2019. október 4., péntek

Dél-baranyai körút 2.

Átszáguldottunk Máriagyűdön, Siklóson, Nagyharsányon  és Beremend volt a következő célállomás.
Először felmentünk a Megbékélés kápolnába, én már jártam itt. Gyönyörű helyen van, a kápolna is szép, de szomorú szívvel néztem át a „túloldalra” – mert amikor én itt jártam, az őzikék vígan szaladgálhattak Magyarország és Horvátország között – most a migráncsok elleni kerítés teszi ezt lehetetlenné.  





A piros x már Horvátország




Beremenden aztán egy igen kedves idegenvezetőnk volt, aki megmutatta a szégyenteljes állapotban sínylődő Krisztus Mennybemenetele görögkeleti szerb templomot.
Beremend ortodox temploma  barokk  stílusban  épült  a  1735-ben.  Az    épület  műemlékvédelmet élvez.  (Most mit mondjak erre ? Nézzétek a képeket ! Ez, ilyen  a műemlékvédelem ma Magyarországon. Vagy nincs is már ilyen ? Valami átalakulóban lévő „örökségvédelmi hivatal” van – s a folytonos átalakulgatás miatt érdemben nyilván nincs ideje ilyesmikkel törődni, mint pl. a beremendi templom. Nyilván fontosabb az íróasztalok birodalmának megvédése…)

A főhomlokzatot és a tornyot a XIX. században építették újjá. A belül uralkodó állapotokról itt van pár fotó:



Én ilyen szögből nem tudtam volna fotózni a templomot...









A telekszomszéd - akit még csak kerítés se választ el a templomtól



Kedves kalauzunk elmondta, hogy itt már semmiféle mise nincs, hiszen nincsenek görögkeleti vallású hívek, és pap se jár ide. Nagy kár ezért a majd 300 éves templomért, sokszor kell elmondanom mostanában, hogy nem értem én már a világot. Építünk felesleges dolgokat, és hagyjuk elenyészni azokat az értékeinket, melyeket az érdeklődőknek akár pénzért is lehetne mutogatni – ha már nincs, aki rendeltetés-szerűen használná. Egy ilyen ősrégi szerb templom tele van festményekkel, képekkel – már halódnak. Nem lesz ezekből már soha semmi igazán értékelhető emlék.  

Benéztünk pár pillanatra a nagyharsányi szoborparkba, ott most jelenleg nagy munkálatok folynak, új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület épül, illetve a szoborparkot övező sziklafal peremén panorámasétányt alakítanak ki. Nem volt betervezve itt egy alaposabb látogatás, mert időnk sem lett volna rá.








Máris Villányban voltunk – épp délidőre, s megéhezve. Betértünk a „Jóllak6” étterembe – s a legutóbb Szederkényben fogyasztott mennyei pizzára gondolva, itt is azt rendeltünk. Hát be kell valljam, ez először és utoljára történt itt.…
No de sebaj – várt bennünket utunk utolsó állomása,  a villányi Isten Anyja elhunyta görögkeleti szerb templom.

A villányi szerb ortodox templom 1773-ban épült, akkor,  amikor a község lakossága szerb és sváb összetételű volt. Mára körülbelül tizenöten alkotják Villányban a szerb kisebbséget. Számukra összetartó erőt jelent a templom, mely átvészelt háborúkat, de gyakran vandál kezek dúlták fel, ekkor a hívőközösségnek nem volt különösebb oka bizakodásra. 2003-ban azonban minisztériumi és önkormányzati támogatással, Sákics Dragomír vezette közadakozással, példátlan összefogással kívül-belül megújult az épület, még az ellopott ikonok egy részét is pótolni tudták.



2018-ban az augusztusi búcsú előtt, a 85 éves Sákics Dragomir újította fel az időközben újra leromlott állapotban lévő templomot.
Ő volt most a vezetőnk, ő a templom megóvója, éltetője ! Kérésre/megkeresésre bármikor kinyitja a templomot !
(Tel: 72-492-613)
 


Ilyen volt....

