2023. március 14., kedd

Kockásliliomok között - újra


Barátnőm ötlete volt idén is, hogy a tavalyi kellemes emléket felidézendő, látogassunk le újra a kockásliliomokhoz. Kicsit (két héttel) korábbi az idő, de próbáljuk meg !
Matty után kanyarodtunk le a Drávakapu vendégház felé – a földúton nagy tócsák jelezték, hogy itt nemrég igencsak alapos eső lehetett – de azért reménykedtünk, hogy az utak járhatók.
Így is volt, vizes sártócsákkal itt-ott találkoztunk, de alapjában véve tűrhető volt az út. Viszont nem láttunk egyetlen kockásliliomot se….
Egy korunk-béli hölgy azonban fényképezőgéppel a kezében a dzsungelben óvatoskodott. Átküzdöttük magunkat az indákon, letört ágakon és rákérdeztünk: talált-e liliomot ? És hát talált – mutatta is a fényképezőjén. Nos, akkor nekünk alaposan ki kell nyitni a szemünket, mert ha ő igen, akkor mi is…

És tényleg ez történt. Kétségtelen, hogy kicsit korán volt még, messze nem találtunk annyi virágot, mint tavaly, de azért itt-ott csak felbukkant egy lilás-rózsaszín harangocska.
Az idő pompás volt, ragyogóan sütött a nap, és azért látszott, hogy éledezik a föld. A fák ugyan még alszanak, de a kicsi virágok némelyike már megjelent. Azonban az erdő valahogy nagyon rosszul nézett ki. Érdekes módon a mindenféle liánok, meg az u.n. aljnövényzet, meg nemtudommik olyan dzsungel-szerűvé varázsolták az egészet. Már visszafelé, az erdőből kifelé jövet értük el azt a területet ahol szemmel láthatóan megkezdődött a tereprendezés, a vihar által kidöntött fákat „rendesen” kivágták, felkupacolták, a liánok, indák egy részét leszedték, szóval újra széppé varázsolták a környéket.

Jó volt itt lenni. A Dráva csendesen, és méltóságteljesen suhant el mellettünk, igaz, egy helyen kikukucskálva épp valami gyanús „buborékokat” láttunk úszni a felszínén – nem tudtunk rájönni, micsoda – de valahogy az volt az érzésünk, nem „természetes” dolog okozta – bár hát ki tudja…

Csónakkal és emberrel sehol se találkoztunk az egyetlen hölgyön kívül az út elején.
Jó volt, szép volt…. majdnem azt írtam ide, hogy tán igaz se volt, pedig de…. bizonyítják a képek:


Középen messze, az a kis "csücsök" a Szársomlyó


A töltés tetején indultunk...




...és a dzsungelben érezhettük magunkat....





A vihar(ok) komoly károkat is okoztak....

Úgy emlékszem, ezt az óriást tavaly is lefényképeztem....

Fagyöngy díszítés.....


Megtaláltuk a kockásliliomokat is :








Igen, vannak még "alvó" virágocskák is.....

Piros csészegomba

Bokros-gomba


Pettyegetett tüdőfű


Szelíd árvacsalán



Sárga tyúktaréj


Elnyílóban a hóvirág

                                                                        

Ibolyák



A Dráva......

Valami úszik a vízen...


Jó volt, szép volt...és igaz is volt....
Ám hogy ne egy csúf, esetleg bajt jelentő képpel fejezzem be, ide illesztek még egy búcsúképet, egy kis csigaházról, igaz, ebben meg már nem volt csiga....de attól még szép.



3 megjegyzés:

  1. De érdekes, hogy a hóvirág még mindig nyílik. Örülök, hogy találtatok már ilyen korán kockás liliomot. Érdemes volt elindulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök, hogy elmentünk, nagy szükségem van a fejem(=gondolataim) szellőztetésére, erősítésére, frissítésére.

      Törlés
  2. Szép időben szép kirándulásotok volt! Szuper képeket készítettél, gratulálok hozzá! Kockásliliomot láttam már fotókon, de élőben még soha. Nagyon szépek!
    Mi is az utolsó két pilisi kirándulásunkon már sok szép virágot láttunk. Az egyik sorozat már fent is van a blogomon, ott sok szép hóvirágot és már tavaszi héricset is láttunk. A mostani vasárnapi kirándulásunk képei még várólistán vannak, de majd igyekszem velük 😊.

    VálaszTörlés