2023. január 29., vasárnap

Friss hír - fogyunk....

"A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Baranya lakónépessége az ezredfordulón 408.147 fő volt, 2022-re viszont egy városnyi ember eltűnt, a szám 354.341 lett. ..... Somogy népessége 338 ezerről 298 ezerre esett vissza, Tolnáé pedig 251 ezerről 211 ezerre."

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/01/eltunt-egy-varosnyi-ember-baranyabol

Ehhez mégis mit írjak ???????

4 megjegyzés:

  1. Az 1990 utáni évtizedekben a 33 év alatt már több kisvárosnyi ember tűnt el Baranyából. Most már látszik minden területen, hogy kevesen és egyre kevesebben vagyunk. A buszokon is lézengenek, a közösségi rendezvényeken, de még a nagy fesztiválokon is egyre kevesebb az ember. Még az utcákon is feltűnik, hogy nincsenek olyan sokan. Hol van már olyan nyüzsgés a belvárosi utcákon, piacokon vagy bárhol, mint régen? De lesz ez még ennél is kevesebb. Volt már elnéptelenedés sokszor a történelemben, aztán mindig jöttek, vagy telepítettek be más népeket.

    VálaszTörlés
  2. Akár igazad is lehet, de nem mondanám, hogy megvidámítottál.... :-(

    VálaszTörlés
  3. A kérdés nagyon összetett. Nemcsak a születésszám kevés a fennmaradáshoz, de a magyarok egészségi állapota és az egészségügy állapota, valamint az anyagi helyzet miatt magas a halálozás is.
    Tolnában-Baranyában nagyon kevés a munkahely. Amikor gimis voltam (1966-70) Bonyhádon volt egy cipőgyár, egy zománcgyár, jó néhány ruhaipari szövetkezet, és a tsz-ben rengeteg vöröstarka tehén, vagyis több ezren dolgoztak a termelésben, valamit előállítottak. Ma Bonyhádon nem foglalkoztatnak talán száz főt se a termelésben, a foglalkoztatottak java része tanár, egészségügyis, rendőr, vagy bolti eladó. A fiataloknak nincs jövőképe, így rengetegen elmentek külföldre dolgozni. Ez nemcsak Bonyhádra, hanem egész Tolnára-Baranyára igaz, gy folyamatosan csökken a lélekszám. Említsük meg azt is, hogy a kormány nem sokat tesz a szegények felzárkóztatásáért, hogy adófizetők legyenek azokból, akik ma főként "közmunkából" élnek, sőt, kimondottan akadályozza azokat a keveseket, akik akarnak tenni érte, mint pl. Iványi Gábor vagy L.Ritók Nóra. A bevándorlás pedig nem opció a magyarok idegengyűlölete miatt. A kormány családtámogató intézkedései is sok pénzért nesze semmi fogd meg jól. Mert egy bizonytalan jövő kilátás nem ösztönöz a gyerekvállalásra. De még ha parancsszóra tele is szülnék az országot azok, akiket ez a program támogat, akkor is eltelne 30 év, mire ők beállnak az eltartó tömegbe. Ha tetszik Orbánnak - vagy a magyaroknak, ha nem, egy idő után nem lesz elég "eltartó" a túl sok eltartandóhoz. Véleményem szerint az elmúlt 30 évben egyik kormány se tett elfogadható lépéseket ebben az irányban, az egy Bajnait leszámítva, csak neki mindössze 1 év jutott, és a magyarok nem voltak képesek felfogni és megérteni, hogy mi a saját hosszú távú érdekük, és a Bajnai helyett jött a fidesz, amelyik Bajnai minden jó intézkedését visszafordította. - th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden soroddal, minden szavaddal maximálisan egyetértek. És őszintén szólva sajnálom a mai negyveneseket - mert ha itt maradnak ( "ha" - mondom) nem hiszem, hogy túl rózsás élet vár rájuk. A gyerekeik pedig el fognak menni - és igazuk van....

      Törlés