2019. április 15., hétfő

Szomorú gyors hír: Tűz a Notre Dame-ban

Ez valami rettenet....Órák óta tombolt a tűz a párizsi Notre Dame-ban....





Kérdés, mi mennyi marad meg belőle  ?




Nézem a tévét... a többiről holnap...

2019.04.16. kedd.

Késő éjszakáig néztem... Nem is tudom miért voltam ilyen mazochista.
Én nem szeretem a franciákat. Sosem voltam Párizsban, és nem is vágytam oda soha. De egy ilyen épület - és tekintsünk el, ha lehet, attól,  hogy ez momentán egy templom (is) volt - hát valami borzalom, hogy így semmisül meg.
Ugyanilyen bánatot éreznék a Westminster Abbey, vagy  a bécsi Stephansdom, vagy a salzburgi dóm...sorolhatnám.... lángolásakor.
De igencsak emlékszem a  windsori kastélytűzre is. Itt írtam róla: http://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/05/utazzatok.html
(Kissé hihetetlennek tűnik, de leírom, ez 27 éve történt, s úgy érzem, mintha pár napja láttam volna a borzalmas képeket.)

A tűz nem csak elégeti azt, amit megtámad, de valósággal "beleégeti magát" az ember emlékezetébe. Tán valami atavisztikus ösztön ez...
Voltam tevékeny résztvevő tűzoltásban, több, mint 30 éve, a szomszéd ház leégésekor - nos azt se felejtem el, és se előtte, se azóta - szerencsére - a tűzzel ilyen méretben nem találkoztam.

El is gondolkodtam, tekintve, hogy azért árvizet is láttam, még ha nem is voltam ténylegesen veszélyeztetve, szóval elgondolkodtam, hogy ezekhez az elemi erőkhöz képest igencsak semmik vagyunk mi emberek a fene nagy önérzetünkkel.
Jó, közös erővel egy idő után győzni tudunk fölöttük (többnyire, ill. részben) - de a természet dolgai fölötti örökös hatalmat soha nem fogjuk tudni átvenni. Ahhoz mégiscsak kicsi vagyunk.

Ilyen volt:




És nem tudom, mikorra lesz újra ilyen. Szerencsére a szándék a helyrehozatalára, újjáépítésére megvan.



4 megjegyzés:

  1. Én is néztem egész este. Szörnyű, ami történt. 3 hete szintén Párizsban szándékos gyújtogatás okán égett le egy hatalmas templom, és az előző időszakokban is hány lett oda. Azt mondják ez most nem szándékos gyújtogatás volt. (De ki tudja.)Sajnos, nem jó dolgok történnek mostanság a világban, és valahogy mintha valami végzet felé rohannánk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alig-alig tudok szabadulni a képektől. Késő éjszakáig néztem és ma hajnalban ezzel kezdtem...Végtelenül sajnálom.....

      Törlés
  2. Mégiscsak egyre biztosabb a szándékos felgyújtás... ráadásul a helyzetet rontotta, hogy a tűzoltók vaklármának hitték, és nem vonultak ki azonnal, csak többszöri hívás után jelentős késéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam én is a híreket - és összeszorul a szívem. Nem tudom hová tart ez a világ... De jó, hogy én nem sokáig kell, hogy vele menjek.

      Törlés