2023. március 30., csütörtök

Bogarak

Nagyon tudom utálni a büdösbencéket, és akármilyen változatban is jelennek meg, sosem fogom megszeretni őket. Annyi bosszúságot okoztak/nak nekem nyáron a paradicsomban, hogy csak dühösen tudok rájuk gondolni...
De azért néha érdekes dolgokat talál az ember a neten, pl. ezt:
https://techworld.hu/2023/02/18/hitler-bogar-india-elnevezes/

A Führerre emlékeztető jegyek miatt a Hitler bogár nevet kapta Indiában az itthon emberarcú márványpoloskaként ismert kártevő.

Egyébként azt se tudtam, hogy Hitlerről  hivatalosan is neveztek már el bogarat, a Szlovákia nyirkos barlangjaiban honos Anophthalmus hitleri-t, amely egy időben a náci diktátor hívei között annyira népszerű volt, hogy szerencsétlen kis bogár a kihalás szélére sodródott. A veszélyeztetett Hitler-vakfutrinka, amely Oskar Scheibltől kapta a nevét 1937-ben, gyakran előfordul a rovarpiacokon. (Bár azt egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy  a H.iránti imádat miképp vezethetett egyeseket arra, hogy ilyen bogarakat vásároljanak...Háááát vannak, mindig is voltak  hülye emberek, az biztos.) 
 
Anopthalmus hitleri fajnevű barlangi futrinkafaj


A különböző állatfajok közül sok viseli híres emberek nevét. Vannak pókfajok, amelyek Angelina Jolie, Nelson Mandela, Johnny Cash és Barack Obama nevét viselik, és akadnak Che Guevara, Sigmund Freud, Theodore Roosevelt, Orson Welles és Casanova után elnevezett bogarak is. (No, ezekről se hallottam még...)



4 megjegyzés:

  1. Sok érdekesség van, amiről fogalmunk sincs, de az ilyenek inkább kerüljenek el.... ez a bogár is nagyon érdekes, tényleg olyan, mint egy emberi arc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon utálom a büdösbencéket, állandóan harcolok ellenük a paradicsomaim védelme miatt....

      Törlés
  2. miképp vezethetett egyeseket arra, hogy ilyen bogarakat vásároljanak...Háááát vannak, mindig is voltak hülye emberek, az biztos.)
    Mindig nevettem a közmondáson, de van benne igazság:
    Amig van lósz..citrom, addig veréb is van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony sokszor elgondolkodik az ember, hogy "embertársai" közül egyeseknek mitől bomolhat meg az agya (ennyire)? A mit, miért tesznek-re se találni gyakran választ.Én azon is számtalanszor elcsodálkoztam, hogy ki milyen különleges nevet ad, vagy akar adni gyermekének. Felfoghatatlan mitől jobbak ezek a megszokottnál: Szezen, Mana, Zália, Ejnár, Szkott, Szilász ???

      Törlés