2024. július 1., hétfő

Lekvárok és egyebek


Majdnem kész vagyok....(a befőzéssel)...Még a paradicsom és a sós-uborka eltevés van vissza...Nem tudom megmagyarázni (tán egy pszichológus tudná), hogy engem ez a látvány, ez az érzés/tudat, hogy "teli a kamra" miért vigasztal meg, sőt, ad örömöt ? Tán ezt is, mint oly sok mindent gyerekkoromból hozom.... Mert - ha lenne értelme - tudnék mesélni a gyerekkorom ételeiről, és/vagy étkezési szokásairól, melyeket többségében egy életen át megőriztem és ma is jónak tartok. Na de kimentem én már a divatból a múltammal együtt.

Egyszer-kétszer azért próbálkoztam "bóti" lekvárt venni - de hát az minden volt, csak nem az az íz, amit  szeretek/megszoktam. Hogy miből, hogyan készül némelyik, azt meg részben munkahelyi feladatom kapcsán (üzemek ellenőrzése) tudtam/láttam.
Így hát marad a meggymagozás az udvarban, a paradicsom-passzírozás és az összes aprólékos kis munka, ami ugyan 40 fokos melegben nem a legvidámabb cselekedet - na de a végeredmény !!! Hát az azért megéri a fáradságot....


5 megjegyzés:

  1. Gratulálok ügyes vagy hogy már ilyen sok finomságot eltettél a téli napokra! A bolti lekvár nekem sem ízlik és az ára a duplája az általunk elkészítettnek még úgy is ha esetleg drága a gyümölcs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút egyetértek. Lehet, hogy több kerül az én lekvárom, mint a bolti (bár nem biztos) - de legalább tudom, mi van az üvegben...

      Törlés
  2. Milyen sok szép befőtted, lekvárok van már! Én is tettem már el sárgabarack lekvárt, és őszibarackból is, aztán majd még jön a szilva, és szintén savanyúság is. És ha valamit látok még, amit lehet eltenni, majd meglátjuk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén a szilva kimarad nálam. Valahogy a tavalyi nem fogyott és akkor elég lesz az, ami van...Amúgy is olyan "macerás" - mert azt a bizonyos "tepsiben egy napig sütögetett" szilvalekvárt (=cukor nélküli) készítem. Nagyon finom, de sok türelem kell hozzá...

      Törlés
    2. Egyszer-kétszer én is csináltam "sült" szilvalekvárt, de visszatértem a hagyományos módra, mert sokáig tartott míg elkészült, és utána több volt a mosogatás, sütőtisztítás, mint amit az egész megért. De finom volt, és jó sűrű.
      A másik, amit elfelejtetem leírni, hogy bolti lekvárt én sem veszek, még soha nem vettem, és nem is fogok, és az íze.... biztos nem olyan, mint a saját, és drágább is.

      Törlés