2011. május 4., szerda

Az utolsó nap



A  híres-neves „Nyolcak” (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos) öt hónapig nyitva-tartó kiállítására a nyugdíjas belépő 1000.- Ft volt, amit  sokalltam, és inkább lemondtam  látogatásról. Ám barátnőm felfedezte, hogy vasárnap, a nyitva-tartás utolsó napján, ingyenesen be lehet menni.

Nos, az itthoni  közönség anyagi helyzetét nagyon jól tükrözte, hogy május 1-én, a kiállítás záró napjára, már a nyitásra, 10 órára is, nagy tömeg gyűlt össze a bejárat előtt. Folyamatosan – míg mi bent voltunk,  majdnem 2 óra hosszat - csak jöttek és jöttek….. de őszintén szólva számítottam is rá, hogy sokan leszünk.
Így utólag, sajnáltam volna, ha nem látom. Fantasztikus anyag volt itt egybehordva.  Igaz, zavart néhány dolog, a tömegen kívül is, de hát ezek olyasmik, amelyeket tudomásul kell venni, és legfeljebb hazafelé menet a barátnőmmel érdemes megbeszélni.
Pl. nem értem, az alkotók képeit miért kellett szétszórni ? Miért nem lehetett egy művész összes alkotását egy helyen bemutatni ? A képek melletti bolhabetűkkel írt aprócska tájékoztató táblácskák is szörnyen bosszantottak. Alapjában véve a képek címét én nem tartom olyan szörnyen fontos dolognak, de az alkotót igen. Egy-egy teremben ki lehetett volna írni, hogy itt XY képei vannak, és nem  mint Augiász istállójában, összevissza mindenkinek mindenféle alkotása. Kénytelen volt az ember közel menni, minden egyes képnél az olvasószemüveget feltenni/levenni, ha tudni akarta, hogy mit is lát. Ezáltal a másik embert is zavarva, aki már a címkét megkukkolta, és szeretett volna távolabbról gyönyörködni a képben.
Az is meglepett – és már nem először az efféle nagy kiállításokon -  hogy szinte fojtó, elviselhetetlenek tűnően magas a páratartalom a helyiségekben. Legutóbb a Bauhaus-os kiállításon álltam közel az ájuláshoz, de most itt is elég állott/meleg volt a levegő. Persze nem tudom, mindez nem a képek miatt van-e így, de egy nagy kiállításon nem csak a képeknek, a látogatóknak is jól kell/ene érezniük magukat – legalábbis az én véleményem szerint.

Mint fentebb is írtam, nekünk két órára volt szükségünk, hogy a 3 emeletnyi anyagot végignézzük. Bevallom férfiasan, eléggé eltikkadtam, szerencsére voltak ülő-alkalmatosságok, melyeket a vége felé többször is igénybe vettem.
Ám mindent egybevetve, nagyszerű anyag volt, tényleg kár lett volna, kihagyni…
…de azért nekem Mucha marad a kedvencem.











Képek eredeti helye:
Tihanyi: http://art.pte.hu/oktatasi_anyagok/varkonyi/xx-sz-magyar-muveszet-1/xx-sz-magyar-muveszet-1.html

6 megjegyzés:

  1. Én is kedvelem Alfons Muchát,és egyáltalán a szecessziót,de azért a gyermekkori kedvencem továbbra is
    verhetetlenül Siskin.

    VálaszTörlés
  2. Előre is elnézést a sok pontatlanságért,emlékezetből írom.
    Úgy tudom, a kiállítást kb. 20-21 ezren látták? A Csontváry kiállítás adatait tudom, ott +20C°hőmérséklet és 50% páratartalom volt az előírás. A fényviszonyok is fontosak,de azt nem tudom.Régebben láttam fotókat, nem csak festmények voltak?- mert akkor még nehezebb az említett 3 fő előírás betartása. Hogy mi a rend? Én nem tudom! De az biztos, hogy szakmailag valamilyen rend szerint lettek a képek kiállítva. Már bocsi,de nem a laikusok elképzelései a fontosak, gondolom én.
    Akinek több ideje lenne,vagyérdekelné:
    Nyolcak-tárlatvezetés
    Csak magában a linkben 15 db. írásjel féle van....

    VálaszTörlés
  3. Nem egyszer kipróbáltam már, de a megjegyzéseknél szerintem 2-nél több linket ritkán lehet beírni! Az is sok írásjel, nem csak azok,amiket én alkalmazok.
    Itt is láthattok több képet,
    Nyolcak-megnyitó
    Persze, vannak még további képgalériák is.

    VálaszTörlés
  4. Kis kiegészítés :
    Augeiasz istállója:
    züllött,nagyon romlott állapotok igen piszkos,elhanyagolt istálló, csak Héraklész tudta kitakarítani.
    Hérkaklészt keressétek öntevékenyen! :-) :-)
    A linkek működését nem mertem kipróbálni! Nem egyszer a link kipróbálása után is van,hogy eltűnik az egész bejegyzésem. :-)
    Bocs' ha nem működne.
    Kimaradt : van vagy volt ?- egy kiállítás, címe: Az új Nyolcak (?) a pecskep.hu oldalon láttam.
    Nem is említetted, szabad volt fényképezni ? értsd : látogatóknak.

    VálaszTörlés
  5. Nos, igen, nekem is volt olyan érzésem, hogy valami "rend"(szer) szerint voltak a képek elhelyezve, de sajnos ketten se tudtunk rájönni...
    Fényképezni nem volt szabad, ezért azt azokat a képeket tettem fel a blogba, melyek nekem különösen tetszetek. A legjobban a kukoricavirágos.
    A megjegyzések ügyében lehet, hogy igazad van. Én csak abban szerettem volna segíteni, hogy ne az én blogom miatt bosszankodj naponta.

    VálaszTörlés
  6. gyéjé: bevallom, túl sokat nem tudtam Siskinről. Most kicsit utána-néztem. Lám,lám ez a net annyi mindenre jó ! Szóval van igazságod, az ő tájképei is szépek. Amúgy magam is inkább a "hagyományos és régimódi" dolgokat szeretem, de azért a nyolcak még belefértek. A színek világa felvidítja a szívet, akkor is, ha nem tudod egészen pontosan, mint is akart megmutatni a festő.

    VálaszTörlés