2019. október 26., szombat

A lebenyesmadár és társai


Az én gépemen 3 féle „internet-variáció” van fent, az Explorer, a Firefox és a Chrome. Ma a az Exploreren egy aranyos kis madár volt a nyitó-kép, aminek a neve is olvasható a jobb sarokban alul: wattlebird
„Természetesen” rákerestem – aztán kiderült, nem is olyan egyszerű a dolog, mintha a  "veréb" szót ütöttem volna be.

Gyanítom, tán azért nem szerepel gyakrabban, mert kizárólag Ausztráliában ill. Újzélandon él,  amúgy is kicsi madár, nem is veszélyeztetett – szóval rajtam kívül nyilván az égvilágon senkit nem érdekel él-e, hal-e (nem, nem hal, madár…. bocs, ezt nem tudtam kihagyni  😃)

Először persze a fordítóval próbálkoztam, kiadja-e esetleg a madár ismertebb (nem angol) nevét. Hát hangosan kacagnom kellett, mert   nagyokos fordító az alábbit írta nekem:

Anthochaera
a legnagyobb az Ausztráliában talált mézeskalácsokból, és az egyes arcokon lógott egy szalonna.
"Sötétbarna, fehér és szürke színű színezésével a vörös madármadarat úgy nevezték el, hogy a nyak mindkét oldalán a sötét szürke terület alatt élénkvörös bőr borítja."
Madár madár példái:
- A sárga madármadár az eukaliptusz erdőkben és erdőkben fordul elő.
- A bal alsó kép teljes hangú madármadár, amely a faja másoknak és talán más mézeskalácsoknak kijelenti: „ezt a helyet elfoglalják”.
- A piros madár madár gyorsan és akrobatikusan mozog a fán.
- Sötétbarna, fehér és szürke színű színezésével a vörös madármadart úgy nevezték el, hogy a nyak mindkét oldalán a sötét szürke terület alatt élénkvörös bőr borítja.
- Innentől nézheti, hogy a vörös vadmadarak miközben kortyolják az indigó estét, és a sófehér, a sófehér gósacskék vadásznak gepekkel a cserjésen, a tenger kék jelenlétét képzeletében.

Szerintem netes életem legjobb (=legmulatságosabb) lefordított szövege ez volt. Ezt nem lehet űberelni  😁

Ám ha valaki olyan kíváncsi természetű, mint én, akkor azért csak csak rátalál előbb utóbb arra, amit keres.  Csak türelmesen kell próbálkozni. 
Nos én ezeket találtam:

Anthochaera
Az Anthochaera a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a mézevőfélék (Meliphagidae) családjába tartozó nem.
A nemet Nicholas Aylward Vigors és Thomas Horsfield írták le 1827-ben, az alábbi 4 vagy 5 faj tartozik ide:
nyugati lebenyesmadár (Anthochaera lunulata)
fahéjszárnyú lebenyesmadár (Anthochaera chrysoptera)
kockás mézevő (Anthochaera phrygia[1] vagy Xanthomyza phrygia)  piroscsüngős lebenyesmadár (Anthochaera carunculata)
sárgacsüngős lebenyesmadár (Anthochaera paradoxa)


Kockás mézevő


Piroscsüngős lebenyesmadár
Ausztrália déli részén honos, kóborlásai során eljut Új-Zélandra is. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi síkvidéki és hegyi esőerdők, lombhullató erdők, mérsékelt övi erdők, szavannák és cserjések, valamint vidéki kertek és városi régiók.


Sárgacsüngős lebenyesmadár


 
A nyugati-ról és a fahéjszárnyú-ról nincs a neten leírás…

Úgy gondoltam – mielőtt nekiállok az utolsó szép őszi napon a kerítés lelakkozásának - mára ennyi "mese" elég is lesz. Este is nagy munka vár, van egy csomó fényképem a tegnapi kirándulásról. Előbb-utóbb azokat is megmutatom.

Addig nézegesse, aki ide téved, ezeket az egzotikus kis madarakat. 



4 megjegyzés:

  1. Emlékszem, amikor pár éve még ennyit sem tudtam mint most (most is csak egy enyhe alapfok), és fordítóval próbálkoztam, amikor egy angol nyelvű oldalon publikáltam képeket. Kritikán aluli volt az a leírás ami született, és volt olyan kép aminél az egyik kommentben arra kért az írója, hogy inkább hanyagoljam azt a fordítót... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én hangosan nevettem ezen a fordításon - mert hát nem okolok én senkit. A gép, az gép... De ilyen szövegeket szerintem "akarattal" se tudott volna írni valaki.

      Törlés
  2. Nagyon cselesen, képre is rá tudsz keresni, van, hogy úgy hatékonyabb a gugli. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, próbáltam én más másképp is fordítót keresni - de az annyira mókás volt, hogy kényszert éreztem, meg kell mutatnom az olvasóimnak :-)

    VálaszTörlés