülőgép erős havazásban szállt fel, és néhány mérfölddel távolabb lezuhant. Mindannyian életüket vesztették. Sok jó száma közül egy:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése