2023. január 23., hétfő

Mexikói szépség

Találtam néhány csodás, barlangos fotót...Aztán "rákerestem". Az alábbi ismertetőt találtam és rengeteg gyönyörű képet. Hátha nem mindenki hallott róla - én legalábbis eddig nem tudtam, hogy ez a barlang létezik, pedig.....

Az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 km²-es területén található a világ egyik legnagyobb barlangrendszere. A barlangrendszer alapja egy korallzátony, amely 255 millió évvel ezelőtt keletkezett. A földtörténeti újkorban a fiatalabb rétegek lepusztulása miatt a felszínre került, és elkezdődött karsztosodása. Mintegy 80 barlangot tártak fel, közülük a legmélyebb, a 489 méter mélységű Lechuguilla-barlang. Ez az Egyesült Államok harmadik leghosszabb karsztbarlangja, folyosóinak hossza 209,6 km. Különleges értékei a bizarr formájú heliktitek (cseppkőfajta), amelyek olykor bokorformát képeznek. A Carlsbad-barlangban található az 1220 m hosszúságú, 191 m szélességű és 78 m magasságú „Big Room” nevű barlangterem, amely a világon az egyik legnagyobb.

A nemzeti park felszíne is különleges értékeket rejt. A vízszegény, félsivatagos terület növényfajokban gazdag, élnek itt különböző kaktuszok, arizonai diófák és jukkák. A 800 növényfaj mellett 60 emlősfaj és több mint 300 madárfaj él a területen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Carlsbad_Caverns_Nemzeti_Park
https://hasanjasim.online/fantastic-virgin-pool-never-seen-by-humans-found-deep-in-new-mexico-cave/

Gyönyörű fotók láthatók itt: https://www.alamy.com/stock-photo/carlsbad-caverns-big-room.html?sortBy=relevant
Néhány kép, kedv-csinálónak:












Ha nem lenne olyan messze, (és egyéb "ha"-k) kedvem lenne Mexicóba elutazni....


2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes dolgok lehetnek Mexikóban, az ember tényleg vágyódik személyesen is látni. Diplomatának kellett volna mennünk, de annó ez eszembe se jutott🙂.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy érzem 60-70 évvel ezelőtt sokkal kevesebbet lehetett tudni a "világról" - ma szinte minden adathoz, infóhoz hozzáférsz....és csak csodálkozol, hogy mi minden van ezen a szépséges és mégsem kellően védett/óvott Földön.

      Törlés