2023. április 2., vasárnap

Bagolyfecske

 



Kicsi gyerekkorom egyik kedves meséje miatt nagyon szeretem a baglyokat. Máig sajnálom, hogy „örökségként” évekkel ezelőtt továbbadtam a Szürke Bagoly történetét is tartalmazó mesekönyvet
(Radnainé Bauer Erzsi: Egy csillagászbagoly története volt a címe….Bezzeg/sajnos ilyen mesekönyveket manapság már nem adnak ki....)
A FB-n minden baglyos képet megcsodálok, most találtam egy érdekességet, amiről nem is tudtam. Van olyan madár, ami ugyan bagolynak néz ki, de nem az…
Hát hogy mik vannak…..
A sárgásbarna békaszájú ( Podargus strigoides ) bagolyhoz hasonlító madár, az NEM bagoly ! Erre mifelénk úgy tudom nincs, de Ausztráliában és Tasmániában őshonos faj. Nagyfejű, zömök madár, amelyet éjszakai szokásai és hasonló színe miatt gyakran összetévesztenek bagollyal.
Magányosan vagy kis csoportokban élik életüket. Nappal fejüket előre meresztve, árulkodó szemüket behunyva, gyakran az ágra fekve mozdulatlanul pihennek, ami kiváló védettséget biztosít a ragadozókkal szemben. Alapvetően monoton, zengő „um-um-um” hangokat adnak ki, de néha morognak vagy sziszegnek is.
Tudományos és hivatalos leírást a fajtáról itt lehet olvasni:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bagolyfecskef%C3%A9l%C3%A9k

 

Hát nem aranyosak ?

Ezt a cikket utólag találtam, de érdekesnek tartom, elolvasásra ajánlom:


4 megjegyzés:

  1. Kedvelem én is a baglyokat, van pár darab hűtőmágnesem aranyos kis pofijukkal )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, miért van az embernek olyan érzése, mintha "mosolyognának" - de ha nem is vidám, akkor "csak" barátságos a kinézetük. Betettem utólag az anyag végére egy linket, nézd meg !

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Habár "élőben" (=erdőben) még sosem láttam, de kedvelem őket én is.

      Törlés