2011. május 19., csütörtök

Gyógyászati segédeszköz



Egy ritka, de követendő kezdeményezés…

„Belegondoltak már abba, hogy milyen az, mikor nehézséget okoz kulccsal kinyitni egy ajtót, vagy megnyitni a gázt, bekötni a cipőfűzőnket? A különböző ízületi gyulladásos betegségekben szenvedők nap mint nap küzdenek ilyen kihívásokkal, hiszen a tünetek a legegyszerűbb tevékenységek elvégzését is meghiúsíthatják, így a gyógyszeres kezelésen felül a betegek számára hatalmas segítséget jelenthet, ha olyan segédeszközökhöz jutnak, melyek megkönnyítik a mindennapi feladatokat.
Ebből a feltevésből kiindulva a MOME line – design műhely formatervezői pályázatot írt ki A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak olyan használati tárgyak megtervezésére, melyek az ízületi gyulladásban, ezen belül is a reumatoid artiritisz-ben szenvedő betegek életét segítik és könnyítik meg jelentősen. A MOME line pályázata a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kizárólagos támogatásával valósult meg.

Öt csapat kezdett dolgozni a felvetett problémákon, a végleges koncepciók közé pedig aprópénzt szortírozó pénztárca, az evőeszközök használatát könnyítő kiegészítők és a villásdugó kezelését segítő adapter kerültek. A különleges ergonómiai követelmények mellett a formai kidolgozás, valamint a tartósságot és könnyű tisztíthatóságot biztosító anyagválasztás is fontos szempont volt a tervezés során.”

Eddig a cikk. Nagyon szép, dicséretes kezdeményezés. (Bár azonnal felmerül bennem a kérdés, mennyibe fognak ezek az okos, életet segítő eszközök kerülni ? Eljut-e a hír a rászorulókig ? )

A valóság viszont ma ez:

Sajnálatos módon már én is érzékelem a térdem betegségéből adódó mindennapi problémákat. Jobban is figyelem kortársaimat, most látom csak, milyen sokan vagyunk…
(bicegő, totyogó öregek)

Egészen véletlenül van nekem itthon egy Németországban kiadott kis füzetem, melyben a különféle betegségekben szenvedőket segítő eszközök vannak lefényképezve, adataik felsorolva, a decubitus matractól a gyógycipőig, rengeteg hasznos, az életet megkönnyítő dolog. Elkezdtem a neten keresgélni, s látom, elég sok minden kapható itt nálunk is már. Érdeklődtem az ilyesmiket árusító boltban, van-e valamiféle „reklám-füzetük” ? Hát az nincs. (Nehogy mindenkihez eljuthasson a hír, a lehetősgről.)
Azt pedig személyes tapasztalat alapján mondom, hogy a szakorvosoknak eszük ágában sincs bármit is felajánlani, amivel a beteg életét  kicsit megkönnyíthetnék. Amikor én kértem valamit, az orvos csodálkozva nézett rám. (Honnan tudhatok én arról, hogy van ilyen, és hogy az receptre felírható ? – mondta ez a tekintet.) Mindenesetre kérésemre felírta, ami az adott esetben 8000.- Ft-os megtakarítást jelentett nekem. Még így is fizettem 2000.- et.

Na de Málcsi néni Kutykuruttyfalváról biztos nem rendelkezik se nettel, se németországi prospektussal. Akkor ő szegény szenvedjen ? 

8 megjegyzés:

  1. Na, igen ! Épp' az előbb "cipeltem ki" a KUKA-t - majd hordtam bele kisebb adagokban a további szemetet.
    Pl. jutott eszembe, hogy a kerekes szemetesedény (űrtartalma miatt) havi díja mennyivel több. Ne bonyolítsam! Ill. nekem amúgy is a kerekes edényt még nehezebb,komplikáltabb lenne kivinnem az utcára.
    Viszont - a téma miatt - legalább ezt a cikket beírhatom
    A gyógyszercsomag
    Aztán ki-ki gondoljon a téma kapcsán azt, amit csak akar !
    [Milyen jó lesz!- pl. (állítólag) a receptet/vényt nem is kapod majd meg, hanem egyenesen beküldik a gyógyszertárnak!- és (állítólag) bármelyikben kiválthatod. (stb.) Új terv...]

    VálaszTörlés
  2. Utókornak... bár (remélem) sokan tudják, bizony az orvostól "számon kérik" / ellenőrzik [lásd a pécsi ügyet is... ] - ha nem a legolcsóbb gyógyszart írja fel. Gondolom, napjainkban...én sem nagyon ajánlgatnék nem hogy "segédeszközt", - talán még hatékonyabb gyógyszart sem. ( Ám' tartsatok cinikusnak... stb.)
    Mellesleg : (ismétlés) pl. a koleszterin csökkentőm vényre 951 Ft [ Ma még...] - - és hozzá a TB támogatás 3804 Ft - vagy egy másik gyógyszarom vényre 949 Ft és a TB hozzá 8543 Ft ! - (havi adag / 3 db. mellesleg mondtam is, szinte nincs "pofám" ez kiváltani ?- hiszen akkora "bajban van" "kies hazánk!" ... minek nekem már ilyesmi ?... majd' leesik szemüvegem egyik "szára"... kellene egy újabb ?... ugyan má'- minek !
    OK!- ki ne feledjem azt a "betegéletutat"- ahol ki-ki megnézheti, hogy évente mennyit költött gyógyszarra (hagyján) és mennyit fizetett neki a TB ! (megjegyzem- tanulságos)

    VálaszTörlés
  3. Jav. : havi adag természetesen 30 db.
    Viszont koleszterin ellen vagy 15-18 éve szedek tablettát,- igaz... kezdetben (anno) talán még 150 Ft-sem volt... és a régi "szép idők"... amikor még USA gyártmányú volt... de ez egy más történet. :-)

    VálaszTörlés
  4. Nem hogy segédeszközt, de még a szokorvoshoz is alig lehet bejutni. Több hónapot kell várni míg előjegyezteti magát az ember.
    Sajnos ilyen kisvárosban mint a miénk, heti 2 alkalommal jön le a fővárosból pl.: a reumatológus.
    Az is azt nézi milyen üzletet köthet a betegekkel, ( Ausztriából behozatott gyógysz.rt izületi fájdalomra ad el kemény 6.500.- 7.000.-Ft-ért). Jajj már megint csak a panasz, bezzeg ha lenne pénzem élnék mint Marci hevesen!!!
    De az vígasztal, hogy a pénzesek akik megvették a tuttit azok is úgy panaszkodnak a fronti hatásokra mint én...He,..heee

    VálaszTörlés
  5. Csak amit a képen látok,az is igen hasznosnak mutatkozik.Már csak azért is,mert a panellakásokban-,nem tudni mi okból-,de a parkett feleltt két centivel vannak a dugaljak.Nos oda be-,vagy kihúzni valamit,felér egy rögtönzött agyvérzéssel:(

    VálaszTörlés
  6. Erről hosszan kell írnom egy esetet, bocsánat, de nem bírom ki! Egyik lányom konduktor. Van egy kis betege, aki most 5 éves, agydaganattal műtötték 1 éves korában. Azóta csak kemókra jár vele az anyukája, ahol amíg lefolyik az infúzió, a gyógytornász "megtornáztatja" a lábait. Valami módon a lányomhoz került. Mikor először meglátta, nem hitt a szemének, fülének, hogy miért nem jár ez a gyerek??? U.i.minden adott ahhoz, hogy normálisan mozogjon, de fektetik, berakják egy tolókocsiba, mert úgy az egyszerűbb, meg különben is, ez a betegség kiújulhat, minek!!!... Fél éve foglalkozik vele. Először fokossal kezdte - kis talpas létra, amibe belekapaszkodik és tolja maga előtt - és elkezdett lépegetni!A lányom mondta az anyukának, hogy írasson fel gyógycipőt, úgy könnyebben menne a dolog! Nem mert szólni az anyuka, mert félt, hogy mi lesz, ha megtudják, hogy járni tanítja a gyerekét!... Ekkor egy ismerős ortopédussal felíratta ő a gyógycipőt és a két 3 lábú botocskát. Jelentem, a gyerek JÁR!!! Az anyukája pedig mérhetetlenül boldog!!! A kislánynak egyelőre nehéz, küzdenie, akarnia kell, mert fáj, de miért is kell kínlódnia szegénynek??? Már rég futhatna!!!
    Fog is, mert napról napra jobban élvezi és kezdi felfogni, hogy ez neki jó! Most kapta az utolsó kezelést - 4 éve nem újult ki! - és képzeljétek, mindenkit ledöbbentett, mert leszállt az ágyról, megfogta 2 kézzel az infúziós állványt és azt tologatva sétált a kórteremben!:) Természetesen az anyukája felügyeletével! Hát, ennyit az eü.-ről... Úgy gondolom, ide passzolt ez az eset!

    VálaszTörlés
  7. Rám legnagyobb hatással @Déálim témája volt !- mivel magam is "lenyomtam" pont 30 évet ( 2 panellakásban) - ill. 1962-1973 között is laktam olyanban. (szüleimmel) Főleg az 1978-2003-as időszakból vannak a "jobb történeteim"- (villanyvezetékek a panelban) - de ennek megírására most már nincs időm! :-)
    Egy biztos !- (bár pontosan én sem tudom) VAN oka annak, hogy panelban a villany miért van úgy szerelve - ahogy ! Bocs' -

    VálaszTörlés
  8. Az elöző kikölcsönzésről készült könyvtári könyvek fotói közül én is kikölcsönöztem a Ljudmila Ulickaja Életművésznők-et. A régi egyszerű könyvtárban igen nehezen találták meg, mivel összesen ettől az írótól csak három könyve található, az is három különböző helyen. Úgy hogy volt nagy riadalom, két alkalmazott is a könyvet kereste.

    VálaszTörlés