2019. október 31., csütörtök

Utolsó őszi kirándulás 1.


Panaszkodni szeretnék – az elején kicsit.
Nem tudom, mi van velem mostanában – vagy totálisan lelassultam, vagy túlvállalom magam, de az egy napra betervezett dolgaimnak felével nem készülök el estére. Pedig így is túl sokat ülök a gép előtt és mégis állandó elmaradásban vagyok bizonyos házimunkákkal (is).
Kétségtelen, a kertet igencsak összekaptam – s volt abban minden, új kerítés lakkozás, bozótirtás, levelek összeszedése,  érzékenyebb virágok behordása az előszobába – ahonnan előbb a nagy szobába vissza kellett vinni a nyaralásra kihozott másik 9 cserepet.
De komolyan mondom egy percet se pihentem, elmaradásban vagyok az olvasást illetően és takarítás után a portörlés (megint) elmaradt…
Szóval vagy fel kell vennem valami segédszemélyzetet – amire, hogy úgy mondjam  esélyem semmi - vagy át kell programoznom az életemet, és lényegesen kevesebbet kell egy egy napra betervezni.
Na, nyavalygás vége…
Mert azért ez meg az mégiscsak sikerült…

Például az is jó döntés volt, hogy már hétfőn kimentem a temetőbe – a halottaimnak ugyan mindegy, hogy melyik nap viszem ki (illendőségből) a virágokat meg a gyertyákat. Én amúgy se szeretem ezt az egész ”temetősdit” – beleértve mindent, a sírásástól a koszorúkig és a felesleges pénzkidobásig… Kedvenc mondásom: az én halottaim nem a temetőben vannak… a gyászomat/vagy/és/szeretetemet nem a virágok és a gyertyák fejezik ki.

De volt egy csodálatosra sikerült – valószínű utolsó – őszi kirándulás, aminek nagyon örültem.

A Hosszúhetény fölötti Köves-tetőn, a fonolit-bánya melletti kilátóban már jártam – valahol írtam is róla - de megérdemli az ismételt említést: ugyanis annyira jó helyen van ! Látszik fentről a Zengő és a Hármas hegy szinte érinthető távolságban – délre meg a hajdani bánya völgye, és jó messze el lehet látni délre – már ha nem párás a levegő…de most az volt, a napsütés dacára, így hát csak a ködös láthatárban gyönyörködhettünk – de ez is szép volt.

Az útvonalunk

 
Köves-tető kilátó



A hegyek....


Rengeteg gomba volt a kilátó alatt

A Magyaregregyre vezető (hivatalosan nem járható erdei !) utat számtalanszor megtettem már. Minden alkalommal a bensőmben aprócska félelemmel, mert akármikor megtörténhetett volna, hogy az út le van zárva és vissza kell fordulnom. Azonban ez most sem történt meg. Azért is örültem ennek, mert tudtam, hogy ezen az úton van valahol az pusztabányai üveghuta romja, amiről a neten találtam egy videót is:





Kíváncsi vagyok, ha sikerülne helyrehozniuk, miképp tudnák megőrizni az erdő mélyén ? Sajnos, az az érzésem, hogy sehogy. 


Pusztabányai kulcsosház

Olyan gyönyörű "rozsdás"...

Ez a kőtömb áll az út szélén
....és pár méterre tőle ott az üveghuta maradéka







Régen szerettem volna már ezt megnézni, de csak a tábláját láttam az út mentén, s nem volt kedvem/időm/bátorságom a földes úton autóval az ismeretlennek  nekivágni…. Merthogy azt hittem, a huta valahol bent az erdő mélyén lapul…. Hatalmas volt a meglepetésem, amikor a tábla mellett kiszállva, most ott láttam az orrom előtt, mondjuk 50 méterre a romokat.
Minden valószínűség szerint ezt a helyszínt régebben bozótos takarta,  én pedig attól tartva, hogy messze bent van az erdőben, neki se láttam a keresésnek. Ez volt az első igazi meglepetés. Nem szeretem a „bakancslista” kifejezést (elcsépelték) – de mégiscsak azt kell mondjam, régi vágyam teljesült ezáltal, hogy meg tudtam nézni….


A "Nagy szikla"

...meg a kisebb.

