2024. augusztus 31., szombat

Szenzációs !

Akkor mára legyen egy kis vidámság...

https://www.facebook.com/reel/843405387183447 

Én nagyon remélem, hogy erre a linkre kattintva meg tudjátok nézni azt a kisfilmet, amit én vagy tízszer megnéztem - annyira tetszett...



2024. augusztus 30., péntek

Haldoklik az erdő....

Fogadalmakat tenni veszélyes dolog....olyan embernek, aki egyedül van (ergo: senkinek nem tud panaszkodni, csak "mindenkinek") - annak meg felesleges...

Mert ugyan megfogadtam, hogy nem írok szomorú, negatív, rossz dolgokról...na de ha a Mecsekemet  látom "haldokolni", és a sárguló fák jaj-kiáltása elér hozzám, akkor mit tegyek ? Ezt SE mutassam meg ? Mert O.K. nem foglalkozom a világ bajaival...De a saját otthonom baját se mutassam ? És mit tegyek, sírjak ? Mert ha még beszélni(=írni) sem tudok róla, akkor megfulladok...Márpedig még élni szeretnék. 

Így hát elnézést és bocsánatot kérve, mégis beteszem ezt a szomorú fotót a Mecsekemről. Haldoklik az erdő... A kép 2024 augusztus  27-én készült, amikor már hetek óta Pécs nem látott egy csepp esőt sem és tartósan 30 fok fölött volt a hőmérséklet....


(A hegyen a "zöld sáv" az a fenyősor, amit a Lapisra  vezető út két oldalára ültettek. Azok a fák még élnek...Sajnos az én kis gépemmel ennél jobb képet nem tudtam készíteni - de szerintem azért "a baj" ezen is látszik.)

És a "minta" - így kellene kinézni a hegyoldalnak:

"Egyszer volt, hol nem volt....."

 

2024. augusztus 29., csütörtök

Grafománia

(Csak úgy megjegyzem, 2007 óta ez az 5560. bejegyzés...)

Az elmúlt napokban azon agyaltam,  meg azt is írtam, hogy felhagyok a régi blogírási módszeremmel  (ergo a "stílusommal"). Nem "mindenről" írok,  csak a még meglévő szépről, jóról, érdekesről... Álmatlan éjszakáimon viszont rájöttem, hogy az "nem én lennék" - vagy az a blog teljesen hamis képet festene rólam, mert én vagyok vidám, dühös, szomorú, kétségbeesett, meggondolatlan, esetleg erőszakos, vagy nemtudommimég...de angyalkákról író, csak nyíló rózsákat fotózó nem vagyok....Egyszerűen nem tudnék ilyen lenni. Vagy ha ezt mutatnám önmagamból/ról - az akkor hazugság lenne...Hazudni pedig nem nagyon szoktam..... Egyet megpróbálhatok, hogy "a világ" rút dolgait nem vonzom be ide és mutogatom, ismételgetem, hiszen ezekkel a média amúgy is tele van...

Naszóval...nem tudom mi lesz itt.

Én leszek itt.

Örömeimmel, bánataimmal, macskáimmal, virágaimmal és - bocs - alkalmanként ilyen-olyan gondolataimmal. De igyekezni fogok inkább a jó dolgokat mutatni....


"A vonuló felhők fölött örökké kék az ég...."(Herczeg Ferenc)

2024. augusztus 28., szerda

2024. augusztus 27., kedd

Két félelmetes videó és egy félelmetes szöveg....

https://www.facebook.com/reel/831674099106078

https://www.facebook.com/reel/8171581166290516

Évmilliókra felborulhat bolygónk hőszabályozása

https://ng.24.hu/fold/2024/08/26/vulkan-klimavaltozas-novenyvilag/

A perm végi kihalás következményeit vizsgálta egy kutatócsoport, és szűrt le olyan következtetéseket a 252 millió évvel ezelőtti eseményekről, amelyek ma is tanulsággal szolgálhatnak.

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói egy nagy, nemzetközi összetételű csapatban azt mérték fel, miként reagált bolygónk jelentős hőmérsékleti változására a növényzet, és miféle evolúciós következményekkel járt ez. Ehhez a bolygónk legnagyobb tömeges kihalási hullámainak az idejére pillantottak vissza.

A 252 millió évvel ezelőtti, eddigi legnagyobb, perm végi kihalást az okozta, hogy Szibéria területén elképesztően nagy, bazaltáras vulkánkitörés zajlott, ennek eredménye a szibériai trap, amely ma hatalmas területet borító, lépcsőzetes sziklák sokaságából áll.

E kitörés során, kb. 200 ezer év alatt 40 ezer millió tonna szén jutott a légkörbe, 5-10 Celsius-fokkal felmelegítve bolygónkat (figyelem: nem 200 évről, hanem 200 ezer évről van szó!).

A változások azt jelentették, hogy felborult bolygónk hőszabályozása. A kihalási hullám következtében évmilliókig tartó átmeneti időszak köszöntött be, amelynek során azután a növényvilág apránként visszanyerte erejét.

Ahhoz, hogy a bolygónk lehűlhessen, a légköri szén-dioxid mennyiségének csökkennie kell, ehhez egyenes út a szilikátos kőzetek mállása és a növények által közvetlenül kivont és megkötött szén. Az élővilágunk jelentős részt vállal abból a folyamatból, amelyet a Föld termosztátjaként ismerhetünk, stabilizálja a klímát az a kényes egyensúlyi állapot, amelyet a pusztán geológiai és légköri hatások képesek volnának nagyon eltolni.

Aki nem alkalmazkodik, az kihal.

A kutatók olyan elemzéseket végeztek, amelyekben az élővilág képviselőinek alkalmazkodását, illetve elvándorlási képességét vizsgálták, egy-egy a klímát is érintő bazaltáras vulkánkitörés után, három nagy kihalási hullámban. Ezek során mindegyik alkalommal jelentős melegedés zajlott, ám eltérések voltak abban, hogy mennyi idő alatt, és milyen mértékben.

