2019. április 26., péntek

Kedvenc levesem

Nem tudom, hogy vagytok vele, énrám néha rám jön a "most kicsit alaposabban takarítok" jeligéjű  betegség - és akkor kirámolom a konyhaszekrényt is, meg a fiókokat, stb.stb...
(Na jó, nem hetente történik ilyesmi, de azért épp elégszer. Van rá időm.....)

Közben nem sok gondot kellett fordítanom az ebédre, mert csak kivettem a mélyhűtőből egy adag kolozsvári káposztát és megmelegítettem.
Viszont csináltam eléje 5 perc alatt egy olyan leveset, amit nagyon szeretek, és az idejét nem tudom, mikor készítettem utoljára. Nagymamám rongyos levesnek hívta.

Az ötlet úgy jött, hogy a hét elején valamelyik nap fogalmamsincs-melyik-csatornámon láttam egy filmet, amiben arról volt szó, hogy a kisebb német falvakban még ma is (vagy ma újra) divatos a közösségi kenyérsütés. A nők (akiknek nem feltétlenül kell eljárni dolgozni, mert anélkül is megél a család), szóval a nők hárman-négyen összebeszélnek, és együtt sütnek egy nagyobb mennyiséget, természetesen kemencében.
Ó, micsoda aranyos is rozskenyerek kerültek le a sütőlapátokról ! Irigykedtem rendesen !

De nem ez a lényeg. Az esetleg megmaradt kenyeret ezeken a helyeken nem dobják ki. Mint ahogy emlékezetem szerint, gyerekkoromban SOHA kenyér nem kerülhetett a szemétbe nálunk se. Max. talán a moslékba, de mivel tán egy-két alkalommal volt disznónk, erre se merném letenni az esküt.
Persze akkor is volt azért, hogy nem lehetett egész pontosan kiszámolni egy hét személyes nagycsalád kenyérszükségletét. De bizony sokszor ettünk pirítós kenyeret, jó kis fokhagymával bedörzsölve, és (ide akartam nagy kacskaringózások után kilukadni), ettünk bizony mi is „Rongyos levest”.

Ezt láttam most ebben a filmben, hogy a gazdag Németországban még ma is van, ahol esznek ilyent, méghozzá nagy, nagy élvezettel.
Rögtön összefutott a nyál a számban, ahogy a látvány miatt felidéztem azt a régi, Nagymama főzte levest. Eredetileg maradék húslevesből is készülhet, de amikor megjelent a Vegeta, akkor emlékszem, én csináltam abból is többször.

Nem nagy kunszt. Kenyér- vagy zsemlekockákat kell szép ropogósra megpirítani (csak szárazon, nem olajban !), a húslevest kicsit megborsozni, beleütni egy-két felvert tojást, jó sok petrezselyemmel megszórni, és miután kimerted a tányérba, beledobálni a megpirított kenyérkockákat. A kenyér pillanatok alatt elázik, de nem baj, úgy az igazi. (Vagy ha ropogósabban szereted, a "bedobálást" lehet kisebb tételekben is csinálni.)

No, ez volt a tegnapi levesem. Mennyei volt !
(Érdekes, a Google-ban a címre rákeresve, sok helyen azt látom, a rántott levest hívják sokan rongyos levesnek. Hát ez nem az. Semmiféle rántás nincs benne.)










10 megjegyzés:

  1. A "rámolási láz" nálam is gyakran előfordul, bár most kicsit úgy érzem lemerült az aksim:-))/Biztos az időváltozás miatt/ A rántott levest amibe teszek felvert tojást ahhoz szoktam pirított kenyérrel készíteni, bár én a megázott kenyeret nem szeretem benne de férjuram igen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tojásos rántott levest is szoktam készíteni - de abba mi nem tettünk kenyeret. De nem lehet az rossz !

      Törlés
  2. még soha nem ettem, felénk nem ismerték, de biztos vagyok benne, hogy finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak gyerekkori ételek, melyekre olyan élénken emlékszem, mintha a napokban ettem volna - pedig már évek óta nem csináltam. Ilyesmikről már írtam itt:
      http://aranyosfodorka.blogspot.com/2017/12/a-babos-kalacs-es-egyeb-gondolatok.html

      Törlés
  3. Engem ki lehetett volna kergetni még a világból is, ezzel a levessel...Nem is ettem meg, inkább éheztem...Kollégiumba is sokszor volt...Anyós viszont mindig szerette, a mai napig is, sokszor készít magának!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Látod, erre mondják, hogy "Ízlések és pofonok különbözők". Én a hallal vagyok így - valószínű, hogy csak az éhhalál küszöbén enném meg. Szagát se bírom...

      Törlés
  4. 2018.04.27. (szombat) Bár nem tudom fotózni,- ( ma reggel vettem egy "zacskónyi" BAKE ROLLS-t ( sour cream -ot) (Állítólag hagymás,tejfölös) - 80 g és 210 HUF-volt. (Akik néznek magyar tv-t.... talán a reklámokból ismerhetik.) Jutott eszembe, hogy (esetleg) (kissé összetörve,- .... volt a zacskóban is...) - levesbe is ki kellene próbálni ? ( Na, az jövőkép.... mert én megettem a 80 g-ot...) Mellesleg az összetevői a zacskó oldalán - magyarul is.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kellett nézzem a gugli képek között, mi ez... :-)
      Igen, elképzelhető, hogy ez is jó lenne ebbe a levesbe...

      Törlés
    2. Nem kezdenék el a "világhálón kutakodni".... (rád értve) - kimaradt, hogy én csak a rántott levesben szoktam pirított kenyeret (vagy más péksüteményt) "befogadni." Eltettem a zacskót,- ( pár törmelékkel) - esetleg hamarosan megnézheted. ( kóstolhatod) - ( a megbeszélt időpontban...)

      Törlés