2018. december 19., szerda

Szereted ? Én igen !



A lilahagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül  vizelethajtó hatása is ismert. A kvercetin - vörös testvéréhez hasonlóan - szintén megtalálható benne, sőt, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben. A fentieken túl a vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását is. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lila hagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.

A lilahagyma gyógyító hatása sokkal erősebb, mint a többié. A többi hagymaféle is segítség a rák elleni küzdelemben, csak mértékében kevésbé.
Az ok: két antioxidáns, a quercetin és az antocianin a lila hagymában
található legnagyobb mennyiségben.
Az antocianin adja a gyümölcsök és zöldségek színét. Tehát a legsötétebb, legerősebb színűekben több található, mint a világosabbakban.
A antocianin növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban.

Hét nyomós ok, amiért ajánlott lila hagymát enni:

1. Megállítja a rákos sejtek növekedését
Tele van kénes összetevőkkel, melyek védik a szervezetet a fekélyektől és többféle ráktól. Emellett sikeresen harcolnak a húgyúti fertőzésekért felelős kórokozókkal is.

2. Segít cukorbetegségben
A  lila hagyma fokozza az inzulin termelődést, ezért aki cukorbeteg,
egyék nyers hagymát.

3. Gyógyítja a székrekedést
A hagyma rostjai segítenek székrekedés esetén.
Eltávolítják a méreganyagokat a belekből.

4. Segít torokfájás esetén
A hagymalevet hagyományosan használták megfázásra és torokfájásra.

5. Orrvérzés ellen
A lila hagyma megállítja az orrvérzést. Ehhez elég csupán szagolgatni.

6. Védi a szívet
A lila hagyma véd a szívkoszorúér betegségektől és csökkenti a magas vérnyomást.

7. Szabályozza a koleszterinszintet
A nyers hagyma szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a káros koleszterin szintjét.

A végére ide biggyesztek még egy kis megjegyzést: nem tudom, mi szabályozza a hagymák erősségét, de nem egyformák. Még a lilák sem..... Én rájöttem, hogy ha felaprítás után pár pillanatra beteszem a mikróba, akkor veszít az "erejéből". (Pl. a körözöttbe szánt, apróra vágott hagymával is ezt teszem.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése