2009. november 19., csütörtök

November 20-ra

Ami ugyan holnap lesz, mégis a tegnapi posthoz kapcsolódóan, emlékezünk meg egy másik meseíróról is, akinek évfordulójára @x hívta fel a figyelmemet. Nem véletlen ez, hiszen tegnap a Kis Mukk történetéről szóló könyvet mutattam be, ma pedig tőle kaptam meg, az ő tulajdonában lévő Dugó Danis könyv néhány képét.
Ezeket:







Olyan jó volt nézegetni ! Az utókornak itt jegyzem meg, a kutya neve Csupi ! /Amiatt a fránya, gusztustalan dátum miatt nem látható!/ Istenem hányszor, de hányszor mesélték nekünk ezeket a meséket ! Van még ilyen nekem több is, salátává forgatott, „szétmesélt” Kincsem.
Hálás vagyok a Sorsnak, ill. utólag a szüleimnek, hogy ilyen mértékben megszerettették velünk a könyveket. Már csak kézbevétele is egy könyvnek, micsoda öröm ! Hány féle papír van… Mind, mind más tapintású… Az illata… Új ? Könyvtári ? „Rossz helyen” tartózkodott ? Belejegyzeteltek ? Aláhúzgálták ? Képeit kiszínezték ? / Bevallom mi igen, de ha kell egyedül is felvállalom a mesekönyvek képeinek színezését…./
És kár, igenis kár, hogy a maiak nem ismerik ezt az érzést. Többnyire. Mert azért vannak, akik még olvasnak. Hogy milyen a vonzalmuk a nyomtatott szöveghez, azt nem tudom, nem nagyon olvastam róla.
Persze, amikor takarítani kell, haragszom rájuk. De milyen jó, ha eszembe jut valami és meg akarom nézni, csak felnyúlok a „rendes” helyére, s máris a kezemben lapul. Merthogy nem minden található meg a neten /egyelőre/.

Nos, Dugó Danival kapcsolatban eredetileg azt akartam megírni, hogy szerzője Tábori Piroska 117 éve született.

Tábori Piroska (Z. Tábori Piroska, Budapest, 1892. november 20. - Budapest, 1947. május 2.) költő, ifjúsági író, Tábori Róbert író leánya. Polgári iskolai tanári diplomát szerzett Budapesten. Tanított, később 1916 és 1922 között a Székesfővárosi Pedagógiai Könyvtár munkatársa lett. Főként ifjúsági műveket írt és műfordításokat készített. Legnépszerűbbek a Dugó Dani és Csavar Peti ifjúsági regénysorozatai voltak. Férje Závodszky Zoltán operaénekes volt. Életének önkezűleg vetett véget.
Sajnos nem találtam róla a neten egyetlen képet sem. Ha valakinek lenne, kérem írja meg, küldje el, s én pótlólag beteszem. /wikipedia/
/Csak zárójelben jegyzem meg, én sem tudtam, hogy szakácskönyvet is írt…
http://www.hollo-antikvarium.hu/konyv/antikvarium/z_tabori_piroska_hust_potlo_etelek_hustalan_napokra_1 /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése