2024. augusztus 30., péntek

Haldoklik az erdő....

Fogadalmakat tenni veszélyes dolog....olyan embernek, aki egyedül van (ergo: senkinek nem tud panaszkodni, csak "mindenkinek") - annak meg felesleges...

Mert ugyan megfogadtam, hogy nem írok szomorú, negatív, rossz dolgokról...na de ha a Mecsekemet  látom "haldokolni", és a sárguló fák jaj-kiáltása elér hozzám, akkor mit tegyek ? Ezt SE mutassam meg ? Mert O.K. nem foglalkozom a világ bajaival...De a saját otthonom baját se mutassam ? És mit tegyek, sírjak ? Mert ha még beszélni(=írni) sem tudok róla, akkor megfulladok...Márpedig még élni szeretnék. 

Így hát elnézést és bocsánatot kérve, mégis beteszem ezt a szomorú fotót a Mecsekemről. Haldoklik az erdő... A kép 2024 augusztus  27-én készült, amikor már hetek óta Pécs nem látott egy csepp esőt sem és tartósan 30 fok fölött volt a hőmérséklet....


(A hegyen a "zöld sáv" az a fenyősor, amit a Lapisra  vezető út két oldalára ültettek. Azok a fák még élnek...Sajnos az én kis gépemmel ennél jobb képet nem tudtam készíteni - de szerintem azért "a baj" ezen is látszik.)

És a "minta" - így kellene kinézni a hegyoldalnak:

"Egyszer volt, hol nem volt....."

 

8 megjegyzés:

  1. Szomorú látni a különbséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudom, hogy mennyire maradnak egy ilyen szárazság után életképesek a fák. Remélem, hogy azért nem halnak bele a forróságba...Tragikus lenne.

      Törlés
  2. Rettenetes ez a helyzet. A végórák felé robogunk, csak sokan még most sem törődnek vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rémálmaimban látom, hogy "elszaharásodik" Dél-Európa....Ki tudja, merre fordul a Föld tengelye, s ezzel együtt a mi időjárásunk/sorsunk ?

      Törlés
  3. Elkeserítő a látvány, szó szerint szomjazik a föld. Tavaly kora ősszel amikor fenn jártunk a toronyban, olyan jó volt látni a az alattunk hullámzó zöld hegyeket, dobokat. Itt is hasonló a helyzet, az elmúlt két hónapban szinte egy csepp eső sem esett. Volt ugyan egy-két biztató felhősödés, de a végén abból is csak egy pár perces szemerkélő "eső" lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincs meteorológus ismerősöm, de nem tudom, vajon ők (elfogadhatóan) meg tudják-e magyarázni ezt a különös szárazságot, vagy tudnak-e hozni példákat a múltból, hasonlóra? Mert 3-5 meleg nap, forróság volt sokszor - na de ilyen hosszan tartó, majd 40 fok egy csepp eső nélkül volt-e? Nem tudom...nem hiszem....de tragikusnak tartom.

      Törlés
    2. "Mert 3-5 meleg nap, forróság volt sokszor - na de ilyen hosszan tartó, majd 40 fok egy csepp eső nélkül..." Szó szerint ugyanezt mondta édesanyám is amikor a napokban az időjárásról váltottunk pár szót.

      Törlés
    3. Sajnos nincsenek körülöttem fiatalok, nem tudom, ők hogy gondolják, gondolnak-e egyáltalán valamire, mondjuk a jövőjükre, hogy a gyerekeik jövőjéről már szó se essen...Van egy olyan rossz érzésem, hogy a hétköznapos apró bosszúságai, örömei vagy kudarcai elfedik a lényeget...Márpedig a FÖLD-ről van szó - és máshol (egyelőre nincs helyünk..).Át kellene valahogy szerveznünk az életünket - ha még nem késő...

      Törlés