2023. április 23., vasárnap

Égrenéző

 Egyszer volt, hol nem volt – volt az életemben olyan időszak, amikor érdekelni kezdtek a felhők. Össze-vissza olvastam is róluk sok mindent, aztán persze ezek zömét el is felejtettem időközben. De pár dologra még emlékszem. Legelőször is persze megmaradt az a jó szokásom, hogy nem csak a földet bámulom, hanem igenis elég gyakran felnézek az égre, kifejezetten a felhők miatt. (Bizony megtörtént, hogy majdnem úgy jártam, mint az a bizonyos csillagász, aki folyton az eget vizslatva, egy gödörbe esett. - Ó vajon rajtam kívül létezik-e még a földön ember, aki ezt a mesét ismeri ??? Radnainé Bauer Erzsi: Egy csillagász bagoly története.)


Nem tudom, te hogy vagy vele ? Szoktál az égre nézni ? Vagy csak akkor, ha jégeső esik, vagy hiányolod a felhőket a tűző nap miatt ?
Életem boldog időszakában, a „gyükési paradicsomban”  miközben kiskutyáim „legeltek” én ültem egy fűszálat rágcsálva és csak úgy néztem ki a fejemből…Mivel ezt sokáig nem lehet csinálni, persze, hogy néztem a mászkáló bogarakat, a növények százféle változatát, meg hát a felhők bizarr alakját is – természetesen minden elképzelhetőt belefantáziálva. Istenem, milyen boldog is voltam akkor....

Pár napja, a kis körutamon, ahogy megálltam fotózni, néztem én az égre is, de hát a felhők profi fényképezése aztán tényleg számomra az elérhetetlenség kategóriája. De megint csak eszembe jutottak, mormogtam is magamban, cirrus, stratus, cumulus, …..
Ha véletlenül érdekelne a felhők sokféle variációja  (el se hiszed hányféle változatuk, elnevezésük van !) akkor itt olvashatsz róluk:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Felh%C5%91
Ez is egy érdekes lap: 

És ha már ennyire az égi dolgoknál tartok, pl. tudod-e mi a „halo-jelenség” ?

Annyira emlékszem az első ilyenre, amit észrevettem, kicsit ijesztő volt és érthetetlen. Minden pontosan most is a fejemben van, a vasútállomáson ácsorogtam valakire várva, ködös februári idő volt , „csak úgy” felnéztem az égre,  s megrökönyödve vettem észre, hogy amit ott látok, az nem az a Nap, amit ismerek. Valami fátyolos, tompán világító, hatalmas és elfolyó, izzó és mégis hideg valami. Lenyűgöző volt….
De aztán utána-kutattam, mi ez, miért van, és most már örülök, ha olyan szerencsés vagyok, hogy kifogok egyet-egyet, akár a Nap, akár a Hold esetében. Itt olvashatsz róla:

Nos, ennyi fecsegés után szeretném tanácsolni, ne  csak a lábad elé nézz ! Az ég izgalmasan gyönyörű !

Ez meg itt az égig érő fű : 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése