2019. október 11., péntek

Mára ez



https://femina.hu/terasz/vilagmeretu-jarvany/






Találok néha cikkeket, melyek elolvasta után kissé elakad a lélegzetem.

Nem tudom, ki mennyire hisz az efféle jóslatokban, vagy „kutatási eredményekben” – de ha ettől el is vonatkoztatok, szinte naponta előbújik agyam rejtett zugából a kérdés: meddig mehet ez még így tovább ?

És ilyenkor CSAK a rosszra gondolok, a túlnépesedett Földre, a környezetkárosító életmódunkra, a kegyetlen és önző életstílusunkra.



Tudom, tudom, tudom…engem már túl nagy veszély nem fenyeget, így a „vége felé” sok vesztenivalóm nincs… De… de amilyen hülye vagyok, aggódom az itt maradókért.

Másnak nincsenek ilyen gondolatai ? Tenném fel a kérdést, ha ugyan várhatnék rá bárkitől is választ…

De azért csak leírom, még ha nem is jön visszhang a lassan teljesen kiürülő blogos-net-űrből.



14 megjegyzés:

  1. Most az jutott eszembe, a spanyolnátha, na akkor az tarolt mindenütt. Most nem biztos, hogy olyan mértékben terjedne, talán jobban tudják izolálni egy-egy területet. Bár ebben a nagyon mobil világban, mikor egy hussanás az utazás, háááát??? vagy a régi nagy pestis, kolera járványok, atyaég mennyi áldozatot szedtek azok is, persze a tudatlanságból, a higiénia teljes hiánya miatt is voltak azok a nagy járványok.
    Jobbat nem tudok mondani: bízni kell az orvostudományban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nekem nem jut más eszembe, hogy mivel lehetne korrigálni (=csökkenteni) a Föld lakosszámát a háborún és betegségen kívül. Mert az észszerű népességszám szabályozás az nem működik ott, ahol semmi más feladata nincs egy férfinak és egy nőnek,mint gyereket csinálni. Jó sokat ....

      Törlés
  2. A férjem és én napi szinten aggódunk, hogy mi lesz a Földdel. Mindent elszennyeznek, levegőt, talajt, vizeket, hatalmas mennyiségű a szemét. Az nem lenne jó ha háború vagy súlyos világméretű járványok lennének, bár ami most van ez a népvándorlás, hozhatnak ide olyan betegségeket ami Európában nem létezik. Láttam a tv-ben az Ázsia Expressz című műsort, India nagyon szegény, legalábbis a lakosság nagyobb része, és a hagyományaik miatt a szent teheneik össze-vissza mászkálnak, a templomaik tele vannak patkányokkal, majmok mászkálnak mindenfelé a városokban. Borzasztó a higiénia. A kínaiak állítólag szabályozzák, nem születhet csak egy gyerek a családokban. De az is éppen elég szaporulat, mert nagyon sokan vannak. Elpusztítja a Földet maga alól az emberiség és nem veszik észre a anyghatalmak, mert mi kis ország vagyunk, akik a legjobban szennyezik az Kína, India és USA. Mi is aggódunk az utánunk jövők miatt, mert mi már idősek vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kínaiak most szembesülnek a családonkénti 1 gyerek okozta problémával. Mivel a családok a fiú gyereket preferálták, a baba nemének megállapítása után a lányokat elvetették.
      Hasonló a helyzet Indiában is. Most olvastam, ezeken a területeken több, mint 120 millió nő hiányzik.
      PZs

      Törlés
    2. Jó olvasni, hogy az aggodalmammal nem vagyok egyedül. De nem találok választ arra kérdésemre, hogy mi, kicsi emberek (sőt kicsi ország) mit is tudnánk tenni a hatalmas világgal szemben ? Bár lehet apróságokkal is változást előidézni, ne de ez olyan, mintha egy hernyó akarna Mount Everestre felmenni...
      Sajnos nincs jobb válaszom, mint az hogy majd "Természet" (Isten? emberek? vírusok? földönkívüliek? vagy egyszerűen maga ez az abnormális tény )szóval valaki majd tesz arról, hogy ez a folyamat megálljon.
      A nagy kérdés csupán az, hogy a Föld milyen állapotban lesz akkor? Marad még esélye az élet újrakezdésére, vagy folytatására ?
      De - mivel sokat agyalok ezen a témán - ha most valaki engem tenne meg a "világ urának" - bizony nehéz helyzetben lennék. Gondold végig, Te hol, hogyan kezdenéd ?
      Kis költői példával élve: ahhoz, hogy a tavaszi virágok kinyíljanak, kell a tél hidege is.
      Nos, szerintem előbb-utóbb lesz a Földön is valami ilyesféle "TÉL".

      Törlés
  3. Most hirtelen a kutyákra veszélyes, szúnyogok által terjesztett szívférgesség jutott az eszembe.
    Korábban jellemzően a trópusi, szubtrópusi területeken volt elterjedt. Nálunk nem is olyan régen, 2009-ben írták le először ezt a betegséget nálunk. Még emlékszem, hogy a kutyás ismerősöm legyintett, amikor elmondtam neki mit mondott az állatorvos, "nyugi, csak egy kis pénzt akar lenyúlni tőled". Azóta megtapasztalta, hogy nem lenyúlásról van szó.
    Olvasom, hogy hazánkban a malária újból felütötte fejét.
    És ami igazán elkeserít, az az oltásellenesség, de ebbe a kérdésbe nem akarok belemenni.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában én azt nem értem, hogy "AZ EMBER" a "teremtés koronája" - agyilag miért nem ért még el olyan szintre, hogy rájöjjön, ez így nem mehet tovább a végtelenségig ? Bár persze lehet, hogy már sokan rájöttek a veszélyre, de nem találják a zárhoz a kulcsot. Mert most gondold végig, hol, hogyan kellene kezdeni ? Kinek ?
      Ó, erről azt hiszem pár estén át lehetne beszélgetni, a téma iránt érdeklődőkkel. A gond csak az hogy nem tudom, a beszélgetés végén mire lyukadnánk ki...
      Szerintem nem mi (=emberek) fogjuk a problémát megoldani. De sajnos (?) akkor nem lesz kegyelem, kivétel, protekció.

      Törlés
    2. A szívférgességtől valóban retteghetünk, mert ki tudja, hog mennyire terjedtek el azok a szúnyogok nálunk amiktől ezt megkaphatjuk, ha megcsípnek, és nem is tudjuk felismerni, hogy hirtelen mi csípett meg. Az oltásellenesség miatt én nagyon mérges vagyok. Kötelezővé kéne tenni azoknak a betegségeknek az oltását, amik veszélyesek és újból felütötték a fejüket, elsősorban a környező országokban, pl. a gyerekekre nézve a kanyaró, de sorolhatnám... és mi lesz ha Afrikából a bevándorlók elhozzák az ebolát? Romániában még mindig találhatók leprások, elkülönítve.

      Törlés
    3. Hidd el Lívia, az emberi butaságnál nagyon nagy "erő"...Kérdés, hogy mit tud legyőzni.Kérdés, hogy akik hatalmon vannak azok között milyen "ész-arányok" uralkodnak. Szóval tele van a világ megválaszolatlan kérdésekkel - közben meg fogy az idő.

      Törlés
    4. Az afrikai betegségeket bárki behurcolhatja, aki arra járt.
      PZs

      Törlés
  4. Ez valóban így van össze-vissza mászkálnak a magyarok is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom a megoldást, csak azt, hogy ez, így nem jó.

      Törlés
  5. Láttam egy képet ezzel kapcsolatban... nem a Földnek van problémája, hanem nekünk.. ha kihalunk, a Föld feltámadna... szóval egy jó nagy özönvíz sokat segítene. Meglátásom szerint (legalábbis a környezetemben) mindenki változást akar, de senki nem akar változtatni (tisztelet a kivételnek!). Túlköltekezés, túlvásárlás, fogyasztói társadalom, pocsékolás... Nem vagyok abban biztos, hogy jót tettem a fiamnak azzal, hogy megszültem.. hamarosan se víz, se levegő nem lesz, csak jó nagy szemétdomb, aminek a tetején kukorékolhatunk :(...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szívesen beszélek a jövőt illetően a sötét gondolataimról - mert valahogy úgy érzem, nem mindenki gondolkodik hozzám hasonlóan.Én igyekszem takarékosan élni (minden tekintetben) - de vannak dolgok, melyeken nem tudok változtatni. Szeretnék én pl. napelemet - de nem tudom megfizetni. Marad tehát a gáz...És ha belemerülnék a felsorolásba, tudnék még mondani, amit nem igazén "saját bűnnek" érzek. De tény - nagyon sok ember van, aki a témát hallva csak megrántja a vállát. És sajnos ők vannak többen.

      Törlés