2024. augusztus 27., kedd

Két félelmetes videó és egy félelmetes szöveg....

https://www.facebook.com/reel/831674099106078

https://www.facebook.com/reel/8171581166290516

Évmilliókra felborulhat bolygónk hőszabályozása

https://ng.24.hu/fold/2024/08/26/vulkan-klimavaltozas-novenyvilag/

A perm végi kihalás következményeit vizsgálta egy kutatócsoport, és szűrt le olyan következtetéseket a 252 millió évvel ezelőtti eseményekről, amelyek ma is tanulsággal szolgálhatnak.

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói egy nagy, nemzetközi összetételű csapatban azt mérték fel, miként reagált bolygónk jelentős hőmérsékleti változására a növényzet, és miféle evolúciós következményekkel járt ez. Ehhez a bolygónk legnagyobb tömeges kihalási hullámainak az idejére pillantottak vissza.

A 252 millió évvel ezelőtti, eddigi legnagyobb, perm végi kihalást az okozta, hogy Szibéria területén elképesztően nagy, bazaltáras vulkánkitörés zajlott, ennek eredménye a szibériai trap, amely ma hatalmas területet borító, lépcsőzetes sziklák sokaságából áll.

E kitörés során, kb. 200 ezer év alatt 40 ezer millió tonna szén jutott a légkörbe, 5-10 Celsius-fokkal felmelegítve bolygónkat (figyelem: nem 200 évről, hanem 200 ezer évről van szó!).

A változások azt jelentették, hogy felborult bolygónk hőszabályozása. A kihalási hullám következtében évmilliókig tartó átmeneti időszak köszöntött be, amelynek során azután a növényvilág apránként visszanyerte erejét.

Ahhoz, hogy a bolygónk lehűlhessen, a légköri szén-dioxid mennyiségének csökkennie kell, ehhez egyenes út a szilikátos kőzetek mállása és a növények által közvetlenül kivont és megkötött szén. Az élővilágunk jelentős részt vállal abból a folyamatból, amelyet a Föld termosztátjaként ismerhetünk, stabilizálja a klímát az a kényes egyensúlyi állapot, amelyet a pusztán geológiai és légköri hatások képesek volnának nagyon eltolni.

Aki nem alkalmazkodik, az kihal.

A kutatók olyan elemzéseket végeztek, amelyekben az élővilág képviselőinek alkalmazkodását, illetve elvándorlási képességét vizsgálták, egy-egy a klímát is érintő bazaltáras vulkánkitörés után, három nagy kihalási hullámban. Ezek során mindegyik alkalommal jelentős melegedés zajlott, ám eltérések voltak abban, hogy mennyi idő alatt, és milyen mértékben.

Kiderült, hogy a hosszabban tartó és jelentősebb mértékű kitörések, és az utánuk következő felmelegedések következményeit sokkal nehezebben viselte az élővilág. Ez azt is jelenti, hogy ilyen esetekben nem tudja kifejteni azt a klíma kiegyensúlyozó szerepét, ami kell a bolygónk kellemes hőmérsékleti körülményeinek fenntartásában.

Az olyan események, mint a perm végi hatalmas vulkánkitörés, attól függő hatást fejtenek ki, hogy bolygónk milyen rövid vagy hosszú idő alatt képes visszadolgozni a kibocsátott szenet. Ez pedig részben a szervetlen folyamatok (kőzetek mállása), részben viszont a biológiai folyamatok (a szén megkötése az élőlények szervezetében, talajban) útján történik. Míg a kisebb katasztrófákból az élővilág könnyebben kilábal az alkalmazkodása vagy földrajzi elvándorlása révén, a nagyobbak túl hevesek vagy gyorsak ahhoz, hogy megbirkózzanak vele.

Ennek a nyomai nemcsak hosszú évezreden, hanem akár évmillión át is kimutathatók a kőzetekben. A jelenkori klímaváltozás és az élővilágot sújtó emberi hatások alapvetően akadályozzák az élővilág alkalmazkodását.

Sokkalta gyorsabb ütemben bocsátunk ki üvegházgázokat, mint a múltban bármilyen óriási vulkánkitörés tette.

Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon elegendő lesz-e a növénytakarónk ebben az állapotában ahhoz, hogy fenntartsa a klímánk egyensúlyát? A kutatási eredmények alapján ideje lenne ezen elgondolkodni és tenni is valamit végre.

 


Nem tudom, mi a csodának ülök itt óraszám a gép előtt, amikor csak a rossz a félelmetes dolgok ömlenek ki ebből is...akárcsak a tévéből....


4 megjegyzés:

  1. Ezekkel csak sokkolod magadat, inkább fényképezőgépedet vedd elő és virágokat cicákat fényképezzél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek olvasd el Eisvogelnek írt válaszomat. Szó szeriont ezt üzenem neked is. Gondolatban küldjetek kérlek "erőt" - hogy ezt az elhatározásomat be tudjam tartani....Köszönöm előre is.

      Törlés
  2. De rajtad múlik melyikre katttintasz hogy megtekintsd. Sorry.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van...de sajnos olyan ez, mint a kábítószer. Nézem a tévét és állandóan negatív dolgokat látok/hallok és persze ezekről írok, mert azt hiszem, így "megszabadulhatok" tőlük. Belátom, nagyon rossz stratégia. Már napokkal ezelőtt arra gondoltam, csak én vagyok képes "megfékezni" önmagamat, korlátot szabni a "közlési vágyaimnak"
      Írjam elő, tegyem kötelezővé, hogy post csak akkor kerülhet nyilvánosságra, ha pozitív. Ha jóról és szépről szól. Igaz, igaz nem lesz minden nap bejegyzés...na de miért lenne ez baj ? Legyen kevesebb.....csak azt nem tudom, hová "tegyem” azt a sok rémséget, ami a fejemben kavarog.
      Második lépés: Nem kell bekapcsolni a tévét...(Most szinte folyamatosan szól.) Igen, ez is segíthet. Ha már végre enyhülne ez a forróság, akkor talán többet mehetnék "ki" - több benyomás érne, amiről írni érdemes. Mert az elmúlt hónapokban hetente egyszer elmentem autóval bevásárolni és a többi időt a tévé társaságában a lakásban bezárva töltöttem.....mint egy rab....ahogy visszanézek ezekre a napokra.
      Szóval veszek egy nagy levegőt, gyorsan, gyorsan "benyomom" még a meglévő negatív anyagaimat - és aztán.............aztán akkor bizony ritkábban olvashattok (már aki ide jön), mert esküszöm megpróbálom átállítani az agyamat....
      Szurkolj nekem !!!!

      Törlés