2023. március 26., vasárnap

Medvehagyma

Nem emlékszem, volt-e olyan tavasz, amikor nem mentem fel a hegyre medvehagymázni. Valószínű nem volt, hiszen nagyon szeretem – s bár itthon is van már a kertben, de még nem terem annyi, hogy abból bőségesen lehessen enni is, meg eltenni is. Bár napok óta abból szemezgetek a reggelimhez…
Most barátnőmmel felmentünk (természetesen) a Lapisra, aztán ott fényképezgetés, séta és beszélgetés közben, szedtünk medvehagymát. Én produkáltam egy hasra-esést (megbotlottam egy ágban) – de/és szerencsére semmi komoly bajom nem lett…
Gyönyörű volt az idő, minden parkolóhely tele volt autókkal (ja, vasárnap délután) – de azért a mi ösvényünkön nem állt és nem gyűjtögetett senki. Ébredezik az erdő, hoztam pár virág-képet is, nem csak medvehagymát:

A  fák még nem hajtanak, de a medvehagyma-szőnyeg kizöldült

Bogláros szellőrózsa

Odvas keltike

Sok kék ibolya volt

Berki szellőrózsa

Fölöttünk egy repgép...tán Angliába megy....

A dolina közelében (vajon beszakadt-e már ?) 

Fehér ibolya kevesebb van

Májvirág és egy kis szellőrózsa bimbócska

Bogláros szellőrózsa és salátaboglárka

Az illatos hunyor már elnyílóban 

Feldolgozásra vár a medvehagymám



6 megjegyzés:

  1. Gondolom azóta már a medvehagymád dobozokba került. Sok szép fotót készítettél , szerencséd volt hogy nem ütötted meg magadat jobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egy részét lefagyasztottam, de hagytam elől is, pár napig ehető marad a hűtőszekrényben.

      Törlés
  2. Gyögyörű virágok találtál és a medvehagyma szőnyeg is káprázstos! Ilyen szép időben nagyon jól eshetett a kirándulás, eltekintve a hasra esést.... szerencse hogy nem lett nagyobb bajod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép az erdő, még úgy is, hogy nem zöldülnek a fák. A hasra-esés, hát...járhattam volna rosszabbul is. Köszöntem is az őrangyalomnak....

      Törlés
  3. Én sem hagyom ki a medvehagyma szedést. Még csak egyszer szedtem március elején egy keveset, de fogok még. Úgy elmegy a tavasz; és szedhetnék többször is, de mindig vmi közbe jön. Egy kevés van a kertünkbe, onnan csipegetek pár levelet addig is a szendvicshez. Viszont ápr. elején mindig szedek nagyobb mennyiségben, akkor készül szárított por, saláta, és legalább 10-12 adag főzelék, ami nagyon finom, és ebből a mélyhűtőbe is kerül. Még nyárra is marad belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én legszívesebben kenyérre téve ("zöldhagyma-pótlóként) szeretem, a főzelék nekem nem ízlik. Salátaként nem ettem, bár el tudom képzelni, hogy az nem rossz - tán ki is próbálom. A szárított por változatról még nem is hallottam....

      Törlés