2019. október 2., szerda

Dél-baranyai körút 1.


Az idei őszre ez a fenti út is be volt tervezve.
Csodás volt az időjárás, szebbet kívánni nem lehet szeptember végén.
Mivel sok látni/néznivaló volt, kétfelé bontom az egy napos programot.

 Először benéztünk Eszterág pusztára – de be kell valljam, a leghalványabb reményem sem volt arra nézve, hogy ott valami változás történt volna  2011 óta !!!  Az 1904-ben épült kis kápolna (bejárata fölött Sanctissimo Cordi Jesu  Jézus szent szíve  felirattal)  és a különálló harangláb valószínű tényleg és végleg halálra van ítélve.

Rajtam kívül ennek a templomnak a sorsa valószínű senkit nem érdekel. Kár….








Jézus szent szíve kápolna


Még sosem volt szerencsém benézni....


Bent se szebb, mint kint...sőt...






A szerencsétlen harangtorony


Üdvözletem a 2019-es sértődött kommentelőnek...



Nem tudom megállni, hogy közre ne adjam a 2011-ben írt bejegyzésemre 2019. április 3-án érkezett komment - hátha nem olvasta mindenki: „Üdvözlet. Szalánta Eszterágpuszta lakosa vágyok!köszönöm szépen a lejárató beszedet! Még mielőtt lejáratná miket előbb meg kellet volna kérdezi az ott élő emereket a dologról után irni ilyet.Szalántai közmunkások töbször helyreállították már a galambok okozta gondot!!!Az itteni emberek nem csak kérni tudnak!!!! Vannak köztünk olyan emberek akik tesznek a környezetért valamit! Bár úgy nehéz ha csak páran vagyunk!!!... Messziről elég okos mindenki de mikor kell akkor sehol nincsenek. !!RÉSZEMRŐL ENNYI.!!!!”
Az én válaszom ez volt:
„Tisztelt ismeretlen sértődött kommentelő !2011-es blog-bejegyzésemre Ön most, 2019-ben kissé tán megkésve reagált – bár Eszterág-pusztról még itt is írtam:http://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/10/korut-orommel-bosszusaggal.html http://aranyosfodorka.blogspot.com/2015/10/Ám sajnos sem 2014-ben sem 2015-ben nem láttam semmiféle változást – talán kicsit kevesebb galambtrágyát….Ígérem hamarosan felkeresem a helyszínt és körülnézek, hogy történtek-e csodák az elmúlt négy évben ?Ha nem, akkor majd megírom, hogy minden úgy van, ahogy 8 éve.Max. akadt egy lakos, akinek bántotta a hiúságát az őszinteség.”
Jelentem, ez év áprilisa óta semmi se történt, hacsak több nem lett a galambszar…. (bocs...)
A http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/11767  oldalon így írtak róla:
2014-es állapotjelentése a következő volt:
„A kápolna állapota kielégítő. (????= kérdőjelek tőlem.) Főhomlokzatáról, valamint az apszis külső oldaláról számos mázas kerámiaburkolatot kibontottak és elloptak. A bejárati lépcső állapota rossz, veszélyes (a kötőanyagot teljesen kimosta a víz), az ólomüveg ablakok számos helyen elhajlottak vagy betörtek (sajnos a másodlagos, külső ablakok sem védik az épületet kellőképpen). A belsőben, különösen az ablakoknál és a lábazatnál figyelhetők meg ázási nyomok.
A haragtorony állapota statikailag elfogadható, de minden más szempontból rossz. Ablaküvegei - ha voltak egyáltalán - kitörtek, a redőnyök hiányosak, így a galambok szabadon költhetnek benne. Ajtaja nem zárható, belseje teljesen tönkrement, harang sincs már benne.Sajnálatos, hogy a kápolna rendbe tételére nem jut anyagi fedezet, egyre romlik, az egyik oldalán már hiányos a kerámia burkolat, sürgősen javítani kellene!”   - írták már 2010-ben. Azóta se  történt semmi, a további pusztuláson kívül.


Friss hír

2019.szept.30

…..A kerékpárút a településtől keletre, a régi Mária út vonalán vezet majd. Ennek részeként fog megújulni az Eszterág pusztán lévő Zsolnay-kápolna is, amire az egyház százmillió forint pályázati támogatást nyert el.
Nos, figyelemmel fogom kísérni.


De mert kételkedő ember vagyok, megpróbáltam telefonon a dolog után érdeklődni a püspökségen. Hát olyan "zavaros" választ kaptam, hogy itt és most leírom: tartok tőle, hogy ebből sose lesz semmi... Ugyanis közös lónak túros a háta....
Üzenem a bama-nak, hogy egyébként (telefonos beszélgetőtársam információja szerint) a pénzt nem a püspökség, hanem a pécsi önkormányzat kapta, többféle cél megvalósításra..... 
(Fura is lett volna 100 millió erre a pici templomra, meg a tornyára...)


A következő megálló a turonyi Árpád-kori templom volt. Története itt olvasható: https://varlexikon.hu/turony  Itt legalább felvidult kissé a szívem. 




Nem saját képek, a műemlékem, ill. magyarkaland oldalról hoztam.

„A templom a XIII. században már biztosan állt, jelentős része a mai napig megmaradt a református templom falaiban, ez alkotja a hajó keleti részét, mintegy 10,8 m-es hosszúságban….



A török megszállás után a falu nem néptelenedett el, a pécsi nahijéhez tartozott. a XVI. század derekán megindult a reformáció, Túrony templomát is a reformátusok foglalták el. Ebben az időben dönthettek le az oltárokat, bonthatták le a sekrestyét és a kápolnát, s távolíthatták el a középkori falfestményeket. Ekkor kerülhetett sor a templom újabb kifestésére is



1706-ban, a Rákóczi-szabadságharc alatt a fosztogató rácok betörve, feldúlták a környéket és Túronyt is felégették templomával együtt. A lakosság csak 1726-ban költözött vissza faluba. A templom romos volt, épület falai még álltak, de meglazulva, ezért mindkét oldalon kőlábakkal, támpillérekkel erősítették meg azokat. Az épület felújítása során újabb ablakokat nyitottak, a kazettás mennyezet is a XVIII. században készült, a barokk stílusú torony pedig 1827-ben épült.



2004-ben a templom felkerült a World Monuments Fund listájára: a New York-i székhelyű szervezet a támogatásra érdemes, a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta.”



 Az egyszerűség is lehet nagyszerű:












 


 








Ez a nagy múlttal rendelkező templom nyitva állt, sehol senki őriző – csodálkoztam is, ekkora bátorságon….de nekünk ez végülis szerencsét jelentett – hiszen a falusi templomok (sőt a városiak is) 99 %-a misén kívüli időben zárva van – nem látogatható.




Igazán érdemes itt megállni, állítom, egy kis fantáziával a messzi múltba tudjuk képzelni magunkat.






 Folyt.köv.😊


8 megjegyzés:

  1. Meg lehet nézni az alábbi oldalon, hogy évek óta a geocaching láda keresői szinte heti, vagy havi szinten keresik fel a ládát a kápolna közelében, és jó állapotról az elmúlt években senki sem számolt be, sőt nincs semmiféle nyoma annak, hogy a galambürüléket, akár csak egyszer is eltávolították volna, netán az ajtót zárhatóvá tették volna rendesen. https://geocaching.hu/caches.geo?id=3056&show_logs=i
    Ha az összes bejegyzést szeretnétek látni (ez 380 db), akkor ennél a mondatnál lehet megtalálni az összeset: A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (380 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

    VálaszTörlés
  2. Nem mondok én erre semmit. Számoljon el a lelkiismeretével az, akinek dolga lenne a rendben-tartás. Sajnos én nem hiszem, hogy bármit is tudnék segíteni - azon kívül, hogy alkalmanként beszélek róla....

    VálaszTörlés
  3. És megint csak látható, hogy a blogod olvasóit cseppet sem érdeklik ezek a témák, hiszen ilyenkor úgy kussolnak, hogy csak na... Tudják, mit jelentenek számodra ezek az értékek, mégsem írnak akár csak egy szót, hogy sajnáljuk, vagy egyetértünk. Ám, ha valami kis "egyszerű" téma van, mindjárt kinyílik a szájuk. Borzasztó tapasztalni az emberek közönyösségét. Én nem tudom de, ha én egy távoli, számomra semmiféle kötődéssel nem bír kis világvégi faluban találok valami megmentendőt, még arra is felfigyelek, sőt, hány esetben segítettünk is ilyenekben, pedig lehet sose jutok el többet arra, mégis fontosnak érzem az ügyet, és tudom, hogy akik felvállalták, és ott élnek, ők megbecsülik majd. Kár, hogy ez sok helyen nem így van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit sajnálom én is, hogy senki sem olvassa - de hát talán nem is érdekelnek ezek a dolgok senkit...Mindegy.Magam örömére is meg/leírom - később legyen esetleg kedvemre-való olvasnivalóm.Legyen lehetőségem ezek által visszaemlékezni szép napokra.

      Törlés
  4. NAgyon jók a fotók. Külön szép a Zsolnay kápolna zárja. Zsolnay ügyben- gondolom- nem megoldás bemenni, vagy beírni a Zsolnay negyed vezetőségéhez. Igaz, egyszer már én is felvettem velük a kapcsolatot- igaz, nem ebben az ügyben-. Várom a folytatást!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálkozom a műemlékeseknél és az önkormányzatnál. Ám ha a Zsolnayak tulajdona, netán az egyházé, akkor nem sokat tehetünk. Majd megírom az eredményt.

      Törlés
  5. Nagyon hasznosak az írásaid! Rengeteg információt tudhatunk meg belőle! Sajnálatos, hogy a rengeteg pénz valahogy mégsem ér oda a felújításokra! Csak remélni lehet, hogy egyszer változni fog ez a hozzáállás és még az utókor is gyönyörködhet ezekben a jobb sorsra érdemes épületekben. Alexandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha néha be fogok még nézni ide - és reménykedem.... Hátha egyszer mégiscsak történik valami csoda !

      Törlés