2011. május 25., szerda

Pipacsok

A kép és a szöveg között, mondhatnám, semmi kapcsolat sincs, ha csak nem lenne a képnek és az alább idézett szövegnek is ugyanaz a témája: a pipacs.
A pipacs kedvenc virágom, nemrég egy blogban láttam egy szépséges pipacsmezőt, s mit ád az ég, szombaton, lakodalomba menet, a város határában én is találtam egyet. Ott készült ez a fotó:


Többször gondoltam már arra, ki kellene már nyomozni,  miért is viselnek – különösen az angolok – olyan nagy előszeretettel, mindenféle pipacsformájú művirágot/kitűzőt, de valahogy sose volt a téma elég fontos, és így elmaradt…. Hát most rákerestem.  Ha van köztetek, aki nem tudja, s érdekli a megfejtés, itt elolvashatja:

A szöveg-beli vers magyar fordítása:

Flanders Mezején

Flanders mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.

Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flanders mezején.

Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni, bár pipacsok nyílnak
Flanders mezején.
(fordította: Nika Géza)




7 megjegyzés:

  1. Bár elég sok "háborús filmet" láttam, értsd : kezdve az angol-búr (?)-tól a többieket, I. és II.- meg a falkland-i stb.- Mintha a napokban halt volna meg az I.világháború "utolsó" katonai résztvevője ? Különösebben a virág kitűzéssel nem foglalkoztam, ill. én (magamban) azt hittem, hogy az pimpernel ! (mezei tikszem) Aminek még akkor (anno) néztem utána, amikor Orczy Emma :Vörös Pimpernel c. (anno híres) könyvét olvastam. Nem vitatom a "hírt" !- de el tudom képzelni, hogy az angol (kitűzött) virág nem pipacsok, hanem pimpernel ? Na, de most nem fogok pl. magyar-angol szótárakban elmélyedni. :-)
    Ráérőbbek : ott a pimpernel fotója és leírása a neten.

    VálaszTörlés
  2. Ha már ilyen "mezei" téma volt, gyorsan itt egy hír, aki nem hallotta volna
    Katica 2011

    VálaszTörlés
  3. http://kezugyessegdolga.blogspot.com/2011/05/terjed-hir.html

    Gondoltad volna?

    VálaszTörlés
  4. http://www.flagmagazin.hu/print_cikk.php?cikk_id=2495

    Hát nem tudom... szerintem a kitűző pipacs - a Westminster Abbey-ben az elesett katonák síremlékén is pipacs-csokor van.
    Sehol se látok utalást arra, hogy pimpernel lenne.

    Abile: nos, nem, eszembe nem jutott volna a pipacs-lekvár. Mindig is inkább mérgezőnek gondoltam. De így volt ez a pitypanggal is, Hogy óvtak tőle gyerekkoromban! Aztán kiderült, hogy minden része használható és hasznos.

    VálaszTörlés
  5. Emlékszem, gyerekkoromban imádtam kipattintani a pipacs bimbóját. Olyan finom, selymes volt a kibomló virág, és persze, a színe is elbűvölt. Milyen kevés is elég egy gyerek boldogságához. Bizonyára így van ez ma is, csak mi felnőttek elrontjuk.

    VálaszTörlés
  6. Jó, hogy eszembe idézted Gopál, igen, mi is csináltunk a pipacsbimbóból koronás királykisasszonyt...sajnálkoztunk, hogy össze van gyűrődve a szoknyácskája :-) Istenem,de régen nem készítettem már ilyent ....

    VálaszTörlés