Kiderült, hogy a hosszabban tartó és jelentősebb mértékű kitörések, és az utánuk következő felmelegedések következményeit sokkal nehezebben viselte az élővilág. Ez azt is jelenti, hogy ilyen esetekben nem tudja kifejteni azt a klíma kiegyensúlyozó szerepét, ami kell a bolygónk kellemes hőmérsékleti körülményeinek fenntartásában.

Az olyan események, mint a perm végi hatalmas vulkánkitörés, attól függő hatást fejtenek ki, hogy bolygónk milyen rövid vagy hosszú idő alatt képes visszadolgozni a kibocsátott szenet. Ez pedig részben a szervetlen folyamatok (kőzetek mállása), részben viszont a biológiai folyamatok (a szén megkötése az élőlények szervezetében, talajban) útján történik. Míg a kisebb katasztrófákból az élővilág könnyebben kilábal az alkalmazkodása vagy földrajzi elvándorlása révén, a nagyobbak túl hevesek vagy gyorsak ahhoz, hogy megbirkózzanak vele.

Ennek a nyomai nemcsak hosszú évezreden, hanem akár évmillión át is kimutathatók a kőzetekben. A jelenkori klímaváltozás és az élővilágot sújtó emberi hatások alapvetően akadályozzák az élővilág alkalmazkodását.

Sokkalta gyorsabb ütemben bocsátunk ki üvegházgázokat, mint a múltban bármilyen óriási vulkánkitörés tette.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon elegendő lesz-e a növénytakarónk ebben az állapotában ahhoz, hogy fenntartsa a klímánk egyensúlyát? A kutatási eredmények alapján ideje lenne ezen elgondolkodni és tenni is valamit végre.

 


Nem tudom, mi a csodának ülök itt óraszám a gép előtt, amikor csak a rossz a félelmetes dolgok ömlenek ki ebből is...akárcsak a tévéből....


2024. augusztus 26., hétfő

A magyar nyelvről

Számomra érdekes cikket találtam Péter Ötvös FB  oldalán, hátha nem olvasta mindenki. "Ránézésre" unalmas szövegnek tűnhet, pedig nem az! 

9 DOLOG, AMIT KEVESEN TUDNAK A MAGYAR NYELVRŐL


1. Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél? Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettet magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkokként a magyarok jelölésére használtak. Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: "Ericson járt e helyen is sok társával".

2. Tudtad-e, hogy a British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik:"Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma"? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott.

3. Tudtad-e, hogy a Sorbonne egyetem nyelvészei, akik összehasonlításokat végeztek számítógépek segítségével, a nyelvek ősiségének vizsgálata kapcsán, hogy mely nyelv őrzött meg legtöbbet az ősműveltség elemeiből, az ős-etimonokból, alapszavakból, a következő eredményre jutottak: A mai angol nyelv 4 % etimont, a latin 5 %, a héber 5 %, a csendes-óciáni nyelvek 7 %, az indiai mundakhol 9 %, a tibeti szanszkrit 12 %, az őstörök, türkmén 26 %, a mai magyar nyelv 68 % ős-etimont tartalmaz!"

4. Tudtad-e, hogy ma tudományos kutatásokat végeznek az ősnyelv kérdésében?
Mi magyarok már 200 éve foglalkozunk ezzel, olyan kutatók, nyelvészek, történészek mint az 1812-ben elhunyt Keresztesi Józseftől, Horváth Istvánon, Kőrösi Csoma Sándoron, Táncsics Mihályon, Varga Zsigmondon keresztül az 1973-ban elhunyt Pass Lászlóig. Ma Baráth Tibor is "A magyar népek őstörténete" című munkájában, vagy Kemény Ferenc nyelvész (Oslo), aki negyven nyelvet ért és tizenötöt beszél, az állítja, hogy a legősibb eurázsiai nyelv a magyar.

5. Tudtad-e, hogy magyar családnevek, földrajzi nevek ezerszám fordulnak elő a világ különböző helyein?
A Hawaii szigeteken élő Dr. Vámos-Tóth Bátornak és munkatársai gyűjtésének köszönhetően az azonosított magyar szavak gyűjteménye egy új tudományágat képvisel, amelyet TAMANA névvel jelölnek. Eszerint mintegy hatezer eredeti magyar név és névszerkezet fordul elő szerte az egész világon.
Csak egy példa: "Magyar családnevünk, helységnév Indiában, egy dombvonulat elnevezése Irakban és Libanonban, továbbá hét földrajzi helyet jelöl Máltán, települést Tuniszban, Burkina Fasoban, a Fülöp szigeteken, egy város neve Indiában, településnév a Kaukázusban és az udmurtoknál, ezen utóbbiaknál éppenséggel az "Almás", "Káldi", "Kocsis", és "Vajas" települések szomszédságában."
Való tény, hogy bizonyos szavak azonos módon előfordulnak különböző nyelvekben, de itt nem erről van szó csupán, hanem a feltűnően nagy számú előfordulásról.

6. Tudtad-e, hogy nyelvünk ősiségét egy angol nyelvész és irodalmár, Sir John Bowring, aki sok nyelv mellett magyarul is beszélt, emígyen jellemzett az 1830-ban megjelent "Poetry of Magyar" című verses kötetének előszavában:
"A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával. E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét: .."?

7. Tudtad-e, hogy a magyar nyelv tömörítő hatása szinte egyedülálló?
Hogy hihetetlenül gazdag, képalkotó képessége van szavainknak, hogy "tárgyas ragozásával, harminchat mozzanatos, negyvenhat gyakorító, sok-sok kezdő, műveltető, ható igékkel, főleg pedig igekötőink előre és hátravetésivel, amivel a cselekvés és az idő boszorkányos árnyalatait és mozzanatait jelölhetjük. Ilyen bravúrra a világ egyetlen más nyelve nem képes!
Példa a "néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve, nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében, stb.

8. Tudtad-e, hogy míg a nagy nyugati világnyelvek legjobb esetben is csak 7 magánhangzót ismernek (az olasz például csak 5-t), addig a magyar nyelv 14 magánhangzót ismer és használ: a-á, e-é, i-í, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű?

9. Tudtad-e, hogy a nyelvek összehasonlításában mint a legdallamosabb az első helyen álló olasz és a második helyen álló görög után a magyar következik?
Ezt nem kisebb nyelvtudós, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros állította (1774-1849), aki 58 nyelven írt és 103 nyelven beszélt. Ő maga mondotta, Ludwig August Frankl költőnek: "Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek? A magyart. Ügyeljen, mert egy feltündöklő költői lángész még igazolni fogja nézetemet. A magyarok, úgy látszik, még nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben..."

Valóban nem tudják, vagy csak kevesen!
Hiszen akkor nem sietnének olyan gyorsasággal átvenni az angolszász szavakat, miközben mindennapi nyelvhasználatukban fájdalmasan hagyják zsugorodni gazdag szókincsünket, helyet adva a szlengnek, az új zsargon kifejezéseknek.
(Forrás: Kiss Dénes: "Ős-nyelv nyelv-Ős" 1993; Cúth János: "A magyarságtudat kézikönyve" 1999.)




(Zárójelben: én tudtam, hogy Ádám és Éva is magyarul beszéltek - csak eddig nem mertem híresztelni....)

2024. augusztus 25., vasárnap

Magvetés meg a banán héja....

A  Fb - szerintem eddigi legjobb tanácsa (legalábbis részemre) ez,  és reklámozom is:

Amikor gyümölcsöt eszel, ne dobj magot a szemétbe. Mosd meg és szárítsd meg. Tedd őket egy dobozba és hagyd a kocsiban. Amikor úton vagy, dobj ki magokat az ablakon olyan helyekre, ahol nincsenek fák. A természet majd gondoskodik róluk. Az ázsiai országokban évszázadok óta létezik ez a gyakorlat. Ezért terem most mindenhol a gyümölcsük.  

https://www.facebook.com/natureheavenofficial

Nem tudom persze, hogy az eldobált magokból tényleg lesznek-e fák - de azért nem tartom ezt rossz ötletnek...



És találtam egy másik cikket is, amely a banánhéj hasznosításához ad ötleteket.

A banán egészséges és tápláló gyümölcs - számtalan módon fel lehet használni, nem csak egyszerűen megenni. Sőt a banán héját sem kell a szemétre hajítani, mert szintén számtalan módon fel lehet használni azt is. 

1. Grillcsirkére bőr helyett

A grillen sütött csirke nagyon ízletes, de ha egészségesebbé akarjuk varázsolni, akkor érdemes levenni a bőrét. Így viszont a hús védtelen marad a parázs, tűz felett és könnyen kiszáradhat. Ha a csirkére teszünk egy banánhéjat, az megvédi a húst a kiszáradástól. A banánhéj úgy fog működni, minta a bőr.

2. Természetes légycsapda

Tippek tavaszi nagytakarításhoz Bár sokan gondolják, hogy a tavaszi nagytakarítás idejétmúlt dolog, a kórokozók sajnos még mindig nem mentek ki a divatból. Továbbra is jelen vannak, és egyre szaporodnak kedvenc telelőhelyükön. Tudjon meg többet, kattintson! Annak ellenére, hogy elrakjuk, letakarjuk az ételeket az apróbb vagy nagyobb, szemtelen legyek ott keringenek a konyhában. Ahhoz, hogy elkapjuk a legyeket, készíthetünk természetes alapanyagokból - banánhéjból - készült csapdát. Szükségünk lesz egy nagy joghurtos pohárra, banánhéjra, kalapácsra, szögre. A szöggel csináljunk lyukakat a joghurtos pohár aljára, tegyük bele a banánt, fordítsuk fel, és tegyük egy legyek által kedvelt helyre vagy csak egyszerűen a konyhába. A legyek az édes szagra be fognak szállni a lyukakon, de kiút már nem lesz a joghurtos pohárból.

3. Karcmentesítés a DVD-n

A CD-k, DVD-k lassan kimennek a divatból, de néhány esetben még használjuk őket. Így szembesülünk az örök problémával is, a karcokkal. Dörzsöljük át a banánhéj belső felével a CD hátulját, majd töröljük át egy puha ronggyal. Ezt követően ablaktisztítóval töröljük teljesen tisztára a lemezt. A banán viasz-szerű belseje kitölti az apró karcolásokat, így a lemez nem fog megugrani a lejátszóban.

4. Szabaduljunk meg a levéltetvektől

Ha megjelennek a kártevők a kertben, jobb minél előbb kiirtani őket. Ássunk nagyjából 2,5 centiméter mély lyukat a növények alatt, majd tegyünk bele 2-3 banánhéjat. A levéltetvek és a hangyák a banán káliumtartalmát megérezve a héjon fognak lakomázni, nem a növényeken.

5. Eltünteti a tintafoltot

Ha befogja a kezünket a tinta, az bizony nehezen mosható le. Csak vízzel és szappannal szinte lehetetlenség tisztára varázsolni kezünket. De erre is jó a banánhéj - dörzsöljük be a héj belső oldalával a foltokat és nézzük, ahogyan azok eltűnnek. A magyarázat: a banán természetes olajtartalma feloldja a tintát.

6. Megnyugtatja a viszkető bogárcsípést

A jó idő közeledtével megszaporodnak a különböző bogarak, rovarok, szúnyogok. Ha vegyszermentesen szeretnénk enyhíteni ezeknek a rovaroknak a csípését, akkor dörzsöljük be a piros, gyulladt csípéseket a banánhéj belsejével. A banánban található poliszacharidok beszivárognak a bőrbe és lelohasztják a duzzanatot.

7. Olcsó fogfehérítő

Nem kell egy vagyont elkölteni az esztétikai fogászaton, hogy hófehérek legyenek a fogaink. Egyszerűen dörzsöljük be a frissen mosott fogunkat a banánhéj belső felével, mindennap, nagyjából 2 percig. A banánban található szalicilsav kíméletesen fehéríti a fogakat, hatékonyan tünteti el a szennyeződéseket, amik az elszíneződét okozzák.

8. Tüntessük el a karcolásokat a bőrcipőkről

A bőrcipőnk még mindig kiváló állapotban van, de a bőr felületén van már néhány karcolás? A banánhéj erre is jó megoldás. Finoman dörzsöljük a banánhéj belső oldalával a bőrt, majd töröljük le egy tiszta ronggyal. A banánban található kálium behatol a bőrbe és csökkenti a karcolásokat.

9. Tisztítsuk meg a szobanövényeket

A cserepes virágok, páfrányok, pozsgások, egyéb növények gyakran a por áldozatai lesznek. A banánhéj belső oldalával finoman dörzsöljük át a növények leveleit. Így nemcsak a portól, kosztól szabadítjuk meg őket, hanem tápanyagot is juttatunk nekik. Emellett egy természetes fényt is kapnak a növények levelei. Bónusz, hogy a kálium ebben az esetben is tápanyagként szolgál.

10. Távolítsunk el szilánkot fájdalommentesen

Szálkát, szilánkot könnyen eltávolíthatunk a bőrünk alól, ha alkalmazzuk ezt az apró trükköt. Tépjünk le egy kis darabkát a banán héjából, belső felével lefele tegyük a szálkára, majd tartsuk ott 30 percig. A héjban lévő enzimek beszivárognak a bőrbe és elmozdítják a szálkát a bőrfelszín felé. Az eredmény: a szálkát a bőr felszaggatása nélkül ki tudjuk szedni. 

(Megjegyzésem: háááááááááát, ezt az egyet erősen kétlem….de ki tudja….)


2024. augusztus 24., szombat

Kerti örömök - ma is

Ha úgy kezdődik a reggel, hogy fél 6-kor ilyen képeket tudok készíteni, akkor többnyire aznap minden rendben van/lesz... Annyira szükségem van némi "külső"(nemtudomhonnanjövő) lelki megerősítésre... Sajnos, ahogy öregszem, egyre gyakrabban. Nos, a kertem néha ad okot az örömre. 

Mert egy ilyen reggel, mint a mai, igenis boldoggá tesz. Gondolj bele, tán 40 m2 az egész "birodalmam"... és mennyi szépség belefér...Talán tényleg ki se kellene lépnem a házból, csak a géppel a kezemben ülni és lesni a virágaimat....

(Ezt tegnap délután írtam...azóta Németországban sajnos történt egy s más:
https://www.frisshirek.hu/hirek/ai-cikkek/2024/08/24/Tragedia_Solingenben_Keselo_tamadas_egy_nemet_fesztivalon
Hát már egy egész napra sem lehet felhőtlen az örömöm ?)




Ez a közeli nekem nagyon tetszett - szinte minden virágporszem látszik !



Ez meg a hangyák miatt került ide...



Sajnos Béla békám egy ideje nem mutatkozik. Talán elköltözött...

 Picur a rejtekhelyén szundít....

(Ja, még nem mondtam ? Úgy néz ki "lett" egy újabb cicám. Csak úgy jött, én meg befogadtam. Vagy nem zavartam el, sőt enni adtam neki. Meg rákentem az 5000.- Ft-os féreghajtó-bolhairtó csodaszert...      Azért szeretném tudni az "előéletét", mert fiatal cica, s miután elvittem az orvoshoz, derült ki, hogy már ivartalanítva van...Hát akkor volt gazdája. De vajon mi történt, hogy kóbor cicává vált? Tán sosem tudom meg.... Nálam maradhat, ha akar. Kettő, vagy három macska - mindegy. )

Még kicsit bizalmatlan...


2024. augusztus 23., péntek

Hasznos tanácsok ....

(Csak zárójelben: az alábbiak közül a tojáshéjat, a kávézaccot régóta használom, ámbár nem mindegyik meztelencsiga kerüli...de legalább próbálkozom valami "bio"-val.... a banánhéj és a narancshéj előnyeiről eddig nem tudtam...)

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2017/02/13/fontos-szempontok-a-viragoskert-tervezesehez/#google_vignette

Mit dobjunk a kertbe? 6 konyhai hulladék, ami jót tesz a veteményesnek

2019-ben az EPA becslései szerint 66 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett az élelmiszer-kereskedelemben, az élelmiszer-szolgáltatásban és a lakossági szektorban, amelynek mintegy 60 százaléka a szeméttelepeken végzi.

Az otthoni konyhai hulladékok újrahasznosítása a fenntartható kertészkedésben hatékony módja a hulladék csökkentésének és a kert egészségének javításában.

Lássuk, mit mire érdemes felhasználni:

1. Tojáshéj

A tojáshéj, amit gyakran hulladékként dobnak el, számos előnnyel járnak mind a kertek, mind a madárgondozás terén. Finoman összetörve és sterilizálva a tojáshéjak fontos kalciumforrást jelenthetnek a madarak számára, különösen a fészkelési szezonban.

A tojáshéjak biztonságossá és kórokozómentessé tétele érdekében öblítsük le és süssük kb. 120 celsius fokon 10 percig, mielőtt a madáretetőkbe tennénk. Ez létfontosságú tápanyagokat kínál a magokat fogyasztó madarak számára.Ezenkívül a zúzott tojáshéjak hatékony kártevő-riasztóként is szolgálhatnak; egyfajta akadályként segíthet megelőzni a csigák és meztelencsigák kártevő károsodását.

Ellentétben egyes hiedelmekkel, a tojáshéjak a kertben nem akadályozzák meg a paradicsom és más érzékeny növények virágvégi rothadását, de pozitívan járulnak hozzá a talaj egészségéhez. Az összetört vagy őrölt tojáshéjak talajba való hozzáadása javítja a talaj szerkezetét és lassan felszabaduló kalciumot biztosít.

2. Kávézacc                                                              

A kávézacc az ökológiai kertészkedés számos területén hasznosítható. Enyhe, szerves trágyaként a kávézacc alapvető ásványi anyagokat, például nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek növelik a talaj termékenységét és támogatják a növények egészségét, bár nem önálló kezelésként. Használatukat más trágyázási módszerekkel együtt kell egyensúlyban tartani a talaj hosszú távú egészségének biztosítása érdekében.

Ezenkívül a kávézacc hatékony talajjavító is. Amikor a kert talajának felső rétegeibe keverik, gazdagítják a talajt nitrogénnel, javítva ezzel a szerkezetét és növelve a víz- és levegőmegtartó képességét, elősegítve az egészségesebb növénynövekedést.

Továbbá a kávézacc hatékony komposztgyorsító is. Magas nitrogéntartalmuk segíti a bomlási folyamatot a komposzthalmokban, gazdagítva az így keletkező komposztot értékes tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez. Az optimális komposztálási eredmények érdekében ajánlott a kávézaccot szénben gazdag anyagokkal, például levelekkel, szalmával vagy papírral keverni.

3. Banánhéj

A banánhéj gazdag káliumforrást jelent, amely alapvető fontosságú a növények növekedéséhez és egészségéhez, különösen a virágok és gyümölcsök fejlődésének elősegítésében. Ez a kálium lassan szabadul fel a talajban, biztosítva ezzel az alapvető tápanyag folyamatos ellátását.

Ezenkívül a banánhéjak bomlása vonzhatja a hasznos férgeket, amelyek tovább lazítják a talajt és javítják annak szerkezetét, megkönnyítve a gyökerek növekedését és a tápanyagok felszívódását.

Alternatív módszerként a banánhéjat vízbázisú trágyaként is felhasználhatjuk úgy, hogy a héjakat egy hétig vízben áztatjuk. Ez a ‘banánvíz’ tápanyagban gazdag oldatot biztosít, amely segít növelni a növények ellenálló képességét és növekedését azáltal, hogy jelentős mennyiségű káliumot juttat a növényekhez

4. Narancshéj

A narancshéj felhasználható a kóbor macskák elriasztására, hogy ne használják a kerteket vécéként. Illatuk taszítja a macskákat, és természetes riasztószerként szolgálnak a közönséges kerti kártevők, például a levéltetvek és a hangyák ellen.

Ahogy a narancshéjak bomlanak, hozzájárulnak a talaj tápanyag-ellátásához, elősegítve a növények növekedését és fenntartását, és növelve a talaj termékenységét. Azonban lassan bomlanak le, így felaprításuk vagy szárításuk és porrá őrlésük segít felgyorsítani a folyamatot.

5. Dióhéj

Talajtakaróként használva a dióhéj segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és szabályozni a hőmérsékletet, stabil környezetet teremtve a növénynövekedéshez. A talajtakarás mellett a dióhéjak fizikai akadályként is szolgálhatnak a kártevők ellen, és javíthatják a cserepes növények vízelvezetését, megakadályozva a vízpangást és elősegítve az egészségesebb gyökérnövekedést.

A héjak durva textúrája nemcsak a csigák és meztelencsigák elriasztására alkalmas, hanem esztétikus érintést is kölcsönöz a kerti ágyásoknak és konténereknek.

6. Főzővíz

A tojások vagy zöldségek főzéséhez használt víz nem csak hulladék, hanem potenciális tápanyagban gazdag forrás a növények számára. Értékes ásványi anyagokkal, például kalciummal teli ez a víz és újrahasznosítható, hogy táplálja a beltéri vagy kültéri növényeket. Főzés után hűtsük le a vizet, és ezzel öntözzünk.

2024. augusztus 22., csütörtök

Újabb vészjelzés....

Sajnálom, hogy ilyen gyakran "Olvasd el" felszólítással kell kezdenem a bejegyzésemet, de szinte minden nap találok valami olyasmit, amitől "kiakadok" - amit szeretném, ha mindenki olvasna, tudna. Tegnap este pl. ez került a szemem elé:

https://gajatri.hu/az-elet-vedelmeben-a-magyar-erdokert/

"..Az üvegházhatású gázok kibocsátása, egyezmények ide vagy oda, sajnos nem csökken, hanem fokozódik. Az EU és az USA területén talán megtorpant, de csak amiatt tűnik így, mert Kínába és Indiába exportáljuk a környezetszennyezés jelentős részét. Az ablakon kidobott szemét azonban visszajön az ajtón: a bolygó fokozatosan melegszik, az időjárás egyre szélsőségesebb. Évente vannak sohanemlátott forró és aszályos nyarak, máskor pedig özönvízszerű esők árasztanak el itt-ott településeket. Ha végül kiszabadul a permafrostban megkötött metán – figyelmeztetnek a klímakutatók – az robbanásszerű éghajlatváltozást indít majd el az egész bolygón. Egyes kutatók úgy vélik, nagyjából 30 vetésünk és 30 aratásunk maradt, mielőtt megszűnik lényegében bolygó szerte a mezőgazdaság, és elkezdenek összeomlani világszerte a társadalmak..."

Kikerestem és megnéztem a Mecsekre vonatkozó térképet. Most vagy nem jól értelmezem a dolgot, vagy itt valami szörnyű tragédia készülődik....



Nem tudom mennyire látható, értelmezhető ez a térkép, de a fenti linken alaposabban is utánanézhet az akit érdekel...

"...a térkép pirossal fogja beszínezni azokat a területeket (lásd alább), ahol bontó, majd végvágást terveznek végezni a jövőben. Kékkel jelzi azt, ami természetvédelmi terület, és így erdészeti beavatkozás nem folytatható. Zölddel az örökerdőket, ahonnan lehet kitermelni fát, de csak annyit, és úgy, hogy az ökoszisztéma ne sérüljön. És sárgával vannak jelezve azok a területek, amit a későbbiekben örökerdőbe akarnak vonni, sajnos ezeken a területeken is folytat jelenleg az erdészet tar és végvágásos erdőpusztítást – annak ellenére, hogy ezek már védett, Natura 2000 területek...."

Nem nagyon tudok én ehhez a fenti, kimásolt szöveghez bármit hozzáfűzni...Olvassátok és gondolkodjatok el. Talán meg lehetne próbálni tiltakozni - de egy élet tapasztalata azt mutatja nekem, hogy sok értelme ebben az országban nincs...

Persze ettől függetlenül ugye van a "reményhal"....Tán tényleg él még....nem tudom....

