2022. március 24., csütörtök

Nem tudom, igaz-e, de jól hangzik....

 ...és én imádom a mazsolát. Azt még nem hallottam, hogy valami csodatévő hatása is lenne - ám én mindentől függetlenül szoktam nassolni...Amikor vigaszra szorulok. (Vagyis elég gyakran...)


Ugyanaz a hatóanyag van benne, mint az aszpirinben, de jóval egészségesebb, szerves formában.

Fejfájásnál a legtöbben azonnal gyógyszerhez nyúlnak, hiszen a reklám azt sugallják, hogy ez az egyetlen hatékony megoldás. Pedig van természetes megoldás is.

A Healthy Pages amerikai természetgyógyászati folyóirat azt tanácsolja, hogy kisebb fájdalmakra ne aszpirint szedjünk, hanem nyúljunk például mazsoláért. Az aszpirin fő hatóanyaga az acetilszalicil-sav, amely körülbelül 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le. Ugyanez a szalicilsav viszont számos gyümölcsben, zöldségben, gyógynövényben és fűszerben megtalálható, igaz, jóval egészségesebb, szerves formában.

Egy nemrégiben végzett skót tanulmány szerint ezek a szalicilátok felelősek azért a jótékony hatásért, amit a gyümölcsök és zöldségek a szívre, a vérkeringésre és véredényekre kifejtenek, például azáltal, hogy csökkentik a vér savasságát.

A mazsolán és a szőlőn kívül elsőrangú szalicilforrás – azaz fájdalomcsillapító – például a málna, a sárgabarack, a fekete áfonya, a cseresznye, az aszalt szilva, a narancs, a brokkoli, az édesburgonya, az uborka és a spenót. 

https://egyazegyben.com/faj-a-fejed-akkor-egyel-mazsolat-125804




6 megjegyzés:

  1. Hogy milyen okos dolgokra bukkantál! Nagyon szeretem a mazsolát ezután célzottan fogom fogyasztani nem csak úgy mert finom , bár azért van egy kis cukor tartalma is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Éva, az árát tekintve nem hiszem, hogy kilószúm fogjuk enni. De egy kis nasit viszont megérdemlünk ebben a zord világban....

      Törlés
  2. A mazsolát én is nahyon szeretem. Érdekes dolgokat találtál róla, nem is gondoltam volna, hogy fejfájásra is jó. Szerencsére az én fejem a strokom óta, vagyis hét és fél éve még egyszer sem fájt. Pedig előtte sokat fájt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen érdekes, hogy nem fájt a fejed jó ideje.... Az ember azt hinné, hogy egy betegség csak gyengít az emberen - de lehet, vannak "szerencsés" esetek is....

      Törlés
  3. Én is szeretem a mazsolát, de nekem tiltott gyümölcs, nagyon sok benne a cukor.
    Szerencse, hogy a felsoroltak között akad olyan is amit szeretek és még ehetem is. :)
    Az én fájdalomcsillapítóm sokáig a Kalmopyrin volt, aztán, mikor már nagyon fájt tőle a gyomrom, felfedeztem a Quarelint. Azóta ez a gyógyszer még a migrénemen is segít.
    Persze, ha használ, akkor a természetes gyógymód a legjobb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem próbáltam ki a mazsola gyógy-hatását, de nassolni nagyon szeretem.... :-)

      Törlés