2023. március 23., csütörtök

Te tudtad ? Én nem.

Mi a Nemo pont és hol van....?

Íme:

A Nemo-pont (angolul: Point Nemo) arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől.

A déli Csendes-óceánon található, 2688 km-re a legközelebbi szárazföldtől. A legközelebbi szárazföld tőle északra a Ducie-szigetek, amely a Pitcairn-szigetek egyike, délre az antarktiszi Maher-sziget  van legközelebb (Marie Byrd-föld), míg északkeletre a Húsvét-szigethez tartozó Motu Nui található. A pont körül csak víz található 22 405 411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egész volt Szovjetunió. Az óceán itt 4000 méter mély, az egyenlítőtől 5420 kilométerre található.

Űreszköztemető

A fölöslegessé vagy veszélyessé vált űreszközöket az óceán eme részébe irányítják, ahol a lehető legkisebb esélye van az ütközéses károkozásnak. 1971-től 2016-ig 263 kisebb-nagyobb űreszköz csapódott be ezen a területen. 190 orosz, 52 USA, 8 európai, 6 japán, és egy magáncég, a SpaceX űreszköze landolt a területen. Eddigi legnagyobb a 142 tonnás MIR űrállomás 2001-ben, de a többségük szeméttel töltött Progressz teherűrhajó, rakétafokozatok és elhasználódott műholdak.


Nakérem, már megint tanultam valamit....

(Az csak úgy zárójelben mondva, jutott eszembe, hogy én nem szeretnék ilyen "végtelen" vizeken hajózni - ahol szárazföld sehol se látszik. Igencsak "elveszettnek " érezném magamat...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése