2023. április 16., vasárnap

Makró-fotók

Eszem megáll....hogy miket lehet találni néha a neten...

Én szeretem a pókokat - miképp az régebbi bejegyzéseimből már kitűnhetett - és most találtam egy olyan oldalt, ahol efféle fantasztikus lények vannak megörökítve (nem csak pókok, másféle rovarok is). És egyáltalán: szeretem a mikor-makro fotózást, hiszen olyan közel hozza az állatokat, amilyennek soha az életben nem látnám őket, ha nincsenek ezek a képek. 
Aztán tovább keresgéltem és jól belebonyolódtam a témába. Nem győztem csodálni sem az állatkákat, sem a fotókat. (Nem hiszem, hogy bárkit is érdekelne ez - miképp látom, lassan az utolsó 1-2 esetenkénti olvasó is eltűnt - de nem baj. Végülis magam örömére írom ezeket a kis hülyeségeimet, hogy később legyen mit visszanézni és hogy legyen ma valami kis örömöm...)

Tehát  itt láthatók Nicky Bay fotói:

Hja, így könnyű...........


(Csak a móka kedvéért: van a neten egy Nick Bay nevű fickó is - de ő egészen máshol és másról tudósít hiszen Afrikában él.)
Így aztán most van napokra elegendő csodálni-valóm, és úgy látom, egész jól elvagyok vele - mert reggel ültem a gép elé és most mindjárt 11 óra...



6 megjegyzés:

  1. Jópofa egy szerzet ez az állatka! Egyszer nekünk is sikerült egy kirándulás alkalmával jó közelről lencsvégre kapni egy rovart. Mikor otthon kinagyítva megnéztük a monitoron jól elcsodálkoztunk, mert ennyire részletesen szabadszemmel nem látni. De ráadaásul elég ijesztő is volt, mint egy szörnyecske 😆.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel olyan picikék - nagyító nélkül nem is igazán lehet megismerni/látni ezeket. Márpedig az apróságokból rengeteg van és némelyik tényleg fantasztikus. Mintha valami meséből került volna elő....

      Törlés
  2. Nagyon érdekel engem is a macrofotografia. Szerényebb keretek között ami a rovarok sokaságát illeti, csupán a ház körüli talált bogarakkal kisérletezgetek, meg amiket az unokák begyüjtenek, itt honos példányokkal.
    Egy külön tudomány preparálni öket felvételre alkalmas pózba igazitani, azután a felvétel elkészitése ami igazi technikai kihivást jelent. Elönye az egésznek hogy itthon is lehet csinálni, egy asztal egy jó szék, idö és türelem türelelem. Egy kép néha mindent beleértve pár órát vehet igénybe, amiben számos törölt próbavelvétel is benne van. Lassan igényessé válik az ember, próbálkozik új módszerekkel és ez a kihivás ami izgalmassá teszi és elfoglaltságot jelent. A parányi lények világa maga az élmény ami az ember fáradságáért a jutalom.

    VálaszTörlés
  3. Picit irigyellek - mert az ilyen felvételekhez jó gép kell - az enyémmel biztos nem tudnék ilyen makro-mikro képeket készíteni. De jó hobbi, nem fárasztó és az eredményeknek tud örülni az ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Röviden megjegyzésedhez.
      A legfontosabb nem a gép hanem közelvelvételre alkalmas macro objektiv, ami kerül sokszor többe mint a gép maga. Most már van egynéhány példány preparálva, el kell kezdenem a felvételeket. Egy kiállitáson voltam tavaly ahol egész Europából jöttek
      „Bogarászok“ gyönyörü példányokkal az egész világról gyüjtött példányokkal. Egy börze jellegü vásárlási és információk kicserélésének lehetöségeivel egybekötött találkozó vagy vásár hogy minek is nevezzem. Gyönyörü délamerikai ázsiai példányok preparálva szaftos árakon. Jómagam pár példányt az alacsony árfekvésü preparálatlan példányokból szereztem, jobban mondva vettem. A java a munkának még vissza van. Újra felpuhitani a kiszáradt és mint az üveg törékeny példányokat elég gyakorlatot igényel. Ez magában egy külön szakma. Minden professzionális preparator esküszik az ö módszerére, a használt vegyszerekre melyek beszerzése ma a szigorú elöirások miatt elég körülményesek.
      Velejáró veszély amikor a munka közben vagy a végén egy rossz mozdulat és letörött a bogár tapogatója, melyett kijavitani, ragasztani már a profi kategóriába tartozik esetleg microscop alatt. Egy rosszul természetellenesen helyreállitott láb vagy tapogató vagy szárny árulkodik a tapasztalat hiányáról. Ez a nagyfoku nagyitással különösen észrevehetö. Ha sikerül valami újdonság, küldök majd fotót.

      Törlés
    2. Csodálatos egy hobbi ez, megmutatni olyan miniatűr és csodás dolgokat, mint egy bogárka csápja, vagy lába...nem győzök ámulni a fotókon - és bizony el tudom képzelni, hogy nem könnyű munka. Akit én "felfedeztem" magamnak szingapúri, de van egy másik kedvenc fotósom is a Fülöp szigetekről...de bizonyára itt körülöttünk is van rengeteg állat(ka) amiket sosem láttam, de hogy ezek miket mutatna ! Szédület... Kíváncsian várom a fotóidat, türelmet és sok sikert kívánok !

      Törlés