Ilyen lett....
















A villányi görögkeleti szerb templom ma a magyarbólyi anyaegyházhoz tartozik, az épület országosan védett műemlék. Kicsiny méretei ellenére is magára vonja a településre látogatók figyelmét. A templomot és kertjét övező falak öreg kapujának portálja különösen megkapó, és művészi értékkel bír. Búcsúját minden évben augusztus 27–28-án tartják.



És itt, ezzel a szép élménnyel ért véget körutunk – innen már csak hazaautóztunk, útközben kívülről megcsodálva a palkonyai templomot – ám ez zárva volt.


https://www.orszagalbum.hu/palkonyai-templom_p_13028

Jó nap volt. Az idei szép ősznek lassan vége. Csak reménykedem, hogy még 1-2 kisebb körút belefér, amivel „feltankolhatom” magam a téli bezárkózásra.




Végezetül itt van útvonalunk térképe is. Ajánlom bárkinek, érdemes errefelé elautózni.



Érdekességként még ide másolok egy listát, amit a neten találtam:

Jelmagyarázat:
Meglévő templom
Elbontott templom

Baranya Megye
Beremend – Úr Mennybemenetele (szerb)
Borjád – Istenanyja bevezetése a templomba. (szerb)
Dunaszekcső – Szent Miklós ereklyéinek átvitele (szerb)
Egyházaskozár – Teológus Szt. János (szerb)
Erdősmecske – Szent Demeter (szerb)
Görcsönydoboka – Szent Mihály arkangyal (szerb)
Hidas – Szent Miklós (szerb)
Illocska – Szent Paraszkéva (szerb)
Ivándárda – Szent György (szerb)
Lánycsók – Három Nagy Szent Atya (szerb)
Lippó – Keresztelő Szent János születése (szerb)
Liptód – Szent Lukács apostol és evangélista (szerb)
Magyarbóly – Szent Lukács apostol és evangélista (szerb)
Majs – Szent Paraszkéva (szerb)
Mohács – Szent Háromság (szerb)
Mohács – Szent Konstantin és Heléna kápolna a szerb temetőben (szerb)
Nagybudmér – Szent Mihály arkangyal (szerb)
Pécs – Oszlopos Szent Simeon kápolna (szerb)
Pécs – Rilai Szent János kápolna (bolgár)
Pécsvárad- Istenanyja elhunyta (szerb)
Sárok – Szent Demeter (szerb)
Siklós – Szent Demeter (szerb)
Somberek – Szent György (szerb)
Szigetvár – Három Nagy Szent Atya (szerb)
Töttös – Szent Demeter (szerb)
Véménd – Szent István első vértanú ereklyéinek átvitele (szerb)
Villány- Isten Anyja elhunyta (szerb)

Nem fűzök a listához semmi kommentet.
 

4 megjegyzés:

  1. Szép felfedező körút. És csak megismételni tudom, az a település, akinek feltett szándéka, hogy megújítsa műemlékeit, azoknak sikerül is, aki pedig nem akarja, annak úgysem. A műemlék kérdésére csak annyit, hogy ez a fogalom annyira lezüllött, M.o.-on, hogy olyan mintha nem is létezne. Attól, hogy műemlékként tartják nyilván még összedőlhet, és sok össze is dőlt már...

    VálaszTörlés
  2. De szép az a felújított templom, kívül-belül! legalább így ismerjem meg, ha még soha nem jártam arra és valószínű, hogy már nem is fogok :(

    VálaszTörlés
  3. Jó volt látni - különösen az elhanyagolt, elhagyatott beremendi után.....
    Amúgy ez a körút nem rossz összeállítás - szerintem - egy nap és olyan sok látnivaló belefér. Hiszen mi a szoborparkban most nem is voltunk. Ott is el lehet nézegetni 1-2 órát. Vagy Villányban is lehet több időt tölteni mint amennyit mi ott voltunk.

    VálaszTörlés