Egy idézet és két kép

A FB.n találtam  és olyan jónak (igaznak) tartom, hogy itt is megörökítem:

- Miért boldog itt mindenki rajtam kívül?
- Mert megtanulták, hogy mindenütt felfedezzék a jóságot és a szépséget.
- De miért nem látok én mindenütt jóságot és szépséget?
- Mert amit nem látsz magadban, azt rajtad kívül sem láthatod.
(Anthony de Mello)

Nos én évtizedek óta keresgélek és csak ritkán bukkanok valamire, ami igazán jó és szép. Lehet, szemüveget kellene váltanom...Egy biztos, hogy ami a természettel függ össze, abban/azokban sosem csalódtam. És ha alaposan átgondolom, nekem "csak" az emberekkel van bajom....
Ergo: lakatlan szigeten szeretnék újjászületni - ha nagyon muszáj.
De ! A viszonyítás (mi, mihez képest) azért fontos dolog. Van rá példám, két nappal ezelőtti - holdtöltés éjszakáról:
Mert mekkora is a Hold ?
Hát attól függ, honnan nézed.... 




Igen, az a sárga pötty a fügefa levele mögött, az is a Hold...


2024. augusztus 21., szerda

Ma két vérnyomáscsökkentőt vettem be...

Egy ronda bejegyzés mára nem elég.Tessék itt a másik.

Nem tudom, ki a cég igazgatója. Nem tudom, él-e még az édesanyja, vannak-e családtagjai....de biztos csuklanak. 

Egyet tudok. 80 éves vagyok és életemben nem voltam tüntetésen. Most, ha lesz (remélem) az első sorban fogok menetelni.
Hát sokáig ezt már nem lehet tűrni.


A helyjegy megváltása nem kötelező

Tudjuk, hogy a helyjegy megváltása nem kötelező, de ha nem áll rendelkezésünkre előfordulhat még az is, hogy felszállunk a buszra, elfoglaljuk üres helyünket, majd valaki másnak át kell adnunk a helyünket. Furcsa az új szabályzat, tele buktatókkal és az utasok számára kényelmetlenségekkel.

A Volánbusz eddig hellyel-közzel normálisan működött. Azonban a helyjegy-mizériával rettentő nagy bosszúságot okozhatnak az utasoknak. A hírekben csak annyit olvashatunk, hogy nem kötelező a megváltása. De mi történik akkor, ha mi csak jegyet veszünk?

Na, innen figyelj !!!!!!!

Egy bejegyzés szerint, melyet a közösségi oldalán osztott meg egy felhasználó a Volánbusz 5 csoportra osztotta az utasokat. Új felszállási rend érvényes a végállomásokon:

· Először azok az utasok szállhatnak fel a buszra, akik a menetjegy, vagy bérlet mellé vásároltak 300 Ft-os helyjegyet a MÁV appban, vagy a jegypénztárban. Nekik a helyjegy szerinti ülést kell elfoglalni.

· Második csoportban azok szállhatnak fel, akik elővételben, vagy a jegypénztáraknál vásároltak menetjegyet, de nincs helyjegyük.

· Harmadik csoportba tartoznak azok az utasok, akik a járművezetőnél veszik meg a menetjegyet. A járművezetőnél helyjegy nem vásárolható.

· Negyedik csoport a bérlettel utazóké, ha nincs előre váltott helyjegyük.

· Ötödik, utolsó csoport az ingyen utazóké. Ők szállhatnak fel utoljára a végállomásokon.

Ezt az ötös listát a járművezető mondta el a tömegnek felszállás előtt. És mivel ezeken a járatokon tilos állva utazni, gyakran elő fog fordulni, hogy valaki lemarad a buszról annak ellenére, hogy van jegye, vagy bérlete, de nincs helyjegye.

Ha a végállomáson már mindenki felszállt és valaki helyjeggyel az utolsó pillanatban érkezik, úgy igényt tarthat a jegy szerint lefoglalt ülésre, bárki is üljön rajta. Szélsőséges esetben az is megtörténhet, hogy egy idős, helyjegy nélküli utas fel kell álljon átadni a helyét egy fiatalabbnak.

Eddig viszonylag rugalmasan és jól szervezetten működött a felszállás és az utazás a Volán járatain, mostantól ez megváltozott.

„Az egy dolog, hogy a helyjegy megváltása nem kötelező, ám ha nem rendelkezünk ilyennel, bizony előfordulhat még az is, hogy felszállunk a buszra, elfoglaljuk üres helyünket, majd valaki más érkezik és kiebrudal minket jogosan és akár le is maradhatunk a járatról. Rendkívül furcsa az új szabályzat, tele buktatókkal és az utasok számára kényelmetlenségekkel.”

Augusztusban nem csak a virágok nyílnak....

Augusztusban nem csak a virágok nyílnak....(most hogy folytassam ???? ...hanem a kés is a zsebekben ?) Hát ideje lenne.....


Van a riportban két (több) különösen fontos mondat: nevezetesen, hogy "szisztematikusan lerohasztják az állami egészségügyet, hogy áttereljék a betegeket a magánegészségügybe".....
"Az ápolók fele hiányzik a magyar egészségügyből..."

Nem fűzök én ehhez semmit...(pedig lenne mit...) 
Ez van.
Ezt kell szeretni ???????????


2024. augusztus 20., kedd

Semmi különös...

 ...csak két egész jól sikerült kép a kertemből. Az egyiken már alszik a fáradt kis darázs, a másikon még dolgozik egy rokona...


A képeket alaposabban szemrevételezve fedeztem csak fel, hogy ezek nem egyformák, ugyan csíkos a potrohuk, de mégis különbözőek.... No, próbáltam meghatározni... A felső képen - azt hiszem - déli papírdarázs látható. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9li_pap%C3%ADrdar%C3%A1zs 

De mivel 30 ezer fajta darázs van - egy idő után feladtam, hogy a másodikat meghatározzam... aztán mégiscsak addig erőlködtem, míg felfedeztem, hogy ez nem is darázs, ez egy zengőlégy....

