2023. március 26., vasárnap

Égi és földi dolgaim

A Tejút galaxisban a jelölt hely, a mi Napunk helyzete. A távolság tőlünk a galaktikus központig 26 000 fényév, ahol egy "Nyilas A*" néven ismert szupermasszív fekete lyuk található.

Nem, nem próbálom elképzelni, csak nézegetem az ilyesmiket, mert az én agyam méterre, km-re van programozva és nem fényévre.
De tény, hogy nem tudok eleget az égre nézni, nem tudok eleget olvasni ilyesféle híreket. Esküszöm, ezek az űr dolgok, jobban érdekelnek néha a földi témáknál (különösen egyik másiknál meg egészen biztos érdekesebbek...) És tegnap este is, már fél 8-tól kint álltam és lestem az egyébként kristálytiszta eget - láttam szerelmetes Orionomat, de sajnos azt a bizonyos meteoritot nem. Igaz, még csak egy vacak távcsövem sincs (meg is kérdeztem magamtól, miért is nem vettem legalább valami egyszerű messzelátót harminc évvel ezelőtt ? - de most már minek...)
Szóval nem láttam, csak elolvastam róla mindent, amit a neten találtam....


44-99 méter közötti átmérőjűre becsült méretes űrszikla a fokozottan veszélyes aszteroidák közé tartozik. A Földtől 173 ezer kilométerre fog elszáguldani, ez a távolság kevesebb, mint a Föld és a Hold közötti távolság fele. Sebessége 28044 km/óra.
Az Oriontól, illetve a Canis Maior ( Nagykutya) valamint a Canis Minor (Kiskutya) csillagképektől keleti irányban volt látható - igaz, azt írja az egyik újság, hogy a "déli horizont fölött" - hát azt azért én itthonról sajnos nem látom (a házaktól).
Szóval erről is lemaradtam.....

Ha valakit érdekelne a téma , amit ugyan nem hiszek, de azért leírom, itt elég jó tájékoztató található a témáról: https://www.origo.hu/tudomany/20230323-a-foldhold-tavolsagon-belulre-erkezik-egy-hatalmas-aszteroida-ami-tavcsovel-is-lathato-lesz.html

Egyébként meg, aszteroida ide, meg oda - a kertembe bejelentkezett a tavasz :










2 megjegyzés:

  1. Egy kis izelitö az évszakok csodáiból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron több virág van a kertemben, mégis a tavaszt várom jobban, amikor nyílni kezdenek az első virágok.....

      Törlés