2009. december 2., szerda

A nagy té-té-té-térképész

Keresgéltem tegnap este, miről is szóljon a mai szövegem ? A wikiben rábukkantam erre: Kép: http://www.kkmk.hu/onszolg/eletrajz/kepek/nagy/mercator.jpg


Gerardus Mercator, (1512 március 5. – 1594. december 2.) flamand térképész, ma épp 415 éve halt meg. A Kelet-Flandriai Rupelmonde városában született, szülei a Jülich-i Hercegséghez tartozó Gangelt városából származtak. Mercator 1552-ben Duisburgba költözött és élete végéig ott élt. Az általa kifejlesztett Mercator-vetület őrizte meg nevét az utókornak.
További részletek az életéről itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mercator


Ahogy átolvastam az életútját, a végén rákattintottam egy ajánlott oldalra, ez a British Library-ban őrzött Mercator-féle Európa-térkép volt (kb. 1570-ből) és nem tudtam vagy egy órán át abbahagyni a csodálását/nézegetését.

Ha Téged is érdekel az ilyesmi, akkor kattints ide:

http://www.bl.uk/collections/treasures/mercator/mercator_broadband.htm?top
Látsz egy ősöreg könyvet. A kurzort vidd a könyv jobb alsó csücskéhez – akkor ott egy kezecske jelenik meg. Nyomd le a bal egeret - tartsd lenyomva - és szép ívesen „lapozz” egyet a könyvben.
Kicsit ügyeskedni kell, nekem se sikerült elsőre. Kb. egy fél körívet kell a kurzor-kezecskével lerajzolni, akkor lapoz egyet. Szép türelmesen lapozgass és a 23.oldalon rábukkansz Hungáriára ! Fantasztikus ! Nem tudtam betelni vele ! Felfedeztem máig élő neveket: Tolna, Baja, Barcz/Barcs/ Chorho/Csurgó/ Dombo/Dombóvár/ Kapos flus/folyó/ Balaton és aranyos módon fejtetőre állítva, délről a Balatonba nyúlóan Tihany. Szenzációs !
Szeretem a térképeket és nő létemre elég jó el is tudok igazodni bennük. Pedig ugye, azt mondják, a nők a rosszabb térképolvasók. Igaz, nekem volt 7 évem, amikor részben a térképolvasásra, részben a különböző tereppontokhoz való igazodással, bizonyos utak megjegyzésére/felismerésére szükségem volt. Jó kis iskola volt az a hetenkénti csavargás a Mecsekben – máig bennem él.

Nos, jó szórakozást ! Ezzel a térképpel el lesztek egy darabig. /Persze vonatkozik ez arra, akit érdekel az ilyesmi. A többiek meg majd csak találnak másutt valami érdekes olvasnivalót./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése