2023. március 15., szerda

Ius talionis, lex talionis, tálio

Elöljáróban: Nem jut(hat) minden napra virágos rét   és tavaszi hangulat...  És: mindenkinek lehet véleménye. Nekem is van. Leírtam. Nem kell velem egyetérteni.

Nem mondanám, hogy boldog és békés napokat élek, és ilyenkor nem is tudom, mi lenne jobb, nézni a tévét, vagy se…Persze nem kellene nézni, és a híreket elsősorban nem, hiszen az agyamban egy esetleges harmadik világháború képei derengenek… de mert kíváncsi vagyok, miképp játszanak az életemmel a nagyhatalmak – hallgatom a híreket. Azonban pár napja amit hallottam, teljesen megdöbbentett. Két tizenéves lány halálra késelt egy harmadik 11 évest. Nem hagy nyugodni a hír. És főképp az, hogy semmiféle büntetés a koruk miatt rájuk nem róható – legalábbis a németországi törvények értelmében (az, ugyanis, hogy ki, mikortól, hány éves kortól büntethető, országonként változik.) Én mindenesetre egyik kezüket levágtam volna és  pénzért mutogattam volna őket – aztán abban reménykedtem volna, hogy előbb utóbb öngyilkosok lesznek. Minek kellene életben hagyni az ilyen "selejtet" ?

Részemről itt, így lett volna pont téve az esetre. De nem ez történik. Valójában még csak bíróság elé sem fogják őket állítani. Majd - esetleg – bekerülnek valami „nevelőintézetbe” – ahol tanulhatnak még pár jó kis trükköt, miképp lehet az állatnál alacsonyabb szintre kerülni és úgy élni.

Furcsákat írok ? Meglehet. Én annak vagyok a híve, hogy életért életet ! És pont. Még ha gyerek is volt az elkövető. Ezekből „ép/normális” ember már sosem lesz – akkor miért kellene életben hagyni őket ?https://24.hu/kulfold/2023/03/14/nemetorszag-gyilkossag-diaklanyok-tinedzserek/

És igenis tisztában vagyok azzal, hogy a szemet szemért, fogat fogért „mondás”-t már sokféleképp módosítgatták – de én a fenti esethez hasonló szörnyű cselekedeteket nem hagynék büntetlenül – csak azért mert „gyerekek” tették. És úgy mellesleg feltenném a kérdést, milyen filmeket, videókat nézegettek ezek a gyerekek ? Mert azt hiszem „csak úgy magától” két tizenéves nem fog kést a kezébe, s szurkálja halálra a harmadik gyereket….


4 megjegyzés:

  1. Nagyon úgy tűnik nekem, hogy egyre nő az agresszió, és kicsúfolásra, apró dolgokra se tudnak megfelelően reagálni sem a fiatalok, sem az idősebbek. Tanítani kellene az agresszió kezelést, de azon túl is, nagy hibának gondolom, hogy ma a gyerekeknek mindent lehet, igény szerint szoptatunk, altatunk, a gyerek azt eszik, amit akar, stb.. nincs követelmény, csak jaj, nehogy megbántsuk, megzavarjuk (egyik közeli jó barátnőm barátnőjének fia 12 éves - nem értelmi fogyatékos - mai napig a szülei között alszik és az anyja törli ki a fenekét nagydolog után. No comment. Tudnám sorolni a számomra elrettentő példákat). - th

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos azt kell mondjam, igazad van - nagyon, de tényleg nagyon megváltozott a világ, s a világban a "nevelés" ill. a családtagok közti kapcsolat fogalma és gyakorlata...Nem tudom merrefelé visz ez az út - de valami miatt azt gondolom, nem ez a jó megoldás. Én nem kívánom, hogy a múlt századi módszerek térjenek vissza, de ami most van, azt sem tartom helyesnek.

      Törlés
  2. Sajnos ide jutottunk. Lassan kihal az emberböl az ami emberré tette.
    Mik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha ez csak egy egyedi, véletlen példa/eset lenne...De sajnos, néha egészen ijesztő dolgokat lehet látni/hallani - és nem a felnőttek, hanem a gyerekek között. Nem tudom, merrefelé tartunk, csak azt érzem, nem jó felé...

      Törlés