2019. április 13., szombat

Messzi világok meséi


Mostanában a gondolatvilágom az egészséges étkezés körül forog, nem csoda hát, ha többnyire ilyesmikről írok, vagy ha találok valami érdekes cikket, akkor azt rögtön szeretném „megmutatni”.

Nem újdonság, gyanítom a legtöbben már tudják, hogy a kajszi milyen csodaszer. Bár nincs még itt az ideje, de most bukkantam rá egy írásra, ahol erről – is - beszélnek:

A hunzák  (https://hu.wikipedia.org/wiki/Burus%C3%B3k   - érdemes elolvasni ezt is, mert van a két cikk között némi ellentmondás !) szóval a hunzák a zöldségeket és gyümölcsöket, gabonaféléket, a tejet és tejtermékeket főzés nélkül - tehát szinte kizárólag nyersen fogyasztják -, húst pedig csak igen ritkán esznek.
(Hunza Pakisztán legészakibb csücskében helyezkedik el, ott, ahol Pakisztán Oroszországgal és Kínával találkozik.)
Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak. Sok olyan növényt fogyasztanak (hajdina, köles, lucerna)  amelyek B17 vitaminban rendkívül gazdagok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Burus%C3%B3k

 Az energia hiányos Hunzában gazdasági kényszer a tüzelőanyag-fogyasztás minimumra szorítása, ezért főznek rendkívül keveset és eszik az ételeik legalább 80%-át nyersen.
Rengeteg sárga- és őszibarackot, körtét, almát, szilvát, szőlőt, cseresznyét, szedret, fügét és sokféle dinnyét, rengeteg vadon termő bogyófélét esznek.
Az általuk naponta elfogyasztott ásványi anyag mennyisége a százszorosa annak, amit a nyugati civilizációkban javasolnak az orvosok.

Hunza-föld, a magas hegyvidék nagyon nehéz megélhetést nyújt az itt élőknek. Hosszú életük titka a munka, az örökös mozgás mellett a mértékletes koszt, legfőképpen a sok ezer kajszibarack fa (benne az A vitamin). A száz esztendőt megélt hunza, aki ki van téve a hegyi szélnek, a zord télnek és az égető napnak, a mi társadalmunkban hatvanasnak tűnne.

Nos, kár, hogy már ilyen vén vagyok, nem lenne butaság áttelepülni oda…És nem csak a hosszú élet titka miatt….





4 megjegyzés:

  1. Tudom, te magyar tv.műsorokat nem nézel... (én sem nagyon, mert leginkább csak kattintgatok,) bele-belenézek ebbe-abba... hogy legyen felületes véleményem.... alapom arra ?... pl. elmondhassam, hogy "láttam"...belőlük valamennyit. Péntek este pl. ezt kivételesen végigszenvedtem,- ( az orvos vélekedése miatt) Bár a te témád nem egészen a fogyókúráról szól... ha érdekelne, > A műsor címe : Miért hatástalan a legtöbb fogyókúra. ( RTL Fókuszban volt.) [ Valahogy ... azzal kezdek egyetérteni, hogy (aki úgy gondolja...) próbáljon meg a saját életmódján változtatni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez (lenne) a lényeg. Csak 74 évesen változtatni már semmin sem könnyű...

      Törlés
  2. Erről még nem olvastam, nagyon jó, köszi!
    Jó, költözhetnénk együtt. :-)

    VálaszTörlés