Egregyi völgy-részlet ősszel


Ez az út Magyaregregyig romantikus, gyönyörű, izgalmas és nem is nagyon tudok másféle jelzőt ráaggatni – mert néha arra gondolok, hogy bizonyos tájak csak nekem jelentősek, hiszen valamiféle kedves emléket őriznek az életemből – érthető hát, ha fontosnak érzem őket.
Most is megálltam – mint minden alkalommal – a „nagy sziklánál” – fogalmam nincs van-e és ha igen, mi a hivatalos neve.. Meglepően kevés víz csordogált most a hatalmas kövek között – száraz volt a nyár…

Folyt.köv....


14 megjegyzés:

  1. Már nem szeretek túl sokat tervezni egy napra, mert ha ez történik, akkor vagy a felével sem készülök el, vagy összecsapok mindent és az olyan is lesz, ezen kívül nem egyszer megtörtént, hogy el is felejtettem ezt-azt.

    Gyönyörűek a képek, és az idei ősz is. Csodálkozom, hogy van még épségben maradt kulcsosház. A kilátókkal úgy vagyok, hogy de jó lenne... A tériszonyomat sajnos nem sikerült (még) legyűrni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a Mecsekben üzemel több kulcsosház is és sok túrázó is járja a hegyeket.
      Ennek a napnak az eseményeit én két részletben írtam meg, mert soknak éreztem egyszerre. Holnap jön a folytatás.

      Törlés
  2. Talán csak annyit, hogy vajon hol lehet Szatyor Győző Életfája ? ... (Feltételezem, kb. az történhetett vele, mint a Béke parkban lévő összes alkotásával. ) Bár... ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mentünk a kulcsosház közelébe, tehát nem tudom megvan-e a szobor.

      Törlés
    2. A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya elnökének levele szerint az Életfa még megvan.

      Törlés
  3. Hogyne lenne épségben maradt kulcsosház ?), a többség a Mecsekben felújítva várja a túrázókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ramonka biztos nem találta meg a blogodat,most reklámozom kicsit:
      http://baranyaidombsag.ucoz.hu/
      :-)

      Törlés
    2. Aranyos Fodorka köszönöm, megnézem! :-)

      Törlés
  4. Miért gondoltok ilyen rosszakat a Mecsekről, mikor az ország legjobban karbantartott helysége, tanúsíthatom, hogy mind az önkéntesek (több egyesület, köztük pl. a Mecsek Egyesület), és az erdészet is mind azon vagyunk, hogy ami csak lehet, jó állapotba legyen. Számos újságcikk bizonyítja, hogy az ország egyik legjobban karbantartott erdei létesítményei itt találhatók. Szóval az életfa megvan, ott áll a kulcsosház előtt tisztáson. Fodorkáék ott parkoltak tőle 30 m-re (nem is tudom, hogy nem vették észre.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két vélemény nem döntő vélemény - pláne, ha nem ismerik a terepet.
      Én meg amikor ott voltam, nem is tudtam arról az "alkotásról" - és nem is azt kerestem....Én az üveghutának örültem, de nagyon !

      Törlés
    2. Én nem ismerem a terepet, életemben nem jártam ott, így nem nyilvánítok véleményt. Csak rácsodálkoztam és örülök neki, hogy van még ilyen, felénk és amerre járok gyakrabban sajnos nem túl jellemző hogy valami épségben, rendben van tartva. Ez alapján viszont nem lenne ildomos véleményt alkotnom olyan helyekről ahol sosem jártam, nem is teszem, csak továbbra is örülök, hogy van még ilyen. :-)

      Törlés
    3. Részben igaznak érzem. Én ritkán járok a Mecsekben, legutóbb 10/24 a Tubes kilátónál.Meglepett (fotóztam is) épp' ott "járt" a BIOKOM is ( egy autóval + 2 fő) és vitték el a hulladékot. ( szemétgyűjtőkből.)Mivel Aranyosfodorka nem Facebookozik, nem tudhatja, hogy vannak önkéntesek (?) - akik tisztítják, rendbe rakják a forrásokat. Én nem a Mecsekről gondolok rosszakat, hanem az ott "megforduló" emberektől.( Tisztelet a kivételnek.) Már csak annyit, hogy legyen bármilyen szép és karbantartott a Mecsek, ha pl. a Misina ( tv.torony környéke) vagy a volt Vidámpark (maradéka) -helye, olyan - amilyen. (Végighallgattam 10/23.-án az oda látogató emberek véleményét. Tudom, ez már egy más történet lehet(ne).

      Törlés
  5. Gyönyörű helyre kalauzoltál el a képekkel. Újdonság nekem, élmény még látni is. Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azért mert "haza-beszélek" - de a Mecsekben annyi gyönyörű rész van, amit érdemes felkeresni...

      Törlés