2018. december 4., kedd

Patchwork

Ma már bizonyára mindenki tudja mit jelent a patchwork, de azért le is írom:
„A foltvarrás (foltmozaik, patchwork) története igen régi…...eredetileg olyan kézimunkák, amelyeket az amerikai földművesek (farmerek) asszonyai készítettek főleg elhasznált ruhaneműek még használható részeiből….
...A szükség, a szegénység hozta létre, amely során praktikus darabokat készítettek a megszőtt anyagdarabokból. Az első foltvarró asszonyok minden folton-folt takarójukat kézi varrással készítették. Kisebb közösségekben a hosszú téli estéken ezzel a kézimunkázással múlatták idejüket. Különböző mintákat és elnevezéseket találtak ki, amelyeket tovább adtak más tájak asszonyainak is...”

Több ismerősöm is  van, aki ezzel a (szerintem) maximális türelmet igénylő kézimunkázással múlatja az idejét – be kell valljam, nekem nincs, vagyis nem lenne türelmem ilyen aprólékos, finom munka végzéséhez – ám csodálom az ő tehetségüket.
Ma voltam Siklóson, a könyvtárban, egy kis barátnőm patchwork kiállításának megnyitóján, onnan hoztam az alábbi szép képeket.


Nekem ez tetszett a legjobban











Ez csak válogatás a kiállított anyagból - ha valaki arra járna, érdemes megnézni.
Helyszín: Siklós, Köztársaság tér 8. Könyvtár




6 megjegyzés:

  1. Ha nincs az a kiállítás,amit megnéztél és nincs ez a beszámoló, akkor nem tudtam volna meg,hogy a patchwork az quilt is. (?) - ill. mivel az amerikai földművesek (farmerek) többsége bevándorló lehetett, már otthon is ( ahonnan kivándoroltak) ismerték. (Persze, ezt is a neten olvastam, ne má',hogy minden az USA-ban keletkezett ! :-) )Remélem jó sokan voltak a megnyitón,- meg kívánom, hogy majd a későbbiekben is. * Ez csak kb. tapasztalat... (bár megnyitón még nem voltam) - a könyvtárban (ahova járok) elég gyakran van kiállítás, ... de valahogy mindig csak én nézegetem ? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A quilt szót nem használják, ismerik errefelé - és nem tudom, Angliában, vagy angol nyelvterületen használják-e a patchwork-szót és ha igen, mire. Mindenesetre itt erre mifelénk az utóbbi, meg a "foltvarrás" az ismeret.

      Törlés
  2. Mari amennyiben nem tudsz róla, ezért küldöm Neked sok szeretettel.
    https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/egy-baranyai-templomert-csendulnek-fel-az-unnepi-dalok/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hírt - nem tudtam róla de én estefelé már nem autózom, a városban sem, nemhogy ilyen messzeségbe.

      Törlés
  3. Virtuálisan összekacsintottam @X-el :-)

    Nekem is nagyon tetszenek a patchworkkel készült dolgok, tk. minden ami kreatív megfog és ez is az. Varrni nem szeretek, különben én is készítenék, de más módon is fel lehet használni dolgokat, tárgyakat, amiket sokan kidobnak. Én ezen a területen kezdtem el magam beleásni.

    A patchwork szót felénk egy más területen is igen gyakran használják és ez a Patchwork-Familie. Ami ugye megegyezik az én gyerekem, te gyereked, esetleg mi gyerekünk családok jelzőjével. Elég gyakori, hogy jó e vagy sem szerintem családoktól függ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ide is csak azt tudom írni, amit fentebb - nekem nincs türelmem az ilyen finom, aprólékos munkához, de nagyon értékelem mások tehetségét.

      Törlés