2019. október 5., szombat

FORL: macska-fog-betegség




Macskások okuljatok !!!

Még soha nem hallottam ilyenről, és  - bár kemény 6000.- Ft-ot ledelláztam két injekcióért – az orvos sem említett semmi ilyesmit.

Szóval az történt, hogy Samunak valami fura baja támadt. Nem akart enni, folyt a nyála, kilógott (!)  a nyelve…. Persze vittem orvoshoz, ahol kinyitották a száját belenéztek, aztán adtak neki (mindkét alkalommal, mert kétszer is elvittem) 3000.- Ft/db-ért egy-egy injekciót – s hazaengedtek. Nem mondtak semmi különöset, hogy mitől van, meddig tart. Valami fogínygyulladást említett az egyik – aztán ezzel el voltunk intézve.

Na engem se olyan fából faragtak, hogy csak úgy belenyugszom bizonyos dolgokba, különösen nem, ha olyan valakiről van szó, aki kedves a szívemnek. Össze-vissza  szörföltem a neten és láss csodát – INGYEN !!! én találtam meg a macska bajának okát. Ha van cicád, ezt feltétlenül olvasd el:


2019.szept.20


2019.okt.1


Szóval ez  volt a  baja az én cicámnak is, de egy kicsit még „meg volt tuningolva” a dolog. Ugyanis egy bizonyos napon (kb. két hete) azt láttam hogy folyik a nyála és nem eszik. Belenéztem én a szájába – akkor csak azt észleltem, hogy az amúgy nemrég még meglévő 3 metszőfogából már csak egy maradt – vagyis egy délután két metszőfog is „eltűnt” a szájából. Hogy miképp  történt, nem tudom, (bármi történhetett, nem részletezem az elképzeléseimet)– de mindegy is. A végkifejlet a lényeg: a macska nyála folyik, nyelve kilóg, nem eszik….
11 éves múlt, elhihetitek, kétségbe voltam esve. Van a cicámnak pótmamája is, most már ketten aggódtuk agyon magunkat és nem jutottunk ötről hatra.

Ám mivel vannak égi sugallatok és hihetetlen csodák, anélkül, hogy összebeszéltünk volna, a cica simogatása az utóbbi napokban valami okból a feje, pofácskája, és főképp a nyaka tájára korlátozódott. Miért éreztük/gondoltuk hogy ott a baj ? Nem tudok rá válaszolni…

Hogy pontosan mi történt, soha nem fogjuk megtudni, de pl. ez IS lehetett: kitört a fent említett fogbetegsége miatt az alsó két fog és nem kiköpte, hanem lenyelte, s az megsértette a nyelőcsövét, vagy akár el is akadhatott benne valahol.  Hogy az idő múlása és a gyengéd masszírozás segített-e rajta, egész biztosan nem lehet tudni, de tény, hogy ezen masszírozós napok után egyszer csak megtáltosodott. Nyelvecskéje már nem lóg ki a szájából, nem nyálzik és ami fő (!!!) jó étvággyal hatalmas adagokat eszik – gondolom bepótolja a több napos éhezést.

Mindezt azért írtam le ilyen részletesen,  mert ha véletlenül valakinek olyan cicája van, akinél hasonló tünetek jelentkeznek, gondoljon azonnal a FORL-ra – még ha a doki nem is mondja. Nézze meg a cica szájában a fogak helyzetét és ha hiányoznak, akkor bizony megvan a baj oka. Sajnos nincs rá gyógyszer amivel ezt meg lehetne akadályozni vagy előzni. Ám a mi példánk is mutatja, hogy kis idő elteltével azért  helyrejön a dolog.

Csak azt nem értem, 6000.- Ft-ért  ezt miért nem mondta nekem a állatorvos ? Arra várt, hogy még 2-3-szor visszavigyem, újabb X ezret fizetve ???

Na, mindegy is. Most hálásak vagyunk a macskák égi segítőinek, hogy nálunk rendeződött a dolog…

De tanulságnak leírtam nektek… Hátha valaki hasznát veszi majd egyszer…   



10 megjegyzés:

  1. Korábban írtam már, Miskának is ez volt a betegsége. Neki ki is húzták a fogait. Szégyen vagy nem, de a részletekre már nem emlékszem. Igen, ez a nyelve kilóg jelenség elég ijesztő volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon féltem, hogy úgy marad, de szerencsére a nyelve a helyén és az étvágya is a régi....

      Törlés
  2. Jajj de jó, hogy meggyógyult a cicád! Sajnálom, hogy ilyen állatorvosotok van... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig hosszú évek óta oda járok...Még a Lili kutyával kezdtem ott...De azt nem értem, miért nézik hülye fejőstehénnek az embert. Ú_T_Á_L_O_M ezt az orvosokban.

      Törlés
  3. Jó, hogy leírtad. Bárcsak hamarabb olvastam volna. Egy évig kezelték havonta az egyik cicámat FIV-el és közben FORL-ja volt. 3 állatorvos látta, adták tovább a FIV kezelést. Mi magunk jöttünk rá, hogy nincs szájfekélye, hanem a fogai fájnak. Egy év alatt egy vagyont hagytunk ott az állatorvosoknál és persze kínoztuk a cicát mindenféle gyógyszerrel meg szájfertőtlenítővel. Ennyit az állatorvosokról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szomorú, hogy állat és még szomorúbb, hogy ember esetében is sokszor nem a baj kitalálása a cél, a gyógyítás, hanem a minél tovább tartó jól megfizetett kezelés valamire, ami esetleg nem is az igazi baj...
      Hozzáteszem, vannak kivételek, de (épp most, egy teljesen más ügy kapcsán - nagyon rossz véleménnyel vagyok a Magyarországon (hátra)maradt orvosokról. Mert a jók zöme már elment....

      Törlés
  4. Az Én kiscicámnak is folyt a nyála egyik napról a másikra. Azonnal megnéztem a száját, kinyitottam és láttam, hogy egy vastag fűszál szorult a fogai közé ami a torkába lógott. Megfogtam óvatosan és kihúztam kézzel, kb. 5 perc múlva rendbejött. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor neked szerencséd volt. Igaz, pici/fiatal cicáknál ez a gond még nem jelentkezhet, az enyém 12 éves.

      Törlés
  5. Szia! A mi egyik cicánk másfél éves és be van gyulladva az ínye. Kapott antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, de elképzelhető hogy FORL. Az első 8-10 hónapjában kinti cica volt. Szóval fiatal cicáknál is előfordul. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És úgy látod, hogy hiányzik valamelyik foga ? Vagy csak gyulladt ? Mert ez a FORL betegség valójában a foggyökér "felszívódása", s emiatt esnek ki a fogak. ha megvan mindegyik foga a cicádnak, akkor NEM FORL.

      Törlés