2022. október 24., hétfő

Jön...jön...


 

Ősz 

 

Pirosat virágzik a vadszőlő,

levele lesz szirma, ötágú virága.

Pár napig szép csak,

aztán némán lehull az őszi sárba.

A sárga-cakkos tölgylevél 

követi  guruló gesztenyék útját,

a dió is szétpattintja burkát,

utolsó ernyőit a pitypang

szerteszét röpteti.

Köd-könny rezeg halott levélen,

elfekszik a fű is a réten,

korán húzza rájuk takaróját az ég,

még hat óra sincs, de itt a sötét.

2015

 

10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Ilyenkor ősszel különösen szeretem - habár valójában mindenkor ...Picurka, de nekem fontos és kedves.

      Törlés
  2. Nagyon szép a kis kerted. Egy, amit nem szeretek: a köd és a sötétség. A hűvös, hidegebb időjárással semmi bajom. Inkább, mint a 35-40 fok. Hidegben fel lehet öltözni, és mindjárt nincs hideg. Meleg ellen kint nehezebb védekezni... Egész nyáron meg nem ülhetünk a leárnyékolt szobában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetne erről beszélgetni, még ha vitatkozni nem is kellene. Szerintem a köd valami varázslat - én nagyon kedvelem, titokzatossá tesz mindent és néha meglepően másképp látni a világot. A sötétség ? Hát sötétség nélkül sose látnád a csodálatos csillagos eget ! Én legalábbis 365 estéből 200-szor biztos megcsodálom, pedig a keretemből csak egy pici darabja látszik. Tegnap is milyen csodás volt ! Fölöttem ragyogott Orion, közelében tündökölt a Mars, a Göncöl már ÉK-en volt..szóval én emiatt imádom a sötétet.

      Törlés
  3. Jó így igen, de pl. egy túrán, bár szétnézve igen sejtelmes a köd, rettenetesen megnehezíti a tájékozódást. Többen megtapasztaltuk pl. ha egyedül voltam és nem jelzett úton, hanem egy mezőn mentem, amikor annyira leereszkedett egyik pillanatról a köd, vagy éppen olyan területre értem, ahol nagyon nagy köd volt, hogy teljesen elvesztettem a tájékozódási képességemet, amivel egyébként nekem sosincs gondom. Nagyon nehezen sikerült arról a pontról tovább jutni, és, aki kicsit is félősebb, az rögtön bepánikolna ilyen helyzetben. De autóvezetés szempontjából sem kellemes, a napokban épp ilyenben jöttem 20 km-en át, lépésben, nehogy valami, vagy gyalogos elém kerüljön, amit nem veszek észre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. O.K. elfogadom, hogy vannak szituációk, amikor a köd bizony megnehezíti az életet...én még sosem kerültem olyan ködbe, amit veszélyesnek érez(het)tem volna - így hát csak a "szép oldalát" ismerem. De tény, nem szeretnék se kirándulni, se autózni nagy ködben. Félelmetes lehet...

      Törlés
  4. Az öszre emlékeztetö sorok tetszenek leginkább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett - így, ilyennek látom/érzem. Én szeretem az őszt.

      Törlés
  5. Nagyon szép hangulatos a kerted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan picike, de talán épp azért szeretem és próbálom széppé tenni. Nyáron a sok virággal még szebb volt...de az ősz színei se csúnyák.

      Törlés