2018. december 15., szombat

Félelmetesen gyönyörű, fantasztikus, lenyűgöző, hihetetlen...

...milyen jelzőt írjak még ??
Soha nem láttam, és olyan valószerűtlennek, álombélinek, mese-szerűnek tűnik az egész. Mint egy jól megrendezett film.
Igen. Valahol odafent van a főrendező - mert másképp hogy is működhetne ez ilyen csodálatosan ?




Egyébként itt van egy "földi" felvétel is róla:
https://www.facebook.com/jozsef.rakoczi.56/videos/vb.100000991505631/2069863773056653/?type=2&theater



Akinek szánnám ezt  bejegyzést - nem olvassa a blogomat. Pedig csak annyit kérdeznék tőle: ÉS TE EZEKET LE TUDOD LŐNI ?????????????

18 megjegyzés:

  1. Advent van... nem nagyon akarnék én "belepiszkítani" a témába. Előre is bocs' - és a teljesség igénye nélkül. Bár nem vadászom és horgász sem vagyok. ( akik többsége kifogás után visszadobja a halat - stb. ) Úgy tudom : tetszik,nem tetszik, vannak olyan állatok,melyek kilövése ajánlott / szükséges - stb.) Téved az, aki úgy gondolja, hogy bármelyik állatot ki lehet lőni ! Más : sajnálatos, hogy mi mindenen képesek az emberek "összekülönbözni." Ilyenkor, "télvíz idején"... pl."korán" kezdődik" a vásárlás (hagyján...) - korai a mindenki karácsonyfájának a felállítása (...) - micsoda " pusztítás" a sok élő fenyőfa kivágása... (!) - sózhatom-e a járdát ( közterületet) vagy sem... "fényárban" úszik az egész város... ( lásd hozzá fényszennyezés ) - ... tömeg van az utcákon - kontra : kong a város az ürességtől ( Pécsre értve) - tüntettek Pécsett, vagy itt is randalíroztak... ( tojásdobálás)... nagy hirtelen, talán ennyit. Ahogy telnek-múlnak a napok... a többi (szokásos...) vélekedést meg bizonyára ki-ki ismeri. Bár ne lennem igazam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hja kérem az élet már csak ilyen, s benne mi emberek is ilyenek vagyunk. Sokfélék, sokféle véleménnyel. Nem feltétlenül megegyező véleménnyel, sőt....
      Én utálom a vadászokat, szükséges a létük, vagy se, erről se akarnék vitatkozni. Én legfőképp azt fájlalom, hogy "közvetlen ismeretségi körömben" is van, aki fegyvert fog. Na, a témából ennyi elég is (nekem).

      Törlés
  2. Fodorka, azóta már kiderült, drón repült feléjük, onnan filmezték őket, megriadtak az állatok. Én elítélem az ilyen fajta hatásvadászatot, ennyi jószág ha nekiindul, megsérülnek, elpusztulhatnak és az úton átkelve balesetet is okozhatnak.
    Tény, nagyon szép látvány ennyi gyönyörű állat hogy így vonul (rohan, menekül...), de sajnáltam is őket, az ember mint mindig, beleavatkozik az életterükbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem elég tiszta előttem ez a drón ügy. Mit keresett ott ez a drónos ember ? És lehet-e, szabad-e állatokat ilyesmivel halálra rémiszteni ?(bár amilyen hülye világ van, nem tartom lehetetlennek, hogy bárki, bárhol használhatja...)
      Mindenesetre furcsa, még úgy is, hogy az alábbi kommentben olvashatod, nem egészen egyedi, egyszeri jelenség ez. Bevallom, én még sosem láttam/hallottam erről, hogy ekkora "csordákban" élnek, járnak-kelnek a szarvasok(vagy őzek - mert képtelen vagyok kiigazodni, hogy melyiknek mi a neve...)

      Törlés
  3. Úgy tűnik, hogy ilyenkor télen a csoportba verődő állatok, amennyiben valamitől megriadnak, akkor bizony futnak árkon-bokron.
    Kíváncsiságból keresgéltem és ezeket találtam:
    https://www.nlcafe.hu/eletmod/20180307/szarvasok-rudli-vonulas-baranya-megye-video/
    https://www.delmagyar.hu/szorakozas/best_of_rudli_szarvasok_szazai_keltek_at_a_baranyai_uton_-_video/2539855/
    https://444.hu/2016/12/30/igy-uszik-egy-szarvascsorda-rudli-a-dunan
    https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/ezuttal-majsnal-vagtattak-szarvasok-szazaval-video-1192137/
    PZs

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, mert nekem ez eddig még nem tűnt fel. Pedig az utolsónak ajánlott cikkben van szó arról, hogy az utóbbi időben ez nem egyedi eset, többször több helyen is előfordult. És itt az indoklás:
    "Az egyik alapvető probléma, hogy a természetes élőhelyeiről a gímszarvas mára szinte teljesen kiszorult. Ha ráadásul zavarják is a példányokat (akár legális vagy illegális favágással), akkor az erdő helyett a szántókra kényszerülnek. Ezeken a helyeken nagyobb csapatokban állva, kihasználva a síkvidéket, messzire ellátva előbb vehetik észre a közelgő fenyegetést."
    Végülis - jól gondoltam én - ebben is mi vagyunk a bűnösek. Miért is lenne másképp...

    VálaszTörlés
  5. Mohács, Majs, Töttös, Bóly, Borjád környékén rendszeresen lehet lehet látni a vonuló rudlit. Már a túrán mi is láttunk arrafelé ilyen vonulást többször is, csak nem voltak ennyien, egyszer kb. 100 db-ot számoltunk meg, de itt most több száz lehetett.
    Nem a drón ijesztette őket meg, ez hülyeség, csak az illető számított rájuk, jókor volt jó helyen és felvette. Drón nélkül is vonulnak ők többször arra felé, ők nem tudják, hogy az úton veszélyes átmenni. Van a területen bőségesen erdő, és mezőgazdasági terület is, a másik indoklás is téves. Megvannak a területeik és arra vonulnak. Azért nem lehetett eddig ilyen nagy számban látni őket, mert nem volt ekkor az állomány. Az enyhe teleknek és talán más tényezőknek is köszönhetően az utóbbi években nagyon felszaporodott az állomány, egyrészt mert nem is lőnek ki túl sokat. A vadászoktól tudom. Ha tovább nő a szaporulat, gondok lesznek, mert annyival több táplálék kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na azért ennek a válasznak örülök, autentikusabbnak tartom, mint az én laikus véleményemet.Az, hogy eddig nem hallottam róla - az is az én hibám, hisz PZS talált évekkel ezelőtti erre vonatkozó adatot. Egy tény - én nagyon elcsodálkoztam ezen a jelenségen, s mint mindenről, amit nem értek (sajnos) azonnal nem jó, hanem rossz lehetőségek jutnak eszembe.

      Törlés
    2. most megmaradt az irásom vagy elszállt? mint a madárfütty?,

      Törlés
    3. Vera sajnos nem látok más kommentet sehol csak ezt az egyetlen kérdő mondatodat. Ehhez a szarvas-vonuláshoz írtál, vagy másik bejegyzéshez ? És mikor ? Jóváhagyandó kommented (a szerkesztőfelületen, vagyis 3 napnál régebbi )jelenleg egyetlen sincs.
      Az én blogomban utoljára november 25-én kommenteltél a Nosztalgiázós bejegyzéshez. Most átnéztem mindent, de sehol nem láttam a nevedet a későbbi anyagoknál.

      Törlés
    4. igen ehez...én is láttam utána már hogy elszállt a bejegyzésem...Ahogy elküldtem a kommentett, észre vettem, hogy mintha nem stimmelne valami,és azért írtam azonnal újra, és akkor láttam már éterbe ment minden...
      Nem tudom már mit írtam, de azt tudom előttünk is ment át egy csorda, csak nem ilyen hatalma csapattal...félelmetes volt, nézni, micsoda lendülettel, dübörgéssel... mint akik eszüket vesztik,és drón nem volt sehol...
      Válaszolok majd a leveledre!

      Törlés
    5. Viszonylag jó helyen laktok, és ha csak egy kicsit kimész sétálni a kutyáddal, már szabad területek fekszenek előttetek. És ezeken a részeken mernek/tudnak/szeretnek átszáguldani ezek a csodalények. De azért én is szívesen megnéznék egyszer egy ilyent. Nem drónnal, hanem élőben...
      A kommenteddel nem tudom, mi lehetett a hiba - de a lényeg, hogy látom, mostanra megjavult a helyzet.

      Törlés
    6. az elötünket ugy értettem, valamerre mentünk, és az uton ment át elöttünk egy csaapat..
      Szívfájdalom, de nem lehet a kutyát elengedni, hiába a nagy halastó is,és más hely még a környéken sincs...Úgy érzem, kicsi korában nem lett hozzá szoktatva más kutyák jelenlétéhez,és ezért nem lehet vele sehoha elmenni .Kicsi korban féltettük, most meg kettőnket is elránt...

      Törlés
    7. Hát, tudod ott tőletek nem olyan messze, azon a réteg akár járhatnának is szarvasok...
      Az nagy baj, hogy a kutyát nem lehet elengedni - nektek se igazán, de neki se jó. Nincsenek kutyás barátok, hogy kutya-társasághoz lehessen szoktatni? Én azt hiszem, ezt később is lehet, nem csak pici korában.
      Esetleg nézz bele ebbe a blogba: http://nagyberkizsaci.blogspot.com/
      Kétségtelen, hogy idő és türelem igényes a dolog, de egy kutyát szinte mindenre meg lehet tanítani. Engedelmességre is.

      Törlés
  6. B.E.G. már leírta amit én is hozzá tudtam volna fűzni. Van a családban vadász és bizony ha ők nem tesznek valamit, akkor a nagyfokú elszapororodásuk újabb problémák elé állít (nem csak embert).
    Ez az este - mint sok más is - sokkal összetettebb, mint gondolnánk. Több tényezőt kell megvizsgálni, majd mérlegelni. Már rég nem önfenntartó, önmegújuló világban élünk. Teremtettünk megunknak egy rendszert, ami nem működik tökéletesen. (Van e olyan?) A számlák pedig érkeznek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet lehet, hogy igazatok van. És végülis a disznót/tyúkot/halat is levágjuk.... Nem tudom, miért érzem a vadon élő állatokat különbnek, értékesebbnek, mint a háziállatokat.
      És valahogy azt se értem, hogy ha annyira "romlanak a körülmények" - akkor mégis hogyan tud pl. ennyire felszaporodni egy fajta állt ? (A másik meg kipusztul...)

      Törlés
    2. Mert az egyensúly kibillent (kibillentettük).

      Törlés
    3. ? És ez hogy van kapcsolatban a szarvasok elszaporodásával ? Konkrétan ebben az esetben mit csináltunk rosszul ? Kilőttük a farkasokat (=ellenség)? - de hát az már nem ma történt, sőt, lassan kezdenek viszajönni.

      Törlés