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zeng%C5%91legyek




Hurrá...Most akkor már nyugodtan alhatok...😃

2024. augusztus 19., hétfő

Augusztusi ünnepek

Vajon hány embernek van a naptárában (használ ilyent még valaki???) szóval hány embernek van felírva, hogy "ma van nagyapám 125. születésnapja"....

Öt szó és olyan érzelem- és gondolat-áradatot indít el bennem, hogy leírni sem tudom...Nem, persze nem a 125 évvel ezelőtti történésről, de abból a  közel 40 évből amennyit együtt töltöttünk. Főleg a kisgyerek-korom eseményei, és igaz, elfelejtem, hogy be kell fizetni a gáz-számlát, de azt pontosan tudom,  mi történt, amikor nagyapám észrevette,  a kedvenc sárgaszilva-fáját bizony kissé tönkretettük, mert öcsémmel azon hintázva, letört egy ága.... 

És eszembe jutnak meséi....Fogalmam nincs, hogy egy mai 5-8 évesnek a nagypapája tud-e mesélni olyan izgalmasakat, amilyent nekünk a nagyszüleink (mert Nagymama is!!) mesélt, de mi már kisgyerek korunkban elég jól voltunk tájékozódva és tájékoztatva a háború borzalmairól (is). És ez nem baj... Semmi károm nem származott belőle, viszont őrzök olyan emlékeket, melyeket talán a történelem könyvek se. Aztán persze velem együtt majd szépen eltűnnek...De így volt ez mindig, nem is fog változni.

Úgy emlékszem, az alábbi képet egyszer már betettem blogba, de nem baj. Nekem olyan kedves, hogy akár naponta nézegetném. 1952-ben készült egy István napon, amikor - szokás szerint - együtt volt a család. Aug. 19-én volt nagyapám születésnapja,  20-án a névnapja, s "természetesen" a fia, sőt az ő fia is az István nevet viselte - volt mit ünnepelni...A szomorú az egészből az, hogy a képen láthatók közül már csak én élek....vagy nem is szomorú, csak tény.

Nagypapa és ti mind ott fent valahol - nézzetek le egy pillanatra: én (ma is) gondoltam rátok.


2024. augusztus 16., péntek

Csak hogy el ne felejtsük....


Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan a korábban elrendelt  hőségriasztást 2024. augusztus 14-én 00.00 órától harmadfokúra emelte, és 2024. augusztus 18-án 24.00 óráig meghosszabbította - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán. Az előttünk álló napokon sokfelé mérhetünk majd 35 fok feletti csúcsértékeket, és nem lesznek ritkán a 40 fok körüli maximumok sem.



Persze, .....

.......mégiscsak  gép előtt ülök, tegnap esti fogadalmam, hőség, szenvedés, ide-meg-oda....(Már a magamnak tett ígéreteket se tartom be...)

Jobb híján videókat nézegetek - így legalább meg tudok szabadulni a tévé-hírektől - melyek most éppen rettentően idegesítenek, és mondhatom, szinte beteg leszek egy egy híradó után. Kérdezheted persze, miért  nézem ? ...Háááát nem tudok rá válaszolni.  El/lekapcsolom már egyre gyakrabban...és akkor jöjjön inkább a gépezés... 

Itt van két szép videó. Nézegetve a bejegyzéseimet, néha arra gondolok, lehetetlen,  hogy ezeken a csodás helyeken én egykor kóboroltam.Pedig de.......És most, amikor már nem tudok/nem megyek, most mégis annyira jó ilyeneket nézni. Nem, nem a Júlia Alpok, de azért mégiscsak az én Mecsekem egy-egy része.... 

Aki látta, ne nézze, de talán az ilyen hőguta-átkozta időben mégis jó akár másodszorra is, látni valami olyasmit, ami szép, jó, és nem 40 fokos....


 

2024. augusztus 15., csütörtök

Legyen itt még egy kis zene...lazításképp

 



Az alábbi linken van az együttes összes dala, ha valakinek kedve kerekedne még hallgatni az ilyen jó zenét:


Csokoládé múzeum és egyebek

Rosszul indult a nap. Ahogy öregszem egyre érzékenyebb vagyok.Ilyenkor az ember (én) csinál hülyeségeket...Hát...valamit nagyon elrontottam ma reggel - eltüntettem néhány kész és közreadni kívánt bejegyzésemet - és valószínű ezzel együtt kommenteket is... Nos  ezek éltüntetéséért bocsánatot kérek, tegyétek többi "időskori hülyeségem" közé....

Amikor úgy érzi magát az ember, mint az az alábbi képen látható - akkor olyan nehéz onnan felállni, megfordulni és megkeresni a régi utat, vagy esetleg egy újat...Hiába, hiába, hiába minden....80 éves vagyok és már semmi sem működik úgy mint mondjuk 40 éve.

De nincs más lehetőségem, el kell elfogadni ezt a helyzetet, remélve, hogy idővel azért majd csak javul....(vagy elfogadni, hogy "szólt  holló: soha már"...) 

(És akkor még örüljek, ha fel tudok állni, lejönni a stégről, s nem esem a vízbe...) 

Az alábbi kis laza sztorit kaptam, tovább-ajánlom, elég csak nézni, nem kell gondolkodni. Legfeljebb megkívánod a csokit és morgolódsz, hogy nincs otthon egy szeletke...(Azt nem tudom megmagyarázni, hogy ez a két "szöveg" mégis miért került egy bejegyzésbe.. Így sikerült és kész. Vagy tán mert az egyik keserű, mint az élet, a másik édes, mint a csokoládé....) 

https://mediaklikk.hu/video/szellem-a-palackbol-farkas-elemer-csokoladetorteneti-gyujtemenye/




Képek innen: 

https://www.csokolade-muzeum.hu/bemutatkozunk/

2024. augusztus 14., szerda

Egy levélből...

...részletek, illetve fontos adatok, hírek - annak, aki még nem tudja/olvasta... 

Én bevettem egy nyugtatót, amikor a végére értem.

Nem. Ez már nem az én világom....csak azt nem tudom, hová menekülhetnék....

