2024. július 25., csütörtök

Megmagyarázhatatlan



Nos, akkor ma nézzünk körül kicsit a világban...Azt akartam először írni, hogy messze Európától, mert ott jobb a helyzet...de gyorsan korrigáltam magamat, mert nézek én néha tv híradókat is, és hát esküszöm, sehol, de SEHOL nem jó ma már...Én nem értem az emberiséget. Olyanok, mint a kisgyerek, játszanak a tűzzel...aztán majd csodálkozunk, ha lángra-lobban valahol valami...mert szerintem készülődik a (tisztító?)tűz.... 
                                    ****

A Kailasa templom a világ legnagyobb monolit szerkezete, tehát egyetlen sziklából faragott építménye, amely India keleti részén, Mahárástra államban, az Ellórai-barlangokban található. Ezt az 1300 éves szentélyt több szempontból is építészeti csodának tartják, mivel mindössze 18 év alatt épült meg, ami a tudósok szerint még a mai technológiák segítségével is lehetetlen kihívás lenne.

A Kailasa templom az Ellóriai-barlangrendszer része, ahol összesen 34 templom és szentély található.  A barlangokat a természet alakította ki, de a spirituális kolostorokat és szentélyeket azonban a hinduk faragták ki a sziklákból valamikor az 5. és 10. század között.

FORRÁS: HEMIS VIA AFP/GUIZIOU FRANCK

Az itt található csodálatos Kailasa templom kétszer akkora, mint az athéni Parthenon. A 28 méter magas, 60 méter hosszú és 45 méter széles építmény 18 év alatt készült el a régészek nagy döbbenetére, akik számításaik szerint 100 évet vetítettek előre egy ilyen hatalmas templom kifaragására. A szentély bőségesen és részletgazdagon ábrázolja India történelmét, kultúráját, örökségét és vallását.

FORRÁS: G41RN8/WIKIPEDIA

Az UNESCO kulturális világörökségének részeként számontartott templomot elefántszobrok tucatjai őrzik, kifejezve a hinduk évszázadok óta tartó tiszteletét. Az alapoknál kifaragott elefántok azt az illúziót keltik, hogy azok támasztják alá az egész szerkezetet.

FORRÁS: AKSHAY PRAKASH/WIKIPEDIA

A LEGENDA

A templomot I. Krisna és felesége építette, és érdekes legenda kapcsolódik hozzá. Az uralkodó király, I. Krisna gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. A királynő a férje megmentése érdekében imát mondott Prabhu Ghrishneshwarának (Sivának) Elapurában, és megígérte, hogyha kívánsága teljesül, templomot építtet. Megesküdött arra is, hogy addig böjtöl, amíg meg nem pillantja a templom shikharát (a legfelső tetőszerű építményét).

FORRÁS: CRS PHOTO/SHUTTERSTOCK

Amint a király felépült, a királynő elrendelte a templomépítés megkezdését. Az építészek azonban azt állították, hogy évekbe telne a shikhara megépítése. Egy Kokasa nevű építész azonban azt mondta a királynak és a királynőnek, hogy kevesebb, mint egy hét múlva látni fogják a megépült shikharát. Célját pedig csak furfanggal tudta elérni: felülről kezdte a szikla kifaragását, nem pedig alulról, így tényleg rekord idő alatt elkészült a teteje. A királynőnek így nem kellett megszegnie Sivának tett esküjét, és felhagyhatott a böjttel, miután a shikhara felépült.

FORRÁS: Y.SHISHIDO/WIKIPEDIA

SENKI NEM ÉRTI, HOGYAN TUDTÁK MEGÉPÍTENI

A felülről lefelé faragott a Kailasa templomot még modern felszereléssel is lehetetlennek látszik kifaragni, ráadásul akkoriban a kézműveseknek csupán vésőjük és kalapácsuk volt. Minden faragványt aprólékosan megterveztek, mert a rosszul kivájt sziklát nem lehetett visszahelyezni. A lefaragott hatalmas szikladarabokat pedig legurították a hegyről. 

FORRÁS: MS SARAH WELCH/WIKIPEDIA

A szakértők megállapították, hogy a szobrászok kezdetben fehérre vakolták a templomot, hogy úgy nézzen ki, mint a hóval fedett Kailash-hegy.

Az Ellórai-barlangokban létrehozott templomok, monostorok a buddhizmushoz, a hinduizmushoz és a dzsainizmushoz kötődnek.

FORRÁS: HIROKI OGAWA/WIKIMEDIA COMMONS

Jóllehet Ellóra barlangjait három különböző vallás hívei hozták létre, a díszítmények stílusa, az építészeti jegyek, a szerkezet és szimbolika igen hasonló. Az üregek meditációs célra készültek, és segítették a három vallás elterjedését.

(Forrás: htschool.hindustantimes.comwikipedia.org)

Ezen az alábbi  linken  különös események olvashatók a fenti történeten kívül is: (tekerj le végig a lap aljáig...)

https://m.mult-kor.hu/a-legenda-szerint-isteni-csodatetelert-cserebe-epult-india-egyik-legszebb-temploma-20190910

Megjegyzésem: időnként csak azért szeretnék "megfiatalodni" - mert akkor ilyen kalandos, felfedező utakra is  mernék vállalkozni...Lenne még pár tippem, hová utazhatnék...Na de majd a következő életemben...

4 megjegyzés:

  1. Most is inkább faragnának háborúskodás helyett. Már nem érdekel senkit, hogy később mi lesz, csak most kapjon meg mindent!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán értem, hogy ez ember - aki állítólag értelmes lény - nem képes látni, hogy mi készül és nem akar (vagy most már nem is tud ?) tenni semmit ellene....És igen, ez a "mának élés" is azt jelzi, senkit nem érdekel a jövő....(Leszámítva a bolond öregeket, akik meg úgyse élik meg a jövőt.Nem is tudom, miért aggódom én itt....)

      Törlés
  2. Ezekre lehet mondani valóban hogy csodálatos látványnak is és az elkészítése is ! Arról már nem is szólva hogy mikor készítették és a mai ember is megcsodálhatja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És mennyi mindent nem is tudunk, mert valahogy az ilyen-olyan körülmények hatására eltűnt, elvszett, megsemmisült...Az ember csodákra volt képes régen is - de sok mindenről sajnos nem tudunk.

      Törlés