2018. december 17., hétfő

A csodatévő Aloe vera


Legyen a konyhádban egy cserép aloe vera !



Az Aloe vera egy sokoldalú gyógynövény, amely sivatagi területeken őshonos. Vastag, húsos leveleivel egy kissé a kaktuszokra emlékeztet, de az aloe egy liliomféle. Arab hazájában az Alo verát már több mint 6000 éve gyógynövényként ismerik, Közép-Európában kb. 1930 óta alkalmazzák gyógyászati célokra. Mára az Aloe vera számos kozmetikumban, élelmiszerben és hétköznapi termékben is fellelhető.

Amint a levelek elég nagyra nőttek, levághatjuk őket és a bennük lévő gélt felhasználhatjuk. A friss géllel – amely hidratáló összetevőket tartalmaz, nyugtató, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású is egyben – egyszerűen bekenhetjük az érintett bőrterületeket. https://gyogyszernelkul.com/

Nagyon sok helyen, nagyon sokféle leírás, ismertető található erről a különös kis csoda-virágról.

Ezt is érdemes elolvasni:
(Az alábbi kép is innen)

Ilyen a virága



Ma csak azért került ide, mert (már megint) megégettem a kezem, s most „csak” annyira, hogy volt értelme gyorsan levágni két aloe levelet, szétdörzsöltem a megégett felületen – s lám: tényleg igaz, az égés okozta  fájdalom perceken belül megszűnt, fel se hólyagosodott, de még csak piros se lett a tenyeremnek az a része, ahol az átforrósodott lábos-nyelet megfogtam.

Kétségtelen, a nyári nagy égési sérülésemnél (amivel itt nem dicsekedtem, pedig….szóval elég szörnyűséges volt) valószínű nem lett volna elég néhány aloe levél… De úgy látszik, ill. most számomra beigazolódott, hogy a kisebb égéses baleseteknél valóban csodára képes.



Ez az én kis csodatevőm....
És micsoda szerencse, hogy a nyári baleset után a barátnőmtől kaptam egy cseréppel ! Most elhatároztam, a családtagajaimnak is veszek egy-egy tövet, hogy legyen mindenki konyhájában ebből az egyszerű, de nagyszerű csodaszerből.




18 megjegyzés:

  1. Sajnálatos baleset...ne hogy vegyél... nekem van...kinőtte a cserepet,olyan nagy lett, szét kell szedni a tavasszal, nagyon szívesen adok...!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Vera, köszönöm szépen, remélem ez az egy cserépnyi is elég lesz, sőt nem is kell nagyon gyakran megnyírbálnom :-)
      Ettől függetlenül ha szétülteted, és nincs rá szükség, akkor azért elhozom, mert csodatévő hatásától függetlenül is, egyszerű, de szép virágnak tartom.

      Törlés
  2. Van, évek óta. Megégetni nem szoktam magam, de én pl. herpeszre használom. Arra is nagyon jó. Amint érzem a pici hólyagocskák közeledtét a szám szélén azonnal kenem a levélből nyert géllel.
    Kár, hogy messze vagy, én is adnék tövet, mert úgy szaporodik, mint a gomba. Nálad nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Neked is a szándékot ! - De bízom benne, hogy nem kell aloe-kertészetet csinálnom a sutaságom miatt :-)
      Több leírást elolvastam most (nem tettem be ezeket) - de látom elég sokoldalúan lehet hasznosítani. Azt se tudtam hogy még gyógyszer is készül belőle.

      Törlés
    2. Ehhez talán csak annyit : ( igaz, ha bármilyen reklám "megy" a tv-ben én azonnal elkapcsolok) - bizony a (magyar) tv-ben (szerintem) elég sokszor emlegették a reklámokban. Viszont az is igaz, - részben- amit Lélekajtós írt. Részben = én nem ismerem M.Treben és Gyuri bácsi gyógyító tevékenységét sem.

      Törlés
    3. Nem csak a tv, de az internet meg a népek is tele vannak ezekkel a "piramis" cégekkel, akik mindenféle aloe termékeket próbálnak eladni és bevonni a "láncba". Őket szépen kikerülöm. :-)

      Törlés
    4. Bevallom én eddig semmiféle "Aloe termékkel" nem kerültem kapcsolatba sőt nem is tudtam ezekről. Most, hogy írtam róla, most láttam csak, hogy mi minden van.
      Ennek is nyilván az én bunkóságom, és a fészbúk-utálatom az oka. Miden velem kapcsolatos negatívum oda vezethető vissza, mert tényleg nem ember már az, aki nem tagja annak a hálózatnak. Sajnálom. SOHA nem leszek tag - akkor ne tudjak meg inkább semmit a világról/ból/tól/től/ról/nak/nek....

      Törlés
  3. Képzeld nálam nem maradt meg, se itt, se a lakásban. Pedig szeretnek a növények.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nem jöttél rá, mi lehetett a baj ? (föld, öntözés, hőmérséklet, stb...) Kár, mert tényleg csodás hatása van és jó ha van a háznál.

      Törlés
    2. Nem szereti a sok vizet (saját tapasztalat).

      Törlés
    3. Ami logikus is, hiszen olyan kaktusz-féle, vagy mi.... azokat se kell sokat öntözni.

      Törlés
  4. Mivel plusz hat fokig bírja a hőmérsékletet,az alatt már elfagy,elhal,nekem sajnos kipusztult.A pincénél tároltam és azon a télen tört el a bokám.Mire a fiam levitte a pincébe,már késő volt.
    Olyan volt nekem is,mint a tiéd.Mert többféle létezik.A hozott képeden másik faj van,a széles levelű,nagy bokros,abból készítik iparilag a gélt és abból a többi készítményt.Izraelben láttam hatalmas mennyiséget(fényképeztem) a széles levelűből.
    Annyira nem törekszem újra beszerezni,hiszen minden bajra van helyben is gyógynövény.
    Nagyon nagy üzlet van benne,sok pénzt hoz a gyártóknak és forgalmazóknak,de olvastam már arról is,hogy korántsem igaz minden,amire ajánlják.Sőt,több esetben káros is.
    Szóval,csak azt akartam mondani,hogy a mi éghajlatunkon élő gyógynövények számunkra hasznosabbak,mert a mi szervezetünk jobban tudja hasznosítani.
    Mária Treben sem aloe verával gyógyít meg Gyuri bácsi sem Bükkszentkereszten.Mégis hatékonyak.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy van igazság abban, amit írsz - nem fogom én ezt most ellenőrizni - habár nagyhirtelen nem jut eszembe olyan, a közelemben lévő/élő növény, aminek a levelével az égési sérülést bedörzsölve AZONNALI hatás érhető el.
      Én megtartom az Aloe verámat és továbbra is mindenkinek ajánlom, tartson egy cseréppel otthon.
      Igen. Azt is láttam/olvastam hogy több fajtája létezik. Szerettem volna a virágát is megmutatni, ám de olyanról, mint az enyém, sehol se találtam virág-képet.
      Aki alaposabban megnézi láthatja, hogy ez egy másfajta Aloe virága.

      Törlés
  5. Lélekajtős : köszönöm a hozzászólást ! - mert a (nagy) többségével egyetértek. (Kevesebbet kell most majd írnom.)

    VálaszTörlés
  6. Ismerjem el, én nem tudtam, hogy nekünk is van egy cserépnyi... ( olyan szempontból "kedveltem," hogy én (eddig) "igénytelennek" tartottam... gondozásával nem különösebben foglalkoztunk. ( "Konyhaablakban" van - ( u.n. USA konyhánk van... (sajnos) ) - bár ne legyen rá szükség,ill. baj esetén ki-ki tegyen azt, amit jónak gondol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, mindenki tegyen azt, amit jónak gondol........
      Én is azt teszem.

      Törlés
  7. Rengeteg aloe csemeténk van itt a Vadászban, szóljal ha kérsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, azt hiszem(remélem) elég lesz nekem ez az egy cserépnyi is, és amúgy is bajban vagyok már a virágaimmal - elhelyezésüket illetően. De ha ezzel bármi történne, jó tudni hogy nálatok van/lenne utánpótlás.

      Törlés