Az alábbi levelet kaptam: 

A múltkor szólt a buszon a sofőr egy 65-öt még be nem töltött bérletes hölgynek, hogy használja a validátort, mire visszakérdezett, hogy milyen aligátort? Fogalma sincs sokaknak ezekről az újításokról.... Itt 2-3 év alatt teljesen felforgatták a normálisan működő hagyományos rendszert... Azt mondta ez egyik sofőr, még mi se tudjuk, ez az egész hogy fog működni, és nekünk kell majd ellenőrizni, ha az utasok közt vita tör ki, hogy ki hova ül???? Képtelenség, Mondják....

Távolsági kiegészítő jegy helyett helyjegy a Volánbusz egyes járatain

2024. augusztus 5-től megszűnt a távolsági kiegészítő jegy az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon, ezzel egyidejűleg új, fakultatív helyfoglalási rendszert vezettünk be. A helyjegy a MÁV appban – ahol már minden helyközi buszjáratra váltható menetjegy – és a jegy.mav.hu felületen is megvásárolható, a pénztárak és a MÁV-START automatái mellett. Célunk, hogy a fejlesztéssel még kényelmesebbé tegyük az utazást.

Budapestről induló távolsági autóbusszal utazom. Távolsági kiegészítő jegyet is kell váltanom a bérlet vagy a buszjegy mellé, ugye?

Nem! A távolsági kiegészítő jegy 2024. augusztus 5-től megszűnt, helyette egyes járatokra, meghatározott megállóhelyektől, fakultatív jelleggel helyjegy váltható. Az értékesítési csatornákon az R betű jelöli a járati sorban azokat a járatokat, melyek esetében lehetőség van a helyjegy-vásárlásra.

Kötelező helyjegyet váltani?

Nem, de mindenképpen javasolt, mert csak azoknak lesz biztosan ülőhelyük, akik rendelkeznek helyjeggyel. A helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is fix ülőhelyen, kényelmesen tölthetik utazásukat.

Ha nem váltok helyjegyet, lehet, hogy nem férek fel a járatra?

Igen, előfordulhat! Az érintett járatokon a helyjeggyel nem rendelkező utasok – a szabad kapacitás erejéig – a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el. Amennyiben nincs több szabad ülőhely, a járat nem tud több utast elszállítani, abban az esetben sem, ha az utas érvényes menetjeggyel rendelkezik, helyjeggyel viszont nem!

Mely járatokra lehet helyjegyet váltani?

A szolgáltatás jelenleg a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon érhető el.

Köztes megállóhelyek között is megváltható a helyjegy?

Helyjegy vásárlása általában véve végállomásoktól és a nagyobb utasforgalmat lebonyolító autóbusz-állomásoktól lehetséges.

Ha váltottam helyjegyet az induló autóbusz-állomástól, felszállhatok a járatra egy másik (köztes) megállóban is?

Ha van még szabad férőhely, akkor igen. A lefoglalt ülőhelyet ugyanis csak a járat indulási helyén tudjuk fenntartani. Amennyiben az utas nem jelenik meg a járat indulásakor, a helyét elfoglalhatják a helyjeggyel nem rendelkező utasok.

Oda- és visszaútra is megválthatom a helyjegyet?

Igen, de oda- és visszautazás esetén külön-külön, járatonként kell megvásárolni a helyjegyet.

Több személy részére is válthatok helyjegyet? (Például országbérlettel rendelkező vagy életkora miatt ingyenesen utazó rokonomnak, ismerősömnek, akivel együtt utazom?)

Igen, egy utas több, vele utazó személy részére is tud jegyet váltani.

Mikortól vásárolható meg a helyjegy egy adott járatra?

Általánosságban a távolsági autóbuszokra legkorábban 60 nappal az adott járat indulása előtt lehet helyjegyet venni, a legtöbb járat esetében az indulást megelőző óráig.

Akkor is megvásárolhatom a helyjegyet, ha nem váltok buszjegyet, mert bérlettel vagy díjmentesen utazom?

Igen. A helyjegy minden érvényes vármegye- és országbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé megvásárolható.

Mennyibe kerül a helyjegy?

A helyjegy a pénztárakban és automatákban egységesen 300 Ft-ba kerül, függetlenül az utazás távolságától, az utas életkorától, valamint attól, hogy mivel utazik (jeggyel, bérlettel, napijeggyel, igazolvánnyal, igazolással – függően az egyéb feltételektől). Az online vásárolt helyjegy ára 5% kedvezményt tartalmaz, így csak 285 Ft-ba kerül.

Hol vásárolhatom meg a helyjegyet?

A Volánbusz-helyjegy az alábbi csatornákon váltható meg:

  • a MÁV appban (a vásárlás folyamata ebben a videóban ismerhető meg);
  • a jegy.mav.hu felületen, akár a pontos üléshely kiválasztásával a grafikus felületen;
  • a Volánbusz és a MÁV-START pénztáraiban;
  • a MÁV-START automatáiban.

Buszjegyet a MÁV appból?

Igen! A kiválasztott viszonylatra szóló helyközi Volánbusz-jegyek már minden buszjáratra megvásárolhatók a MÁV appban is, ráadásul 5%-os kedvezménnyel (ahogyan a jegy.mav.hu felületen is).

Fontos: helyi járatokra nem váltható jegy! További információ a témában: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/mav-app

Megválthatom a helyjegyet a Volánbusz eddigi online értékesítési rendszerében is?

Nem! A Volánbusz által eddig használt online értékesítési rendszer weboldala már nem érhető el.

Hogyan lehet érvényesíteni a megvásárolt helyjegyeket?

Az elővételben vett jegyeket minden esetben be kell olvasni az autóbusz fedélzetén működő validátorral. Ezért célszerű már a felszállás előtt előkészíteni az online csatornákon (jegy.mav.hu, MÁV app) megváltott elektronikus, illetve a pénztárban vagy automatában vásárolt, papíralapú jegyeket, és természetesen az esetleges kedvezményre jogosító dokumentumokat is. Az online megváltott helyjegyeket (a jegy.mav.hu oldalon vásároltakat is) az utasok a MÁV applikációban tudják bemutatni a validátoros beolvasáshoz.


Vedd be te is a nyugtatót !!!...és gyalogolj, vagy maradj otthon.